Pyydä tarjous

Ympäristöystävällinen metallijätteen kierrättäjä

Romuta Oy:n osaajat käsittelevät kaikenlaiset metallit ympäristöystävällisesti.
Romuta Oy:n osaajat käsittelevät kaikenlaiset metallit ympäristöystävällisesti.
02.09.2022 | Teollisuus

Romuta Oy on metallijätteiden kierrätyksen moniosaava ammattilainen. Osaajat ostavat ja noutavat erilaiset metallijätteet Keski-Suomesta aina Lappiin saakka. Nykyaikainen ja tehokas tuotantolaitos sijaitsee Pohjanmaalla Limingassa, jossa sen käytössä on Suomen vähäpäästöisin, 100% uusiutuvalla energialla toimiva täyssähköinen leikkuriasema. Yrityksen räätälöidyt palvelut soveltuvat erinomaisesti myös kotimaisen teollisuuden vaihtuviin tarpeisiin.

– Me olemme ostaneet koko ikämme metalliromua, jota on rouhittu, paalattu ja kierrätetty eteenpäin. Olipa kyseessä mikä tahansa laite tai kone, osaamme käsitellä sen ympäristöystävällisesti eteenpäin.

– Asiakkaita palvelemme parhaimman mukaan aina sähkömiehestä suureen teollisuusyritykseen ja konepajayrittäjästä yksityistalouksiin. Verkkosivuiltamme löytyy avoimesti tiedot eri metallien ostohinnoista, lisäksi teemme asiakkaillemme kirjallisen tarjouksen. Pidämme aina kiinni sovitusta ja hyvien romukauppojen kaupan päällisiksi tarjotaan kuppi kahvia napakalla käden puristuksella, sanoo Romuta Oy:n toimitusjohtaja Jyrki Mutanen.

Romuta Oy:lla on käytössä Suomen vähäpäästöisin, 100% uusiutuvalla energialla toimiva täyssähköinen leikkuriasema.

Ketterää teollisuuden metallinkierrätyspalvelua

– Tänä syksynä meillä on metallinkierrätyspalveluissa hiukan radikaalimpi teema, nyt puhutaan Romukapinasta. Romuta Oy:n Romukapinan teesejä ovat: rahtihinnat alas, romumäärä alas, ei ylimääräisille palvelumaksuille. Tähän liittyy olennaisesti yritysten olemassa olevien metallinkierrätyssopimusten optimointi. Meidän näkemyksen mukaan yrityksissä on käytössä paljon sellaisia metallinkierrätyssopimuksia, jotka eivät enää päde nykyisessä toimintaympäristössä.

Materiaalien hintavaihtelut ovat Mutasen mukaan aiempaa suurempia, kustannukset ovat rahdin osalta nousseet, eikä kuljetuksissa aina hyödynnetä maksimipainoja. Yritykset ovat myös lisänneet korona-ajan ja ukrainan kriisin aikana palveluihinsa ylimääräisiä lisämaksuja.

– Romusopimuksen palveluosuudesta on mahdollista vähentää paljon ylimääräisiä kustannuksia. Romun hinnan lisäksi olennaisia asioita ovat keräysastiat, rahdit sekä erilaiset palvelumaksut. Pienemmillä kustannuksilla asiakkaan on mahdollista tienata romullaan hieman enemmän.

Romulajittelua kannattaa optimoida, ettei sitä tehdä liian tarkkaan, mutta ei myöskään liian leväperäisesti.

– Monet romuliikkeet katsovat lajittelua oman myyntiprosessinsa näkökulmasta, joka ei ole aina se asiakkaalle paras ratkaisu. Esim. eri metallilaatuja yhdistämällä on mahdollista tiputtaa lavakustannuksia sekä parantaa romun kiertonopeutta, Mutanen toteaa.

Romuta Oy antaa asiakkailleen kierrätysromun hinnan aina etukäteen, jolloin hintavertailun tekeminen on helpompaa.

– Kierrätyssopimuksen optimointi ei ole yksinkertaista, joten sen voisi tehdä monessa tapauksessa paljon paremminkin.

"Nyt on hyvä hetki myydä romut tai sopia järkevästä kokonaispalvelustamme, jolloin sinä itse voit keskittyä omaan tekemiseesi", korostaa toimitusjohtaja Jyrki Mutanen.

Kierrättämisen projektipalvelut

Erityisesti teollisuusyrityksille suunnattu palvelu on tarkoitettu tuotantokoneita ja laitteita uusiville yrityksille.

– Kierrätämme kaiken veturista tuulimyllyyn ja pihan romukasoista tuotantolaitosten poistuviin laitteisiin. Kokonaisuus räätälöidään aina asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Palvelu sisältää esimerkiksi purkusuunnitelman, purkamisen, kuljetuksen, lajittelun ja jatkojalostuksen. Huolehdimme projektin kulusta kokonaisuudessaan ja varmasti sovitun aikataulun mukaisesti, Mutanen kertoo.

Romuta Oy on kehittänyt kustannustehokkaan tavan myös käytöstä poistettujen maansiirtokoneiden ja laitteiden romuttamiseen, jossa pihaan jääneen koneen kierrättäminen onnistuu ilman kalliita nostoja tai erikoislavetteja.

– Koneet kannattaa pistää kierrätykseen ennen kuin niistä aiheutuu vahinkoa ympäristölle. Paikallaan seisova maansiirtokone saattaa sisältää jopa tuhat litraa ympäristölle haitallisia aineita kuten öljyjä, jäähdytinnesteitä ja polttoaineita. Hyväksi havaitussa ratkaisussamme kone tyhjennetään kaikista nesteistä ja paloitellaan polttoleikkaamalla kuljetuskuntoon. Pienemmissä osissa olevan koneen raadon nouto onnistuu tavanomaisella koura-autolla ilman ylimääräisiä kustannuksia, Mutanen valottaa.

Kierrätyksellä positiiviset näkymät

Suomessa on paljon olemassa olevia ja tulevia kierrätyspuistohankkeita, joiden eteneminen on ollut joillakin alueilla erittäin hidasta epäselvän lupamenettelyn vuoksi.

– Täällä Oulun alueella olemme onneksi saaneet lupaprosessille päätöksen ja voimme polkaista suunnittelemamme kierrätyshankkeet käyntiin sataprosenttisesti. On varmaa, että olemme tulevaisuudessa merkittävä metallijätettä kierrättävä yritys, jonka positiiviset vaikutukset näkyvät aina Keski-Suomesta Lappiin saakka.

– Me painotamme kiertotalouteen, jossa materiaalit kiertävät ja ne käytetään uudelleen niin kauan, kunnes niissä on vielä arvoa. Tällä tavoin vähennetään luonnonvarojen kulutusta ja poistetaan jätettä, toteaa Mutanen.

Romusta on pulaa

Romumarkkinat ovat tällä hetkellä epävakaat, mutta hinnat ovat toistaiseksi hyvällä tasolla. Talouden ennustaminen on kuitenkin Mutasen mukaan tässä tilanteessa hyvin vaikeaa.

Romuta Oy, Ouluntie 20, 91900 Liminka
Puh. 08 237 48 900
[email protected]
romuta.fi
facebook.com/romutaoy/
instagram.com/romuta/
fi.linkedin.com/company/romuta-oy