Outokummussa kaivosalan koulutusta jo 70 vuoden ajan

Facebook
08.06.2023 | Koulutus ja opiskelu, Yrityselämässä tapahtuu

Tänä vuonna Outokummun kaivosalan yksiköllä on aihetta juhlaan, kun vietetään seitsemän vuosikymmenen mittaista opetustaivalta. Matkan varrella koulutus on muuttunut voimakkaasti ja Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria kehittääkin toimintaa aktiivisesti yhteistyössä alan yritysten kanssa vastaamaan tulevaisuuden osaamistarpeisiin.

Riverian kaivos-, maarakennus-, ja infrarakentamisalojen koulutuspäällikkö Aki Hankilanoja kertoo, että 01.09.1953 Outokumpu Oy aloitti kaivosammattikoulun kolmivuotisena opiskeluna.

- Tänä syksynä olemme aloittamassa ensimmäisen kerran miesmuistiin juuri kolmivuotisen, nuorille yhdeksännen luokan päättäneille opiskelijoille suunnatun kaivosalan perustutkinnon. Koulutukseen haetaan yhteisvalinnan kautta ja toivommekin saavamme uutta voimaa sitä kautta alalle. Tämän lisäksi järjestämme jatkuvan haun aikuisopiskelijoille, jotka miettivät esimerkiksi alanvaihtoa. Odotukset ovat korkeat ja tavoitteemme on saada lisää työvoimaa kaivosalan moninaisiin tehtäviin.

Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria on Suomen vanhin kaivosalan kouluttaja, joka palvelee monimuotoisesti työelämää.

Ala tarjoaa mielenkiintoisia ja haastavia työtehtäviä

Riverian Kaivosalan perustutkinnon suorittaneella henkilöllä on perustiedot ja valmiudet toimia erilaisissa työtehtävissä kaivosalalla. Tutkinnon suorittaneen työtehtävät liittyvät louhintaan, kallion tukemistyöhön, varustelutöihin, kaluston huoltoon, tuotannon käynnissä - ja kunnossapitoon, rikastukseen sekä prosessiautomaatioon.

- Riveria on ollut pitkään kaivosalan ammatillisen koulutuksen edelläkävijä ja on sitä edelleen. Kaivosala on vuosien saatossa muuttunut samalla kun Riveria on koulutusorganisaationa kehittynyt yhteistyössä alan yritysten kanssa vastaamaan ajan haasteisiin. Olemme panostaneet merkittävästi oppimisympäristöihin, joihin on investoitu ja tullaan lisää investoimaan esimerkiksi simulaattoreiden kautta. Varmistamme siten, että opiskelija omaksuu oikeat ja turvalliset työmenetelmät. Painotamme kaikessa siihen, että laatu on edellä, ei määrä, toteaa Hankilanoja.

Opiskelijoiden yrityksissä suorittamat työssäoppimisjaksot ovat yrityksille rekrytointimahdollisuus, mikä yrityksissä onkin kiitettävästi pantu merkille. Motivoituneesta opiskelijasta voi saada hyvän työntekijän.

Kaivos- ja louhinta-alan oppisopimus- ja rekrykoulutus merkittävässä asemassa

Riveria tarjoaa alasta kiinnostuneille kaivos- ja louhinta-alan työelämälähtöistä oppisopimus ja rekrykoulutusta.

- Meillä on mahdollisuus järjestää Rekrykoulutusta yrityksille, vastaamaan nopeaan työvoiman tarpeeseen. Rekrykoulutuksilla olemme kouluttaneet verestä työvoimaa ympäri Suomea. Koulutukset on rakennettu yhteistyössä alan yritysten kanssa ja ne antavat opiskelijoille hyvät valmiudet työskennellä itsenäisesti, tehokkaasti ja turvallisesti alan yrityksessä.

Työnantajat voivat rekrytoida ja kouluttaa myös oppisopimuksen avulla. Koulutus toteutetaan monimuoto-opiskeluna (lähi- ja etäopetus, työelämässä oppiminen) se räätälöidään aina tapauskohtaisesti ja kesto määräytyy tämän mukaan.

– Yrityksissä on selkeä tarve osaavalle työvoimalle, emmekä pysty täyttämään yritysten tarpeita pelkästään alalle tulevilla nuorilla. Muuttuvat ja kehittyvät työmenetelmät, koneet ja laitteet edellyttävät myös työntekijöiden kouluttamista työn ohella. Tässä keskeisenä työkalunamme on oppisopimuskoulutus, jonka uusimuotoinen toteutustapa palvelee erityisen hyvin osaamisen kehittämistä yritysten, yrittäjien, alanvaihtajien tai kenen vain tarpeissa, sanoo Hankilanoja.

Lisätietoa Riveriasta: www.riveria.fi

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä