Pyydä tarjous

Savon Automaatio Oy:n toimitusjohtaja Pasi Ikonen: "Teollisuusautomaatio mahdollistaa useiden erilaisten prosessien suoraviivaistamisen ja toimintojen tehostamisen"

Digipalvelut
18.09.2023 | Teollisuus

Savon Automaatio Oy on teollisuusautomaatioon keskittyvä yritys, joka tarjoaa räätälöidyt automaatioratkaisut eri teollisuudenaloille laaja-alaisesti yhteistyörobotiikasta aina kokonaisiin tuotantolinjoihin.

Savon Automaation toimipiste sijaitsee Sorsakoskella Leppävirran kunnassa lyhyiden etäisyyksien päässä lähialueiden kaupungeista Varkaudesta, Pieksämäestä ja Kuopiosta.

- Toimintamme on laaja-alaista ja asiakaslähtöistä. Toimitamme teollisuusautomaatioratkaisut asiakkaidemme tarpeiden mukaan. Pystymme toimittamaan ratkaisut kokonaisuutena ”avaimet käteen”-periaatteella tai vaihtoehtoisesti voimme tehdä asiakkaan projektiin esimerkiksi sähkö/automaatiosuunnittelun tai logiikkaohjelmoinnit, Savon Automaatio Oy:n toimitusjohtaja Pasi Ikonen kertoo ja jatkaa:

- Uusien ratkaisujen lisäksi toteutamme myös vanhojen järjestelmien, esimerkiksi tuotantolinjojen modernisoinnit. Modernisoimalla vanha järjestelmä voidaan tehostaa tuottavuutta ja käyttömukavuutta kustannustehokkaasti.

Pasi Ikonen toteaa, että Savon Automaation tarjoamien palvelujen osaaminen ja resurssit löytyvät talon sisältä ja se on yksi yrityksen merkittävämmistä vahvuuksista, joka mahdollistaa joustavan ja ketterän toiminnan.

- Henkilökuntaa meillä on 4. Henkilöstöllä on vahva ja monialainen osaaminen erilaisista teollisuusautomaatioratkaisuista. Joustava toimintatapamme mahdollistaa kehittyneiden ja kustannustehokkaiden ratkaisujen tarjoamisen asiakkaillemme.

- Olemme hyviä muutoksenhallinnassa ja joustavuus on meille arkipäivää, Ikonen luonnehtii Savon Automaatio Oy:n toimintaa.

Automaatio muuttaa työnkuvaa

Tuotannon odotetaan olevan tänään ja tulevaisuudessa entistä mukautuvampaa ja joustavampaa kuin aiemmin. Kun valmistetaan erilaisia tuotteita ja pieniä määriä, on valmistajille haaste pysyä kilpailukykyisenä.

Ikosen mukaan automaatiolla suomalaiset yritykset voidaan pitää kilpailukykyisinä.

- Jatkuvat tuotannon tehostamisvaatimukset korostavat automaatioon siirtymisen merkitystä. Teollisuusautomaatio mahdollistaakin useiden erilaisten prosessien suoraviivaistamisen ja toimintojen tehostamisen. Robotit ovat joustavia ja edullisia työkaluja vastaamaan tähän haasteeseen sekä pienissä että suurissa yrityksissä.

- Toteutamme erilaisia robottisoluja asiakkaiden tarpeiden mukaisesti. Laajat hankintaverkostomme mahdollistavat parhaiden komponenttien valinnan aina tapauskohtaisesti. Pystymme siis toimittamaan usean valmistajan teollisuusrobotteja, mm. ABB, Fanuc, KUKA ja Omron. Uusimpana tuotteenamme ovat Universal Robotsin kehittämät yhteistyörobotit, joita myymme kokonaistoimituksena.

Robotisointia nopeuttavat robottien halpeneminen ja ohjelmoinnin ja käytön helpottuminen

Vaikka robotit ovat tulleet osaksi eri teollisuuden alojen automatisointia, niin toisilla aloilla kehitys on ollut nopeampaa, kun taas monella alalla iso muutos on Ikosen mukaan vasta tulossa.

- Isommissa yrityksissä on enemmän kokemusta robotisointihankkeista ja mahdollisuutta toteuttaa hankkeita. Teollisuusrobottien hyödyntäminen on ollut esimerkiksi autotehtaissa arkipäivää jo pitkään. Kuitenkin suomalaisissa teollisuusalan yrityksissä käytetään robotiikkaa ja automaatiota vähemmän kuin monessa muussa maassa, Ikonen toteaa ja jatkaa:

- Olimme 1990-luvulla maailman 10 parhaan joukossa, mutta nyt emme ole enää edes 20 parhaan joukossa. Suomessa robottitiheys on 161 robotti / 10 000 työntekijää, kun esimerkiksi Ruotsissa luku on 321, Ikonen selvittää.

Mikä sitten hidastaa konepajarobotiikan käyttöönottoa yrityksissä? Onko se mahdollisesti puute robotiikan osaajista tai kallis hinta?

Ikonen sanoo, että oletukset investointien kalleudesta tai robottien käytön vaikeudesta eivät enää pidä kaikilta osin paikkaansa.

- Tähän mennessä robotti-investoinnit ovat olleet kalliitta, mutta nyt kynnys robottien hankintaan on madaltunut. Robottien ohjelmointi on tullut helpommaksi uusimissa robottimalleissa, esimerkkinä ABB OmniCore, jossa ohjelma voidaan tehdä ilman perinteistä ohjelmointiosaamista.

Savon Automaatio Oy on omalta osaltaan lisäämässä robotiikan osaamista

Robottien avulla voidaan välttää yksitoikkoiset, raskaat ja vaaralliset tehtävät.

- Turvaominaisuudet ovat kehittyneet yhteistyörobotiikan avulla, mutta nykyään pystytään toteuttamaan häkittömiä soluja myös perinteisillä teollisuusroboteilla esim. ABB SafeMove. Aluetta valvotaan laser skannereilla, jotka käyttäjän lähestyessä ensin hidastavat liikettä ja siten pysähtyvät. Kappaleiden löytämiseen poimintaa varten on erilaisia konenäköratkaisuja, joilla pystytään löytämään kappaleet myös erilaisista poiminta-asennoista, Ikonen kuvaa.

Robotiikan erinomaisuus perustuu monipuolisuuteen sekä helppoon siirreltävyyteen työtehtävästä toiseen

- Robotiikalla saadaan helpotettua työvoimapulaa ja alasta saadaan vetovoimaisempi sekä työtehtävät mielenkiintoisemmiksi. Konepalvelusovellutuksilla saadaan tehostettua työstökoneiden käyttöastetta, kun koneen ei tarvitse odottaa työntekijää kappaleen vaihtoon. Työntekijä pystyy käyttämään ja valvomaan useampaa konetta, kun ei tarvitse odottaa seuraavaa kappaleen vaihtoa. Jossain tapauksessa solu voidaan jättää toimimaan työajan jälkeenkin, jolloin koneaika kasvaa huomattavasti. Hitsaussovelluksissa saadaan muutettua hitsaajan työkuvaa ergonomisemmaksi ja mielenkiintoisemmaksi. Robotiikalla saadaan myös tehostettua tuotantoa, kun robotin ei tarvitse pitää taukoja. Yleensä käyttäjän tehtäväksi jää ohjelmoinnin lisäksi kappaleiden vaihto jigiin, mutta kappaleiden vaihtoonkin voi käyttää robottia, Ikonen luettelee robotiikan tuomia hyötyjä metalliteollisuudessa.

- Kun halutaan varmistaa yrityksen kilpailukyvyn säilyminen ja motivoida avainhenkilöitä löytämään uusia innovaatioita, on katsottava rohkeasti kohti tulevaisuuteen ja panostettava robotiikan ja automaation hyödyntämiseen, Pasi Ikonen toteaa.

www.savonautomaatio.fi


Automaation ja robotiikan ratkaisut teollisuuden tarpeisiin.
Ota yhteyttä, niin kartoitetaan tarpeenne yhdessä

Pasi Ikonen
Savon Automaatio Oy
Putkitie 2, 79130 Sorsakoski
P. 040 511 1055
[email protected]