Keinoäly käyttöön – Tapojärvi kehittää kaivosteknologiaa yhdessä sopimuskumppanien kanssa

Facebook
17.12.2020 | Teollisuus
Kaivosteollisuus on nykyaikaisen yhteiskunnan perusta ja suomalainen kaivostoiminta on kansainvälisessä vertailussa maailman huippua. Kaivosala Suomessa on kehittynyt viime vuosikymmeninä vauhdilla.Alalla on käynnissä neljäs teollinen vallankumous. Se tarkoittaa robotiikan ja digitalisaation lisääntymistä sekä keinoälyn hyödyntämistä kaivostoiminnoissa. Tuotannon käyttöön saadaan yhä laajempi datapankki, jota voidaan hyödyntää toimintojen jatkuvaan parantamiseen.Esimerkiksi Tapojärvellä kaivosteknologian kehittyminen näkyy kaivosturvallisuuden parantumisena ja tuotantovarmuuden lisääntymisenä. Säästöjä syntyy muun muassa energianlähteissä ja päästöissä.- Kauko-ohjattavat lastauskoneet ovat olleet meillä käytössä jo 15 vuotta ja etäohjaus on koettu hyväksi. Nyt turvallisuutta ja tuotannon tehoja etsitään yhä enemmän digitalisaatiota ja automaatiota hyödyntäen. Esimerkiksi valvomosta käsin voidaan ohjata kalustoa kameroiden välityksellä. On anturitekniikkaa ja koneälyä, jota voidaan hyödyntää muun muassa kunnossapidon ja kaluston elinkaarisuunnittelun tukena, Tapojärven tekninen johtaja Juhani Ruokamo kertoo.Tapojärvellä kaivosteknologian kolme tulevaisuuden trendiä ovat sähköistäminen, päästöjen vähentäminen sekä etähallinta ja -valvonta.- Kaivosteknologian testaaminen ja kehittäminen on kallista, mutta vaivan arvoista. Saavutamme koko ajan entistä parempaa turvallisuutta, tuottavuutta ja pystymme vähentämään kuormitustekijöitä. Tavoitteemme on yhä kestävämpi ja ympäristöystävällisempi työskentely kaivoksissa.Teknologista kehitystyötä tehdään muun muassa analysoimalla koneita ja laitteita. Yrityksen tuottamia tuotantotietoja hyödynnetään kaivos- ja tehdaspalvelutoimintojen kehittämisessä. Dataa annetaan myös asiakkaiden ja laitetoimittajien kehitystyön tueksi.- Teknologian kehittyessä tuotantovarmuus ja tuottavuus kasvaa, työ monipuolistuu ja ympäristövaikutukset vähenevät. Kun kalusto ja laitteet ovat kunnossa, myös työntekijöillä on mukavampi, puhtaampi ja ergonomisempi työskennellä, Ruokamo sanoo.Autonomian on pelätty vähentävän alan työpaikkoja. Tapojärvellä näin ei ole käynyt. Yrityksen työntekijämäärä on lähes kaksinkertaistunut viime vuosien aikana yrityksen kasvun myötä.Kaivosteknologian kehityksen vauhti on kovaa, sillä vaatimukset kaivosalan toimintaa kohtaan kasvavat jatkuvasti. Teknologian kehittyminen lisää haasteita ja mielenkiintoa alaa kohtaan.- Parhaillaan kaivosteknologian kehittyminen tarkoittaa työntekijöille turvallisuutta ja työurien pidentymistä, mutta myös vaatimustaso työntekijöitä kohtaan kasvaa. Tulevaisuudessa vaaditaan laajempia taitoja kuin esimerkiksi mekaanista kunnossapitoa.Tällä hetkellä Tapojärvi-yhtiöissä työskentelee lähes 700 työntekijää. Yrityksen ydinosaamista ovat kiertotalouden ratkaisut sekä kaivos- ja tehdaspalvelut.  

Työ, jolla on merkitystä

Tapojärvi-yhtiöihin kuuluu seitsemän yritystä ja toimintaa on tällä hetkellä kolmessa eri maassa; Suomessa, Ruotsissa ja Italiassa.Yrityksen työntekijämäärä on kasvanut sadoilla osaajilla muutaman viime vuoden aikana. Syy työntekijämäärän kasvuun löytyy kansainvälistymisestä ja yrityksen vahvasta taloudesta. Myös kiertotalousratkaisut mahdollistavat uutta liiketoimintaa raskaan teollisuuden alalla.- Olemme investoineet laajasti ja tehneet uusia aluevaltauksia muun muassa kiertotalous- ja avolouhostoiminnassa. Jo tehtyjen työlajien osalla kehitämme teknologiaa ja mietimme sen käyttöönottoa laajemminkin, kaivospalvelujen johtaja Anssi Rytkönen sanoo.Vuoden 2022 alussa Tapojärvi aloittaa kaivospalvelujen tuottamisen Yaran Siilinjärven kaivoksella, mikä lisää työntekijämäärän kasvua entisestään. Tapojärven tarjoamat kehittymis- ja kouluttautumismahdollisuudet sekä pitkät urapolut houkuttelevat osaajia taloon.- Ympäristötekniikan parantuessa kaivosala kehittyy koko ajan entistä kestävämpään suuntaan, mikä lisää myös kiinnostusta alan työpaikkoja kohtaan. Teknologian kehittyessä ennakkoluulot kaivostoimintaa kohtaan vähenevät ja kaivosalan merkittävyys yhteiskunnalle kasvaa, Rytkönen uskoo.Tulevaisuuden kaivostyöntekijät ovatkin virkeitä, ennakkoluulottomia ja innovatiivisia monialaosaajia.- Nykyaikainen kalusto luo modernin työskentelyalustan, missä osaajilta vaaditaan oikeaa asennetta ja sitoutumista jatkuvaan kehitystyöhön. Kielitaito on yhä tärkeämpää alan kansainvälistyessä, Rytkönen muistuttaa.  

Tapojärvi-yhtiöt ja vastuullisuus

Tapojärvi on 65-vuotias pohjoissuomalainen perheyritys, jonka ydinosaamista ovat kiertotalousratkaisut sekä kaivos- ja tehdaspalveluiden tuottaminen.Tapojärvi-yhtiöihin kuuluu seitsemän yritystä, joista konserniin kuuluvat Tapojärvi Oy, Tapojärvi Italia S.r.l, Tapojärvi Sverige Ab ja Hannukainen Mining Oy. Toimintaa on kaikkiaan 13 toimipisteessä yhteensä kolmessa eri maassa.Yhtiöissä työskentelee lähes 700 osaajaa. Työntekijöille tarjotaan pitkiä työuria, jonka aikana on mahdollisuus kehittää omaa ammatillista osaamista ja edetä urallaan.Tapojärvellä työntekijöitä katsotaan heidän tekojensa mukaan. Se, miten työntekijä toimii työssään ja kohtelee muita ihmisiä, on merkityksellistä.Vastuullisuustyö kattaa koko arvoketjun: turvalliset työolot, vastuulliset hankintaketjut, työntekijöiden ja yhteiskunnan hyvinvoinnin sekä ympäristövaikutusten minimoinnin.Tapojärvi-yhtiöt toimii eettisesti korkealla tasolla ja noudattaa toiminnassaan kansainvälisiä sekä kulloinkin voimassa olevia kansallisia lakeja ja säädöksiä. Liiketoiminnassa pyritään ylittämään lakien ja säännösten sekä käytäntöjen vähimmäisvaatimukset.Artikkeli on julkaistu Opintomaailma 2020–2021 -lehdissä (Länsi-Suomi, Itä- ja Pohjois-Suomi).

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä