Luonnonvara-alan opintoja ainutlaatuisessa ympäristössä

Facebook
02.12.2021 | Koulutus ja opiskelu

Harjun oppimiskeskuksessa opiskellaan merenrannan, metsän ja luontopolkujen läheisyydessä. Vehreä puutarha vesilampineen ympäröi Harjun kartanoa ja opiskelijoiden asuinrakennuksia sen pihapiirissä. Harju on investoinut rohkeasti oppimisympäristöihin ja lisännyt opiskelualoja. Nyt koulutusaloja ovat hevosala, puutarha-ala, maatalousala, metsätalousala sekä luonto- ja ympäristöala. Harjussa voi suorittaa myös kaksoistutkinnon kaikilla koulutusaloilla.

Harjun oppimiskeskus haluaa kasvattaa edelläkävijöitä.

– Tarjoamme korkealaatuista koulutusta. Siihen kuuluu myös ennakkoluuloton, uusien toimintatapojen tutkiminen ja omaksuminen. Koulutustarjontaa on jatkuvasti kehitetty, apulaisrehtori Terhi Nopanen kertoo.

Viime vuosina koulutusaloja on lisätty ja panostettu uudenaikaisiin oppimisympäristöihin ja oppimistilanteisiin.

Simulaattoreita ja aktiivipihatto

Harju tarjoaa loistavat puitteet hevosalan koulutukseen. Hevosalan perustutkinnosta voi valmistua hevostenhoitajaksi, hevospalveluohjaajaksi tai ratsastuksenohjaajaksi. Hevostalouden ammattitutkinnon suorittaja voi valmistua ratsastuksenopettajaksi tai kengittäjäksi.

Harjun oppimiskeskuksessa toimii tutkimuskeskus, joka keskittyy ratsastajan ja hevosen fyysisen suorituskyvyn ja hyvinvoinnin tutkimiseen, uuteen teknologiaan ja sen hyödyntämiseen. Käytössä on kaksi esteratsastussimulaattoria sekä ensimmäisenä hevosalan oppilaitoksena Suomessa käyttöön otettu aktiivipihatto, joka tarjoaa opiskelijoille mallia uudenlaisesta toimintatavasta hevosten hyvinvoinnin edistämiseen.

Harjun oppimiskeskus tekee tiivistä yhteistyötä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kanssa.

Huikea maatila ja luonto puitteina

Puutarha-alaa opiskellaan hoidetussa kartanomiljöössä, missä opiskelijat pääsevät toteuttamaan käytännössä hankkeita esimerkiksi kivi- ja vesiaiherakentamisen parissa. Kukka- ja puutarhakaupan alalla vihersisustamisen viimeiset tuulet opettaa oikea floristimestari.

Puutarha-alan perustutkintoa suorittava valmistuu puutarhuriksi. Opinnoissa voi erikoistua viheralan osaamisalaan tai kukka- ja puutarhakaupan osaamisalaan. Puutarha-alan ammattitutkinnossa voi opiskella viheraluerakentajaksi ja puistopuutarhuriksi.

Maatalousalan perustutkinnossa opiskeluympäristönä on tuhannen hehtaarin tila. Perustutkinto valmistaa maaseutuyrittäjäksi tai eläintenhoitajaksi. Opinnoissa voi erikoistua eri osaamisaloihin, joita ovat maatilatalous, maatalousteknologia tai tuotantoeläinten hoito.

Luonto- ja ympäristöalan perustutkinnossa voi opiskella luonto-ohjaajaksi ja luonnonvaratuottajaksi. Luonto-ohjaajan koulutuksessa tärkeään rooliin nousevat ohjaaminen ja elämysten tuottaminen sekä ulkoilureittien rakentaminen matkailu- ja hyvinvointipalvelujen alalla. ​Luonnonvaratuottaja puolestaan osaa hyödyntää paikallista luontoa luonnontuotealalla.

Metsäalan perustutkinnossa valmistunut metsuri-metsäpalvelujen tuottaja osaa tehdä metsänhoidon ja puunkorjuun manuaalisia töitä tai metsäluontoon, esimerkiksi metsien monikäyttöön liittyviä töitä. Metsäenergian tuotannon osaamisalan suorittanut osaa suunnitella, korjata ja varastoida suuntautumisensa mukaisesti energiapuuta tai turve-energiaa.

Kaikissa Harjun oppimiskeskuksen perustutkinnoissa on mahdollista suorittaa kaksoistutkinto eli ammatillisen tutkinnon lisäksi ylioppilastutkinto. Lisäksi kaikkiin ammatillisiin perustutkintoihin on mahdollista sisällyttää ammattikorkeakouluopintoja. Tämä helpottaa opiskelijan siirtymistä perustutkinnon jälkeen korkeakouluopintoihin sekä voi nopeuttaa valmistumista ammattikorkeakoulusta.

Asuminen ja vapaa-aika

Harjun oppimiskeskuksessa on mahdollista majoittua viihtyisissä opiskelija-asunnoissa. Oppilaitoksen ympäristössä on monipuoliset harrastusmahdollisuudet ja lisäksi opiskelijoiden käytössä on vapaa-ajanohjaajan palvelut. Opiskelijaravintola Aura huolehtii päivittäin maukkaat ja monipuoliset ruoat. Perustutkinto-opiskelijoille majoittuminen ja ruokailu ovat ilmaisia opiskelupäivinä.

Haminan lukion ratsastuslinja

Harjun oppimiskeskus tekee yhteistyötä Haminan lukion kanssa. Haminan lukio järjestää Harjun perustutkinto-opiskelijoiden lukio-opinnot. Uutena toteutuksena Haminan lukiossa on mahdollista suorittaa ratsastuspainotteiset lukio-opinnot, joissa ratsastukseen ja hevosiin liittyvät opinnot suoritetaan Harjun oppimiskeskuksessa.

harjunopk.fi

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia