Pyydä tarjous

Hitsaajan työ on haastavaa ja mielenkiintoista

Telatek Worksillä MIG/MAG-hitsaajana työskentelevä Elina Karjalainen haluaisi erikoistua jatkossa myös TIG-hitsaukseen. TIG-hitsauksessa kiehtoo erityisesti sen vaativuus. 
Telatek Worksillä MIG/MAG-hitsaajana työskentelevä Elina Karjalainen haluaisi erikoistua jatkossa myös TIG-hitsaukseen. TIG-hitsauksessa kiehtoo erityisesti sen vaativuus. 
12.12.2022 | Koulutus ja opiskelu

Elina Karjalainen on Telatekin tuore hitsausvahvistus, joka työllistyi yritykseen harjoittelun sekä oppisopimusopiskelun kautta. Kuinka Karjalainen päätyi perinteisesti hyvin miesvaltaiselle alalle.

Vaikka Karjalainen on viralliselta titteliltään hitsaaja, hän tekee myös varusteluhitsauksia, jotka liittyvät Telatekin valmistamiin ruoripotkurirunkoihin. Ruoripotkurirunkoja valmistetaan pääasiassa telakkateollisuuden tarpeisiin meillä ja maailmalla.

– Työhöni kuuluu jättöreunan hitsaaminen, varusteluhitsausta sekä pintojen hitsaus. Teen lähes kaikki työni MIG/MAG-hitsauksella, välillä teen myös pieniä korjauksia TIG-hitsauksella, Elina Karjalainen kertoo.

Harjoittelijasta vakituiseen työsuhteeseen

– Tulin Telatekille ensin kuukauden kestävään harjoitteluun, joka tapahtui koulun kautta. Kun hitsaushommat alkoivat sujumaan, kirjoitettiin ensimmäinen oppisopimus, jota kesti noin kolme kuukautta. Kesälomien jälkeen, elokuussa, kirjoitin Telatekin kanssa vakituisen työsopimuksen. Telatekilla suoritin loput hitsaajan ammattilliset opinnot, mutta levysepäksi valmistuminen on vielä muutaman opintopisteen päässä.

Karjalainen mainitsee, että levyseppähitsaajan opinnot käsittävät kokonaisuudessaan 180 opintopistettä.

– Kävin noin kolme vuotta koulua Nurmeksessa, jonka jälkeen työllistyin Telatekille. Suoritin täällä neljä tutkintooni liittyvää ammatillista opintokokonaisuutta. Y-aineet sain tehtyä verkon välityksellä, joten minun ei tarvinnut olla fyysisesti koulunpenkillä niiden osalta.

Hitsauksessa pääsee näkemään oman kätensä jäljen. Hyvä hitsaussauma on siisti ja kestävä.

Hitsauksessa pääsee näkemään oman kätensä jäljen

Karjalainen pääsi lapsuudessaan kokeilemaan hitsausta kotonaan, koska hänen isänsä on ammatiltaan raskaskoneasentaja ja hitsaaja.

– Isällä oli kotona Kempin hitsauskone ja kerran hän päätti, että pääsen kokeilemaan miten hitsataan. Kun peruskoulu loppui ja piti alkaa miettimään mitä lähtisin opiskelemaan, tulin jostakin syystä valinneeksi hitsausalan.

Karjalaisen mukaan hitsauksessa on parasta se, kun siinä pääsee näkemään oman kätensä jäljen.

– Vaikka olenkin suhteellisen itsekriittinen omaa työtäni kohtaan, olen lähtökohtaisesti hyvin tyytyväinen omaan hitsausjälkeeni. Toki minulla on vielä paljon opittavaa, olenhan edelleenkin opiskelija.

Haaveissa työllistyä koeajan jälkeen Telatekille

Uratoiveista tiedusteltaessa, Karjalainen mainitsee tärkeimpänä vakituisen työllistymisen Telatekille koeajan päätyttyä.

– Pidän tästä työstä todella paljon. Haluaisin päästä jatkossa erikoistumaan enemmän TIG-hitsaukseen, joka voisi olla sivuhommana näiden MIG/MAG-töiden ohella. TIG-hitsauksessa kiinnostaa sen vaativuus, koska siinä täytyy keskittyä kahteen asiaan yhtä aikaa.

Hitsaajalta vaadittavista ominaisuuksista tiedustellessa, Karjalainen pohtii asiaa oman työnsä kautta.

– Omasta näkökulmastani jos kuvailen, pyrin olemaan työssäni mahdollisimman huolellinen, että saumasta tulee laadukas. Työ on aika itsenäistä ja tässä täytyy osata olla myös tarkkaavainen.

Hitsauksessa on Karjalaisen mukaan tärkeintä, että perusmateriaali sulaa kunnolla ja saumasta tulee siistin näköinen. Hitsaussauman tulee olla myös kestävä. Hitsaustyölle asettavat lisähaasteita useat erilaiset hitsausasennot.

Hyvä työyhteisö ja sopivasti haastava työ

– Telatek on todella hyvä työpaikka, minulla on hyvät työkaverit, jotka auttavat aina tarvittaessa. Täällä on erittäin hyvä yhteishenki. Työssä pitää olla haastavuutta ja tässä työssä pääsee päivittäin haastamaan itseään, Karjalainen kiittelee.

Hitsauksen lisäksi Telatekilla on laivojen ruoripotkureiden osavalmistusta sekä kokoonpanoa. Niidenkin puolella löytyy paljon mahdollisuuksia, mikäli mielenkiintoa löytyy.

Karjalainen opastaa rohkeasti kokeilemaan ammattialoja, jotka kiinnostavat.

– Jos on vain mahdollista lähteä opiskelemaan ammattiin oppisopimuksella, se on ehdottomasti erittäin hyvä vaihtoehto, koska se mahdollistaa työtehtäviin perehtymisen käytännössä.


Telatek Works lyhyesti

Telatek Works Oy on yksi Suomen suurimmista hitsaavista konepajoista. Yrityksellä on tuotantotilaa 12500 m2 ja henkilöstöä 100. Telatek Works on suurten potkurilaitteiden runkojen johtava sopimusvalmistaja Euroopassa, jonka lisäksi se valmistaa vaativia teräsrakenteita offshore- ja kaivosteollisuudelle. Kaikki hitsaajat ovat SFS-EN-ISO 9606-1 mukaisesti pätevöitettyjä. Valmiiden tuotteiden painot ovat tyypillisesti 40-120 tonnin välillä. Viimeinen työvaihe on yleensä koneistus ja tämän vuoksi Telatek Worksillä on ajanmukaiset raskaat NC-ohjatut avarruskoneet. Kilpailukyvyn perusta ovat paksujen teräslevyjen muovaus- ja hitsausosaaminen sekä massiivisten kappaleiden koneistus sekä pintakäsittely.

www.telatek.fi