Insinööriopintoja töiden ohessa Ovakolla

Jukka Lehvonen
Jukka Lehvonen
27.11.2023 | Koulutus ja opiskelu

Ovakon Imatran terästehdas on japanilaisen Sanyo Special Steelin tytäryhtiö ja osa Nippon Steel Corporation –konsernia, joka on maailman kolmanneksi suurin teräksen tuottaja sekä maailman markkina- ja teknologiajohtaja erikoisterästen valmistuksessa.

Jukka Lehvonen työskentelee Imatran tehtaalla sähkökunnossapidon työnjohtajana ja suorittaa työnsä ohessa insinööriopintoja XAMK:issa. Ovako tarjoaa Lehvoselle kansainvälisen ympäristön tehtaan sähkökunnossapidon työtehtävissä, joiden puitteissa hän operoi säännöllisesti mm. useiden eurooppalaisten laitevalmistajien kanssa. Ovakon asiakkaat ovat pääasiassa kansainvälisiä yrityksiä, joten suurin osa tehtaan terästuotannosta menee vientiin.

– Toimin esimiehenä ja työnjohtajana karkea- sekä hienovalssaamon viidelle sähköasentajalle. Muutkin näillä alueilla tehtävät sähkötyöt kuuluvat minun vastuulleni. Työtehtäviini kuuluu esimiestehtävät ja pienimuotoista työsuunnittelua. Pyrimme ratkomaan mahdollisia häiriötilanteita, jonka lisäksi olen yhteydessä alihankkijoihimme ja laitetoimittajiin, mikäli sellaiselle on tarvetta, Jukka Lehvonen kuvailee.

Lehvosen työpäiviin kuuluu myös jonkin verran palavereja, joissa käydään läpi omien vastuualueiden tilanteita sekä häiriötilanteiden ennakointiin liittyviä seikkoja.

Monimuoto-opiskelun kautta insinööriksi

Lehvonen aloitti sähkö- ja automaatiotekniikan insinööriopinnot monimuoto-opintoina XAMK:issa vuonna 2020.

Lehvonen kertoo, että opiskelu verottaa vapaa-aikaa, mutta muilta osin se on edennyt kivuttomasti. Opinnot ovat saaneet tukea myös työantajalta, joka on mahdollistanut mm. ajoittaisia opiskeluun liittyviä poissaolopäiviä. Ovako tarjoaa työntekijöilleen 10 palkallista vapaapäivää opiskelukäyttöön.

– Opiskelu on sujunut yllättävän hyvin työn ohella, vaikkakin tehtävien palautusten aikaan on voinut syntyä hetkellistä kuormitusta. Minulla on menossa nyt opintojen viimeinen vuosi, joten keväällä teen enää opinnäytetyön.

Aiemmin Lehvonen on suorittanut lukion sekä ammattikoulun.

– Olen suorittanut kaksoistutkinnon Imatran paikallisessa ammattiopistossa sekä Imatran yhteislukiossa. Saimaan ammattiopisto Sampossa opiskelin sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon ja lukiosta valmistuin ylioppilaaksi.

Lehvosen mukaan kaksoistutkinnon suorittaminen oli jälkikäteen ajatellen järkevä valinta, vaikkakin ylioppilaskirjoitukset vaativat paljon panostusta.

– Pitkästä matematiikasta ja fysiikasta on ollut minulle todella paljon hyötyä ammattikorkeakouluopinnoissa. Kaikki XAMK:issa läpikäydyt matematiikan ja fysiikan opinnot ovat olleet enemmän tai vähemmän lukiosta tuttuja asioita.

Kesätöiden kautta vakituiseen työsuhteeseen

Lehvonen haki Ovakolta kesätyöpaikkaa keväällä 2017, jolloin hän pääsi kesätöihin sähkökunnossapidon puolelle.

– Ensin työsopimus jatkui kesän jälkeen vuoden loppuun asti ja vuoden lopussa sain toistaiseksi voimassaolevan sopimuksen. Vuosi 2018 meni armeijassa, kävin siellä aliupseerikoulun ja vuoden 2019 alussa tulin takaisin Ovakolle. Asentajana työskentelin alkuvuoteen 2022 saakka, jonka jälkeen aloitin nykyiset työtehtäväni.

Ovakon hyvä työilmapiiri saa Lehvoselta kiitosta

– Ainakin täällä sähköosastolla on todella hyvä työporukka ja tänne on kiva tulla töihin. En muista, että minulla olisi koskaan ollut työkavereiden tai asentajien kanssa mitään ongelmaa. Myös monet kesätyöntekijät ovat kehuneet Ovakon työporukkaa ja -ilmapiiriä, Lehvonen kertoo.

Lehvonen kehuu sähkökunnossapidon työtehtävien monipuolisuutta niin asentajatehtävissä kuin nykyisessäkin toimessa.

– Vaikka välillä tehdäänkin toistuvia hommia, ne eivät ole koskaan tuntuneet tylsiltä. Kaikki vikakeikat ovat lähes aina ainutkertaisia, eivätkä päivät ole samanlaisia.

– Sähkö- ja kunnossapitoalalla on luvassa aina jotain uutta ja täällä on mahdollisuus uuden oppimiseen, mikäli siihen on intoa. Sähköalalla laitteet muuttuvat ja kehittyvät jatkuvasti, joten taajuusmuuttajien ja logiikoiden sielunelämän tuntemuksessa voi aina kehittyä. Yritykset myös pyrkivät mahdollistamaan näiden opiskelun.

Lehvonen vinkkaa loppuun, että nuorten kannattaa keskittyä erityisesti matematiikan ja englannin kielen opiskeluun, koska niistä on varmasti hyötyä jatkossa.

Ovako yrityksenä

Ovako on yksi Euroopan johtavista koneenrakennusterästen valmistajista ja kehittää teknisesti korkeatasoisia teräsratkaisuja kuulalaakeri-, ajoneuvo- ja konepajateollisuudessa toimiville asiakkailleen.

Ovakon terästuotanto on ollut täysin hiilineutraalia vuoden 2022 alusta lähtien. Tuotannon vastuullisuus perustuu pääraaka-aineena käytettävään kierrätysromuun sekä fossiilittomaan sähköön. Ovakon terästuotteiden hiilijalanjälki on 80 % maailmanlaajuista keskiarvoa pienempi.

Terästen korkealuokkaiset ominaisuudet auttavat asiakkaita valmistamaan keveämpiä, lujempia ja kestävämpiä lopputuotteita.

www.ovako.com

LinkedIn | Instagram | YouTube | X

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia