On-site koneistajalta vaaditaan luovuutta sekä sosiaalisia taitoja

Rami Korpela työskentelee Telatek Servicellä on-site koneistajana.
Rami Korpela työskentelee Telatek Servicellä on-site koneistajana.
23.11.2023 | Koulutus ja opiskelu

Rami Korpela tekee koneistushommia ympäri Suomen ja välillä maan rajojen ulkopuolellakin, kun koneistettavia kappaleita ei ole mahdollista siirtää konepajalle. Koneistukset tehdään paikan päällä asiakkaan määrittämässä kohteissa, jotka voivat olla esimerkiksi voimalaitoksia tai tuotantolaitoksia.

– Tiettyjä kappaleita ei ole suunniteltu irrotettaviksi, jolloin koneistus on tehtävä paikan päällä. Monesti se on myös kustannustehokkaampaa, kuin kappaleen kuljettaminen konepajalle ja takaisin, Telatek Servicellä on-site koneistajana työskentelevä Rami Korpela kertoo.

Korpela on haastattelun aikaan ajelemassa kollegansa kanssa Lempäälään hoonaamaan reikiä. Kyseiset reiät muistuttavat auton moottorin sylintereitä, mutta kyseessä on kuitenkin huomattavasti vaativampi kohde, jossa hoonattavat reiätkin ovat suurempia.

– Olemme olleet tekemässä monenlaisia on site -koneistuksia myös ydinvoimaloissa. Työkohteita on ollut ihan laidasta laitaan.

Keikalle lähdetään räätälöidyn koneistuslaitteiston kanssa

Raahen konepajalta keikalle lähtiessään Korpela pakkaa mukaansa kohteessa tarvittavan laitteiston. Pienemmissä koneistustarpeissa kohteeseen mennään pakettiautolla, mutta isompiin kohteisiin mennään jopa yhdistelmärekoilla.

– Parasta tässä työssä on, että työtehtävät ja -kohteet vaihtuvat päivittäin. Kun reissutyöhön on nyt jo tottunut, olisi tästä aika vaikea palata takaisin yhdessä toimipisteessä tapahtuvaan työhön.

Korpela on käynyt lukuisissa on-site koneistuskohteissa myös Euroopassa, mutta eksoottiset ja lämpimät maat ovat olleet kuitenkin enemmän Korpelan mieleen.

Telatek Service panostaa työntekijöiden perehdyttämiseen

Korpela on käynyt työnopastuskoulutuksen, jonka kautta hän on alkanut mentoroimaan uusia työntekijöitä.

– Työnopastuksessa uudelle oppilaalle tehdään opiskelusuunnitelma, jonka mukaisesti perehdytystä tehdään. Usein uusilla tekijöillä ei ole mitään aiempaa kokemusta meidän alalta, joten työhönopastuksessa käydään läpi hyvin yksityiskohtaisesti työturvallisuusseikat, työtehtävät, käytettävät työstökoneet sekä työskentelytavat.

Työnopastukseen kuuluu myös käytännön työtehtävät, joiden puitteissa työstökoneilla tehdään erilaisia harjoituskappaleita. Tätä kautta tekijä saa varmuutta ja rutiinia tekemiseensä ja pääsee tutustumaan työtehtävissä käytettäviin laitteisiin.

– Uusille työntekijöille tehdään lukujärjestys, jonka mukaan työhönopastuksessa edetään. Työnopastuskoulutus on ollut todella suureksi avuksi perehdyttämisessä sekä perehdyttäjän että perehdytettävän näkökulmasta tarkasteltuna.

Korpela uskoo, että työnopastuksen kautta uuden työntekijän sopeutuminen työympäristöön tapahtuu mielekkäällä tavalla ja vältytään turhalta seisoskelulta.

– Täällä on aina joku keneltä voi kysyä mahdollisissa ongelmatilanteissa neuvoa.

On-site koneistus soveltuu Pelle Pelottomille

On-site koneistuksesta haaveilevan kannattaa suorittaa ammattikoulun metallipuolen opinnot, joka helpottaa osaltaan hommien aloittamista ja oppimista.

– Tärkeää näissä hommissa on tietenkin henkilön matkustushalukkuus. On-site koneistuksessa työskentelevän täytyy olla ulospäin suuntautunut kaveri, joka haluaa operoida ennestään tuntemattomienkin ihmisten kanssa. Toki koneistukseen liittyviä töitä on mahdollista tehdä myös konepajalla, jolloin välttyy näiltä reissuilta.

Korpela mainitsee, että konepajalla käytetään lähinnä tuttuja koneistuksessa käytettäviä koneita, mutta reissuhommiin lähdettäessä koneet joudutaan usein rakentamaan itse.

– Työkohteisiin joudutaan usein rakentamaan kone juuri sitä tiettyä käyttötarkoitusta varten. Tässä työssä joutuu olemaan Pelle Peloton ja keksimään uusia ratkaisuita monenlaisiin pulmiin.

Työ jossa saa käyttää luovuuttaan

Korpelan mukaan on-site koneistustyö on mielenkiintoista ja siinä saa käyttää hyödykseen omaa luovuuttaan ja mielenkiintoaan erilaisia ratkaisumalleja kohtaan. Tästä syystä työ ei ole lainkaan yksitoikkoista.

– Jos on kiinnostunut rakentelemaan ja tekemään käsillään, tämä on todella mielenkiintoista työtä. Kun jaksaa vain tehdä näitä reissuja, niin kyllähän tässä työssä tienaakin hyvin. Myös etenemismahdollisuudet ovat hyvät, mikäli henkilö haluaa edetä vaikkapa projektinvetäjäksi tai työnjohtajaksi.

Loppuun Korpela vinkkaa, että erityisesti englannin kielen taidosta on hyötyä, mikäli ajatuksena on päästä töihin ulkomaille.

www.telatek.fi

Facebook

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia