Pyydä tarjous

Kokkolan Kylmäpalvelu osaa teollisen kylmän

Digipalvelut
11.11.2021 | Teollisuus

Kokkolan Kylmäpalvelu Oy on erikoistunut teollisuuden ja kiinteistöjen kylmälaitteiden huoltoon ja asennukseen sekä kylmälaitosten suunnitteluun ja toteuttamiseen. Asiakkaita Kokkolan Kylmäpalvelulla on lähinnä prosessi- ja elintarviketeollisuudessa, mutta yrityksen palveluksia tarvitaan myös mm. kaupan alalla, ilmastoitavissa kohteissa sekä teollisissa pakastuslaitoksissa.

Yritys tarjoaa avaimet käteen -periaatteella laitoksen kylmälaitteiden suunnittelun, asennuksen ja käyttöönoton asiakkaan yksilöllisten tarpeiden mukaisesti. Toimitus sisältää kylmäjärjestelmän sekä siihen liittyvän sähköistyksen ja automaation. Huoltopalvelut räätälöidään asiakkaan haluamalla tavalla. Päivystyspalvelu toimii kellon ympäri.

Taustalla vuosikymmenten kokemus

Kokkolan Kylmäpalvelu aloitti toimintansa vuoden 2018 alkupuolella. Yrityksen perustajilla on yhteensä kymmenien vuosien kokemus kylmäalalta. Toimitusjohtaja Hannu Torppa tekee kylmäsuunnittelua sekä hoitaa projektipäällikön tehtäviä ja myyntiä. Huoltopäällikkö Stefan Warghin alaa ovat kylmäsuunnittelu ja myynti sekä huolto-organisaation johto. Projektipäällikkö Petri Jaaksi tekee sähkö- ja automaatiosuunnittelua ja myyntiä sekä vetää sähköistys- ja automaatioprojekteja. Lisäksi yrityksessä työskentelee yksi automaatiosuunnittelija, kymmenen kylmäasentajaa ja kaksi hitsaria.

Toiminnan painopiste on Kokkolan seudulla, vaikkakin asiakkaita on Ahvenanmaalta Lappiin.

– Meillä on ammoniakkiosaamista yhtenä harvoista toimijoista Suomessa. Ammoniakkikylmän kohteita teemme koko maassa, Petri Jaaksi mainitsee.

Hybridiratkaisutkin onnistuvat

– Meillä on kokemusta laitoksista, joihin on rakennettu sekä jäähdytys- että lämmitysjärjestelmä samoilla laitteilla. Tällaista hybridiosaamista ei välttämättä löydy kaikilta alan palveluntarjoajilta, Torppa, Wargh ja Jaaksi huomauttavat.

Ammattitaidolla löytyy sopivin ratkaisu

Urakoinnissa lähtökohdat voivat olla hyvinkin erilaisia. Asiakkaalla voi olla yksityiskohtaiset suunnitelmat tarjouspyyntöön, tai lähtökohtana voi olla tilanne, jossa asiakkaalla on vasta kuvat rakennettavista tiloista, jotka on tarkoitus saada kylmäksi niiden valmistuttua.

– Selvitämme asiakkaalta, mitä tiloissa säilytetään, miten logistiikkaa hoidetaan ja kuinka tiloissa toimitaan. Tältä pohjalta mitoitamme jäähdytystehon tarpeen ja mietimme, mikä kylmäaine olisi sopivin: ammoniakki, hiilidioksidi vai HFC-aineet, yrittäjät kertovat.

– Kun kylmäaine on valittu, sille on vielä suunniteltava paras laitteistoyhdistelmä. Toimitusta varten on tehtävä vielä kylmäsuunnitelmat, PI-kaaviot, osaluettelot sekä sähkö- ja automaatiosuunnitelmat. Lisäksi on huomioitava lämmön talteenoton ja energiansäästön suunnittelu.

– Kylmäaineen valinnan ratkaisee teholuokka ja vaadittavat lämpötilatasot. Jos puhutaan megawateista, käytetään ammoniakkia. Hiilidioksidi on sopivin valinta, kun tarvitaan oikein kylmää muutamilla sadoilla kilowateilla. HFC-kylmäaineet sopivat veden jäähdytykseen ja ilmastointiin suurillakin tehoilla.

Lupaukset pidetään

Kokkolan Kylmäpalvelun toimintatapaan kuuluu yksilöllinen ja joustava asiakaspalvelu. Työt tehdään huolella.

– Periaatteena alusta asti on ollut, että emme hae nopeita pikavoittoja, vaan toimimme pitkäjänteisesti asiakkaan kumppanina. Pidämme sen minkä olemme luvanneet, Stefan Wargh kertoo.

– Olemme toimineet alalla pitkään, ja monet asiakkaat ovat meille vuosien varrelta tuttuja, Hannu Torppa lisää.

Ala on muutosten keskellä

Kylmäala elää EU:n F-kaasudirektiivin asettamissa puitteissa. Direktiivi edellyttää siirtymistä ympäristöystävällisempien kylmäaineiden käyttöön, mikä on johtanut kylmäaineiden hintojen nousuun. Luonnolliset kylmäaineet kuten hiilidioksidi ja ammoniakki ovat suosittuja. Ilmaston lämpenemistä edistävien HFC-aineiden (vety-, fluori- ja hiiliyhdisteet) kiintiö EU:n alueella on vuoden 2021 alusta vain 45 % vuoden 2015 tasosta ja 31 % vuonna 2024.

Automaatio ja etähallinta ovat yleistyneet myös kylmäalalla. Iso osa Kokkolan Kylmäpalvelun toimittamista laitoksista on yrityksellä etävalvonnassa. Kokkolan Kylmäpalvelu on myös automatisoinut joitakin vanhempia laitoksia.

– Pyrimme ratkaisemaan ongelmatilanteet mahdollisimman pitkälle etänä. Automaatiosuunnittelijamme työskentelee tiiviisti etähallinnan parissa, Wargh sanoo.

Yritys kehittää osaamistaan

Kokkolan Kylmäpalvelu on asiantuntijatalo. Henkilöstön ammattitaitoa kehitetään mm. kouluttamalla asentajia alan kehityksen mukaisesti.

– Pystyäkseen itsenäiseen työskentelyyn asentajalla täytyy olla riittävästi työkokemusta ja osaamista. Asentajillamme on käytössään yhdeksän hyvin varusteltua huoltoautoa, jotka ovat jatkuvasti tien päällä ja asiakkaiden luona, Jaaksi kertoo.

– Meillä on pilvipalveluna toteutettu toiminnanohjausjärjestelmä, joka mahdollistaa laadukkaan työskentelyn ja tarkan dokumentaation, Torppa toteaa.


Kokkolan Kylmäpalvelu Oy:n yrittäjät Stefan Wargh, Petri Jaaksi ja Hannu Torppa.

Harkittuja askeleita

Hannu Torpalla, Stefan Warghilla ja Petri Jaaksilla on yhteistä työhistoriaa jo ajalta ennen Kokkolan Kylmäpalvelun perustamista.

– Oma yritys oli meillä pitkään mielessä, ja lopulta perustimme Kokkolan Kylmäpalvelun vuonna 2018. Aika on kulunut todella nopeasti, mukavaa on ollut.

Kokkolan Kylmäpalvelu pyrkii harkittuun kasvuun ja kehittää toimintaansa suunnitelmallisesti. Alkuvaiheessa painopiste oli huoltopalveluissa. Asennustoiminta on kasvanut vähitellen.

– Aloittavan yrityksen on vaikea lähteä heti tekemään urakointia, sillä siihen tarvitaan pääomaa. Nyt kun olemme toimineet lähes neljä vuotta, pystymme toteuttamaan isojakin hankkeita ja näin olemme myös tehneet. Meillä on kumppanina hyvä kotimainen alihankkija, jota voimme käyttää tarvittaessa. Pyrimme saamaan muutaman isomman luokan urakointikohteen vuosittain. Urakat poikivat myös huoltotöitä, yrittäjäkolmikko kertoo.

Kokkolan Kylmäpalvelulla on suora yhteys kylmälaitealan eturivin eurooppalaisiin valmistajiin, joilta yritys hankkii varaosia. Tärkeitä toimittajia ovat GEA Refrigeration, Johnson Controls, Mayekawa, EVAPCO, DSI, Danfoss ja LU-VE.

Kokkolan Kylmäpalvelu Oy
Vasarakuja 7, Kokkola
020 789 0660
[email protected]

www.kylmapalvelu.fi

Kokkolan Kylmäpalvelun referenssejä

Ab Korv-Görans Kebab Oy

 • Pakastevaraston ja pakastetunneleiden kylmätekniikka
 • Tuotantotilojen jäähdytys
 • Rakennusautomaatio
 • Lämpöpumppujen asennus
 • Rakennus ja käyttövesi lämmitetään jäähdytysjärjestelmästä saatavalla hukkalämmöllä

Apetit Ruoka Oy

 • Tuotantotilojen jäähdytys
 • Pakastevaraston putkistojen ja höyrystymien toimitus

Kotirannan Vihannesjaloste Oy

 • CO2-jäähdytysjärjestelmä, tuotannon kylmälaitteet

CABB Oy

 • Ammoniakkivedenjäähdyttimien saneeraus
 • Ammoniakkivedenjäähdyttimen toimitus 1 MW
 • 2 kpl HFC-vedenjäähdyttimen toimitus
 • Toimitilojen jäähdytyslaitteet

Kokkolan kaupunki

 • Jäähallin NH3 -kylmälaitteiden huolto
 • Viilennyslaitteet useampaan kohteeseen

Oy Östman Trading Ab

 • CO2-jäähdytysjärjestelmä, pakkasvarasto ja kylmiö

Oilon Oy

 • Lämpöpumput, huoltokohteet
 • Kokkolan Kylmäpalvelu on valtuutettu Oilon-huoltoliike

Oy Esari Ab

 • Laitetilojen jäähdytyslaitteet

Peltisepänliike Nykänen Oy

 • Laitetilojen jäähdytyslaitteet (Suomi, Ruotsi)

Valio Oy

 • Ammoniakkikylmälaitoksen tehonlisäys 1,6 MW
 • NH3 -kylmälaitteiden huoltoa

Marja Bothnia Berries Oy Ltd

 • Pakastevaraston kylmälaitteet 0,4 MW
 • Leijupakastimen kylmäasennukset NH3