Vieremä 100 juhlavuosi 2022

Facebook
30.05.2022 | Yrityselämässä tapahtuu

Vieremä 100 -lippu nostettiin kunnan virastotalon pihalla salkoon vuoden ensimmäisenä päivänä juhlistamaan 100-vuotiasta Vieremää. Samalla Vieremän kunnan uusi logo julkistettiin kaikille.

Kunnan satavuotisjuhlaa varten suunnitellussa logossa haluttiin tuoda esille vieremäläisiä vahvuuksia: iloa ja yhteisöllisyyttä, maataloutta, metsää ja teollisuutta. Näin lippua pääsivät koristamaan kuusikossa oleva metsätyökone ja metsän laidalla hymyilevä onnellinen lehmä.

- Juhlavuosi näkyy ja kuuluu monella tavalla ympäri kunnan tänä vuonna. Tapahtumia on järjestetty ja järjestetään kaikille kuntalaisille ja kaikille ikäryhmille koko vuoden kestävänä tapahtumien sarjana, Vieremän kunnanjohtaja Mika Suomalainen kertoo.

Yksi merkittävä juhlavuoden tapahtuma oli helmikuun lopussa Vieremällä järjestetty Maakunnallinen yrittäjäjuhla yli 400 vieraan voimin.

Elinvoimainen maatalous luo mahdollisuuksia ja pitää myös kylät vahvoina

Mika Suomalainen toteaa, että Vieremällä on viime vuosina ollut varsin vireä meininki.

- Meillä on edelleen tarjota asukkaillemme, sekä nykyisille että tuleville, hyvät peruspalvelut, monipuoliset vapaa ajanviettomahdollisuudet sekä monimuotoinen luonto ja kulttuuriympäristö.

- Vieremän työpaikkaomavaraisuus on perinteisesti ollut korkea ja tällä hetkellä työpaikkaomavaraisuus on 137. Työpaikoista 82 prosenttia on yksityisellä sektorilla, joten yritykset ovat kunnalle erittäin tärkeitä. Vieremällä on yli tuhat teollista työpaikkaa. Maatalouden työllistävä vaikutus on kunnassa erittäin merkittävä. Vieremä lähettää maailmalle noin 38 miljoonaa litraa maitoa ja paljon laadukasta lihaa. Kunta tekee parhaansa, että edellytykset perustuotannolle ja jalostukselle ovat hyvät ja palvelut pelaavat, Suomalainen toteaa.

HYVÄ-Hanke, Hyvinvoiva Vieremä

Viime vuosina Vieremällä on löydetty keinoja edistää palveluyritysten yhteistyötä sekä yritysten ja kunnan yhteismarkkinointia.

Yritysten toimintaedellytyksiä vahvistetaan investoinneilla ja kehittämishankkeilla. Lisäksi Vieremällä on meneillään HYVÄ-Hanke, Hyvinvoiva Vieremä. Hankkeen tarkoituksena on edistää Vieremällä työssä käyvien ja työikäisten vieremäläisten fyysistä-, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Hankkeen puitteissa järjestetään maksutonta toimintaa muun muassa laji- ja harrastuskokeilujen, valmennuksen, luentojen ja tapahtumien muodossa. Hankkeen kautta pyritään parantamaan työikäisten henkilöiden kykyä päästä, pysyä ja toimia työmarkkinoilla.

Hankkeen tiimoilta on talven ja kevään aikana järjestetty muun muassa hiihtokoulu, lumikenkäilyvalokuvausviikonloppu, perhekaratea, perheliikuntalauantait, perhonsidontakurssi, huispausturnaus sekä juoksukoulu. Hanke alkoi elokuussa-2020 ja kestää heinäkuulle-2023 saakka. Hankekoordinaattorina toimii Joona Hynynen.

Biokaasun hyödyntäminen uusi tapa toimia

Suomalainen kertoo, että Vieremän kunta on käynnistänyt uraauurtavan hankkeen, jossa luodaan paikallinen tuotanto ja kysyntä biokaasulle.

- Kunta rakentaa maataloustuottajien kanssa kumppanuusverkoston, joka ryhtyy tuottamaan biokaasua. Lisäksi kaukolämmön tuotannon varavoimana toimiva öljy korvataan nestemäisen biokaasun käytöllä. Tavoitteena on tarjota biokaasua myös liikenteen ja teollisuuden käyttöön. Hanke on kilpailutusvaiheessa. Laitteisto on asennettuna ja toimintakunnossa kesällä 2023.

Suomalaisen mielestä biokaasun hyödyntäminen on uusi tapa toimia, jossa maatalouden, teollisuuden, liikenteen ja asumisen tarpeet yhdistyvät konkreettisesti biokaasulla tuotettavan energian kautta.

- Bioenergian ja biokaasun ympärille on luotavissa uutta yritystoimintaa. Tarkoituksena on luoda paikalliset markkinat biokaasulle ja sitä kautta innovaatiokierre lähtee liikkeelle. Uskon, että voimme nousta edelläkävijäksi tässä asiassa, Suomalainen vakuuttaa. Biokaasukulttuurin muodostuminen voi houkutella alueelle myös isomman mittakaavan nestemäisen biokaasun tuotantoa. Tähän on hyvät edellytykset, koska Vieremän on yksi tiiviimmistä maatalousalueista Pohjois-Savossa, Suomalainen toteaa.

Kunta toimii vahvasti osana elinvoimapalveluiden tiimiä

- On tärkeää, että yritysten tarpeet otetaan huomioon yksilöllisesti ja joustavasti esimerkiksi kaavoitus- ja tila-asioissa. Kärkiyrityksemme ovat näyttäneet, että Pohjois-Savosta voi ponkaista maailmalle, jos tuote on kunnossa ja tahtoa riittää. Koronakriisin myötä etätyöt ja väljä asuminen lähellä luontoa ovat monen työntekijän uusi tavoitetila. Kotimaan matkailu ja mökkeily ovat kovassa nosteessa. Vieremäläisillä on hyvä syy katsoa tulevaisuuteen luottavaisesti, Mika Suomalainen sanoo.

Vieremä on noin neljäntuhannen asukkaan vetovoimainen, vireä ja yrittäjämyönteinen kunta Pohjois-Savossa. Vieremälle on muodostunut vahva metalliteollisuuden keskittymä. Lisäksi kunta on maidon ja lihan suurtuottaja. Pienenä maaseutukuntana Vieremä on turvallinen paikka asua ja elää. Lisäksi yhteisöllisyys näkyy arjessa monin tavoin. Tehdään yhdessä -ajattelu elää kunnassa vahvana tänäkin päivänä.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä