Energia-ala sopii kaikille

Johanna Perkola
Johanna Perkola
29.11.2023 | Koulutus ja opiskelu

Vexven Sastamalan tehtaalla tuotannonkehitysinsinöörinä työskentelevä Johanna Perkola juhlistaa ensi vuonna jo kymmenettä vuotta Vexvellä. Johannan pitkä työura heijastelee hänen monipuolista osaamistaan, vahvoja teknisiä taitojaan sekä haluaan uuden oppimiseen.

Johannalla on taustallaan markkinoinnin, liiketalouden, logistiikan ja tuotantotalouden opintoja, jotka ovat vieneet häntä monenlaisiin työtehtäviin yrityksen sisällä. Kaukoenergian venttiiliratkaisujen toimittaja Vexve oli ollut jo pidempään tuttu lähialueelta kotoisin olevalle Johannalle.

”Tulin tuoreena tradenomina Vexven markkinointi- ja asiakaspalveluassistentiksi vuonna 2014. Minulla oli aspakokemusta kaupan alalta, ja aloin pian hoitamaan kotimaan asiakkuuksia, laskutusta sekä projektidokumentaatiota. Autoin myös kollegoja toiminnanohjausjärjestelmien käytössä.”

Luovaa ongelmanratkaisua

Työskenneltyään asiakaspalvelukoordinaattorina neljä vuotta Johanna kaipasi jotain erilaista. Hän pohti teknisemmän ammattikorkeakoulututkinnon opiskelua, ja työnantaja suhtautui työn ohella tapahtuvaan monimuotoopiskeluun kannustavasti. Vuoden 2018 alusta Johanna alkoi opiskella logistiikan insinöörintutkintoa Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.

”Opintojen alettua kehityskeskustelussa kysyttiin, kiinnostaisiko minua tuotannonohjaajan tehtävä. Totta kai kiinnosti! Minua kiehtoo järjestyksen luominen kaaokseen käytännön tasolla enemmän kuin turvallinen papereiden pyörittely”, Johanna naurahtaa.

Hän kertoo, ettei logistiikka-ala ole vain trukkityöskentelyä, vaan siinä on pohjimmiltaan kyse täsmällisyydestä ja palapelien rakentamisesta. Tuotannon toiminnan lainalaisuudet, jatkuvasti muuttuvat tekijät sekä osastojen välinen yhteistyö ovat keskiössä luotaessa sujuvasti toimivia järjestelmiä. Logistiikka-alalla tarvitaan kykyä luovaan ongelmanratkaisuun ja opitun soveltamista käytäntöön.

”Valmistuttuani logistiikan insinööriksi vuoden 2021 lopulla minulle tarjoutui mahdollisuus siirtyä tuotannonohjaajaksi Vexven toiselle Sastamalan tehtaalle. Sain tutustua uusiin tuotteisiin ja soveltaa prosessinhallintataitojani niiden parissa. Osaamista laajentavat opinnotkin alkoivat kiinnostaa, vaikka olin jo ajatellut, etten palaisi koulun penkille pariin vuoteen.”

Tammikuussa 2022 Johanna päätti hakea Lappeenranta-Lahden teknillisen yliopiston uuteen tuotantotalouden maisteriohjelmaan, johon haettiin motivaatiokirjeen ja haastattelun kautta. Yllätyksekseen hän pääsi sisälle. Nyt hän opiskelee työn ohella toista vuotta ja aloittaa syksyllä 2024 diplomityön tekemisen. Hänestä tulee valmistuttuaan innovaatioiden ja logistiikan alojen tuotantotalouden diplomi-insinööri.

”Olen opiskellut paljon työn ohella, ja suosittelen samaa kaikille! Koulussa opittuja asioita pääsee soveltamaan heti, jolloin oppiminen on tehokkaampaa. Monimuoto-opiskelu on loistava tapa päästä uralla eteenpäin, jos työpaikalta löytyy siihen kannustusta. Opintojen aikataulu on sovitettu niin, että myös työnteko onnistuu ja vapaa-aikaa jää. Yliopistoopiskelujen yhdistäminen työhön on haastavampaa ja suosittelen sitä vain, jos olet erittäin motivoitunut”, Johanna sanoo.

Siistiä sisätyötä tehtaalla

Johanna kertoo, että Vexve on työnantajana joustava ja reilu. Hän on saanut muun muassa ottaa lemmikkikoiransa mukaan toimistolle jollei hoitajaa ole järjestynyt.

”Vexven parhaita puolia ovat osaavat ja avuliaat työkaverit. Kukaan ei jää yksin! Työturvallisuuteen panostetaan, mikä näkyy asianmukaisina varusteina ja töiden suorittamistavoissa. Mitään ei hoideta puolivillaisesti, vaan tiedän että kun noudatan annettuja ohjeita, pääsen työpäivän päätteeksi kotiin yhtenä kappaleena.”

Tekniset alat ovat viime vuosina muuttuneet paljon ja sopivat miehisestä maineestaan huolimatta ihan kaikille. Johanna toivottaakin myös naiset tervetulleiksi energia-alalle. Nykyaikaisissa tuotantotiloissa koneet hoitavat raskaat työt ja ihmisille jää enimmäkseen siistiä sisätyötä.

”You can do it! Rohkeasti vain hakemaan meille hommiin”, Johanna vinkkaa.

”Vexvellä tuetaan työntekijöiden jatkuvaa kehitystä ja täällä saa painottaa työtehtäviä oman osaamisen ja kiinnostuksenkohteiden mukaan.”

www.vexve.com | LinkedIn | Instagram| Facebook | YouTube | X


Tule kasvamaan kanssamme!

Tarjoamme vuosittain kesä-, harjoittelu- ja oppisopimuspaikkoja noin neljällekymmenelle alan opiskelijalle tai siitä kiinnostuneelle.

Yhtenä Suomen innostavimmasta työpaikoista tarjoamme mielenkiintoisia ja monipuolisia työtehtäviä niin tuotannossa kuin eri osastojen asiantuntijarooleissa. Meillä sinulla on mahdollisuus kasvaa ammatillisesti alan johtavan yrityksen mukana!

vexve.com/rekrytointi

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia