Pyydä tarjous

Normet tukee työntekijöidensä ammatillista kehittymistä

Siiri Oinonen
Siiri Oinonen
22.11.2023 | Koulutus ja opiskelu

Normet on iso kansainvälinen teknologiayritys, joka tarjoaa työntekijöilleen mahdollisuuden kehittää osaamistaan ja rohkaisee heitä jatkokouluttautumaan. Normetin valmistamista koneista 99 % menee vientiin ympäri maailman.

Monet pitävät Normetin rennosta ja mutkattomasta ilmapiiristä ja yrityksen sisällä on jo paljon hienoja uratarinoita. Nyt tutustutaan tuotannon puolella työskentelevien Siiri Oinosen ja Jussi Kauppisen työtehtäviin ja uraan Normetilla.

Siiri Oinonen työskentelee tällä hetkellä ajoneuvosähköasentajana kaivoskoneiden loppukokoonpano-osastolla. Siirin työtehtäviin kuuluu kaivoskoneiden kokoamista, sähköistämistä sekä sähköjärjestelmän toiminnan testaamista.

Team leaderinä toimiva Jussi Kauppinen toimii puolestaan puomiesikokoonpanossa kokoonpanoasentajana, missä hän tekee mekaanista ja hydraulista kokoonpanoa ohjaten samalla tiimin päivittäistä toimintaa työnjohdon apuna. Esikootut puomit siirtyvät loppukokoonpanoon Siirin osastolle.

Loppukokoonpanossa työskennellään tietyn prosessin mukaisesti. Siirin osastolla kokoonpantavat laitemallit vaihtelevat, joten päivät ovat hyvin erilaisia.

– Välillä voi joutua pähkäilemään ja kysymään apua ongelmatilanteissa, mutta työ on kyllä sopivan vaihtelevaa. Varsinkin uudet konemallit pitävät mielen virkeänä. Loppukokoonpanossa on mukavaa nähdä konkreettisesti oma kädenjälki.

Miksi hakeuduit Normetille?

Jussi Kauppinen tuli Normetille alun perin ammattikoulun työharjoittelun kautta vuonna 2010. Seuraavaksi hän meni Normetille kesätöihin, jonka jälkeen hänet vakinaistettiin.

Tästä lähtien Jussi työskenteli Normetin palveluksessa useammassa pätkässä vuoteen 2018 saakka, jolloin hän muutti Joensuuhun. Reilut neljä vuotta myöhemmin Jussi palasi Joensuusta takaisin Iisalmeen ja haki taas töitä Normetilta.

– Olin tuolloin toisen yrityksen palveluksessa ja olisin todennäköisesti saanut sisäisen siirron Iisalmeen sitä kautta, mutta ajatus tänne tulosta houkutti, joten kävin haastattelussa ja pääsin töihin, joten täällä sitä taas kökötellään, Jussi naurahtaa.

Kauppinen pitää Normetia hyvänä työpaikkana, vaikka vuosia 2013–2015 varjostivat ajoittaiset yt-neuvottelut ja irtisanomiset.

Siiri valmistui kaksoistutkinnon kautta ylioppilaaksi ja sähköasentajaksi vuonna 2020. Hän ehti työskennellä sähkökeskuksia valmistavassa yrityksessä muutaman kesän ennen valmistumistaan ja jatkoi samassa yrityksessä valmistumisensa jälkeen vielä puolitoista vuotta.

– Kaipasin uusia haasteita ja huomasin Normetin avoimen haun. Hain tänne, kävin haastattelussa ja pääsin aloittamaan Normetilla vuoden 2021 marraskuussa ja siitä lähtien olen täällä työskennellyt.

Siiri opiskeli Iisalmen lyseossa ylioppilaaksi ja Ylä-Savon ammattiopistossa sähkö- ja automaatioasentajaksi. Aluksi Siiri painotti lukio-opintoihin, mutta lopulta painotus vaihtui sähkö- ja automaatioasentajan opintojen puolelle.

– Koin että minulle on tulevaisuudessa enemmän hyötyä sähkö- ja automaatioasentajan opinnoista. Valmistuin kaksoistutkinnosta kolmessa vuodessa.

Myös Jussi on opiskellut Ylä-Savon ammattiopistossa, mistä hän valmistui koneasennuksen ja kunnossapidon perustutkinnosta.

– Nyt olen tässä työn ohessa korottamassa koneasennuksen ja kunnossapidon perustutkintoa ammattitutkinnoksi.

Jussi Kauppinen

Kohti uusia haasteita

Siiri kertoo, että töihin perehdyttäminen hoidettiin Normetilla hyvin ja parin kuukauden perehdytyksen jälkeen töitä pääsi tekemään jo itsenäisesti. Apua sai aina, jos sitä tarvitsi.

Siiri on juuri valittu uusiin tehtäviin ramp up -tiimissä, missä hän tulee työskentelemään sähköasentajana.

– Tuotteet joita ramp up -tiimissä tehdään, ovat protolan jälkeen ensimmäisiä tuotteita tuotannon puolella, jotka eivät mene vielä suoraan muille tuotantotiimeille, vaan niitä tarkastellaan ensin vähän yksityiskohtaisemmin. Koneita ei pelkästään rakenneta valmiiksi, vaan samalla kerätään huomioita ja palautteita, joiden kautta kone saatetaan normaaliin tuotantoon sopivaksi, Normetin tuotantoinsinööri Aleksi Vornanen kertoo.

Oppisopimus on hyvä väylä työllistymiseen

Aleksi Vornanen mainitsee, että Normetilla kannustetaan opiskelemaan ja kehittämään osaamistaan. Normetin kirjoilla on tälläkin hetkellä 18 oppisopimuksella kouluttautuvaa työntekijää.

– Koulutamme oppisopimuksella sekä talon omaa väkeä että ammattikoulussa opiskelevia ihmisiä. Sitä kautta on mahdollista saada jalkaa oven väliin, jolloin on myös helpompi päästä kesätöihin ja valmistumisen jälkeen vakituiseen työsuhteeseenkin.

Ulkomaankomennukset mahdollisia

Koska Normet on kansainvälisesti operoiva yritys, myös ulkomaankomennukset ovat joissakin tilanteissa mahdollisia niistä kiinnostuneille työntekijöille.

– Aikoinaan minulla olisi ollut mahdollisuus hakea kolmen vuoden komennukselle Mongoliaan, mutta silloin en siihen tarttunut. Jos nyt juuri tässä tilanteessa olisi tarjolla jokin lyhyempi pätkä, voisin olla kiinnostunut, Jussi mainitsee.

Siirikin olisi kiinnostunut työskentelemään hetken aikaa ulkomailla, mikäli se olisi jossakin vaiheessa mahdollista.

– Olin yläasteen jälkeen vuoden Brasiliassa vaihdossa, joten kyllä minulla olisi vielä halua päästä käymään ulkomailla ja vaikka työskentelemäänkin siellä. Se oli ihan huippu kokemus.

Ulkomaat tarjosivat Siirille rikastuttavan kokemuksen, johon kuului uuteen kulttuuriympäristöön ja koulumaailmaan sopeutuminen. Siiri oppi vaihdon aikana portugalin kielen.

– Ulkomaille kannattaa ehdottomasti lähteä vaihto-opiskelemaan, mikäli se on mahdollista. Se on todella hieno kokemus, joka ei välttämättä tapahdu kuin kerran elämässä. Vaikka haluaisin päästä käymään Brasiliassa ja oleilemaan siellä hieman pidemmän aikaa, tykkään kuitenkin asua ja elää Suomessa.

Kuinka tutustua Normetiin työnantajana?

Aleksi Vornanen opastaa kiinnostuneet Normetin kotisivuille ja sosiaalisen median kanaviin.

– Normet on globaali yritys, joka tarjoaa paljon mahdollisuuksia, mutta ulkomailla työskentely on vain yksi toiminnan haara. Iisalmessa ja Suomessa ylipäänsä on paljon erilaisia uravaihtoehtoja ja meillä tarvitaan kymmenien eri alojen ammattilaisia niin toimihenkilöpuolella kuin tuotannossakin.

Vornanen selventää, että Normet ei pelkästään valmista laitteita, vaan pyörittää samalla globaalia palveluliiketoimintaa.

– Kaivoskoneiden valmistamisen lisäksi Normetin toimintoihin kuuluvat koneiden huoltotoiminnot, kemikaalit sekä kallionlujitus.

Vornasen mukaan hyvä tapa tutustua Normetiin työnantajana on tulla työskentelemään Iisalmen tehtaalle.

– Jos henkilöllä on kokemusta meidän tuotannosta täältä Iisalmesta, sitä arvostetaan laajasti myös muissakin työtehtävissä Normetilla, olipa haettava rooli mikä tahansa.

Tuotannon puolelle kaivataan nyt sähkö- ja koneasentajia sekä logistiikkapuolen tekijöitä. Lisäksi yhtiöllä on pieni hitsaus- ja koneistusosasto, missä tarve on hieman maltillisempaa.

Miksi Normetilla on niin mukavaa työskennellä?

– Mielestäni täällä on hyvä työilmapiiri ja yritys kannustaa jatko-opintoihin. Työyhteisö on tasa-arvoinen. Vaikka olen miesvaltaisella alalla työskentelevä nainen, minua on kohdeltu täällä tasa-arvoisesti, Siiri mainitsee.

Jussin mukaan pitkän historian omaava Normet on vakaa ja varma työnantaja, joka pysyy markkinoilla.

– Pidän Normetia varsin varmana työpaikkana. Tänne ei ole koskaan tuntunut painostavalta tulla. Työilmapiiri on todella mukava ja rento ja töitä tehdään tosissaan!

www.normet.com

Instagram | Facebook | LinkedIn