Premetec on vaikuttavan varma sopimusvalmistaja

Facebook
27.11.2023 | Koulutus ja opiskelu

Outokummussa toimiva Premetec tekee prosessi- ja valmistavan teollisuuden tarpeisiin metalli- ja muoviosia, osakokonaisuuksia sekä massatuotannon työkaluja.

Yrityksen moderni konekanta soveltuu pienten ja keskisuurten osien sekä osakokonaisuuksien valmistamiseen yksittäiskappaleista suursarjoihin.

Premetecin palveluihin kuuluu peruskoneistuksen ohella mm. karkaistujen kovien materiaalien ja pikateräksen koneistus, mikroreikien poraus, suurnopeustyöstö, lankasahaus ja uppokipinätyöstö.

Vakaasti kasvavassa yrityksessä työskentelee noin 40 metallialan ja teollisen suunnittelun ammattilaista. Ammattitaitoisen työvoiman saatavuutta auttaa koulutuskuntayhtymä Riverian Outokummun toimipiste, josta yritykseen on tullut opiskelijoita ja alanvaihtajia.

www.premetec.fi | LinkedIn | Facebook


Mari kouluttautui koneistajaksi – uusi ammatti motivoi

Mari Astoriano

Premetecillä koneistajana työskentelevä Mari Astoriano valmistui ammattiinsa lokakuussa 2023 Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveriasta.

– Olin Premetecillä oppisopimuksella ja valmistuttuani sain paikan täysipäiväisenä työntekijänä, mistä olen kovin kiitollinen.

– Suomalainen aviomieheni työskentelee Premetecillä, ja minäkin pääsin tänne ensin osa-aikaiseksi siivoojaksi. Myöhemmin työskentelin myös kokoonpanijana. Fyysisen työn tekeminen omin käsin oli oikein mukavaa, sillä halusin tehdä muutakin kuin istua kotona TE-toimiston verkkokurssilla opettelemassa suomea.

Filippiineiltä kotoisin oleva Mari kertoo huomanneensa työskentelyn konepajalla sopivan hänelle hyvin.

– Huomasin, että haluan tehdä sitä myös tulevaisuudessa. Työ metalliteollisuudessa oli mahdollisuus, joka tuli eteeni. Siihen halusin tarttua.

– Minulla ei ollut mitään käsitystä koneistuksesta ennen kuin tulin Premetecille. Täällä pääsin ajamaan CNC- sorvia ja CNC-jyrsintä, mikä olikin hyvin kiinnostavaa. Filippiineillä tein toimistotöitä, joten olen tehnyt melkoisen urakäännöksen.

Marin mukaan oppisopimus on hyvä tapa hankkia ammatillinen koulutus.

– Sen lisäksi, että siinä sitä kautta saa opetella ja työskennellä tutussa paikassa, maksetaan oppisopimusajalta myös palkkaa.

Työvuoron aikana Mari ajaa yleensä CNC-sorvia tai -jyrsintä. Koneet ovat täysin automatisoituja ja tietokoneohjattuja.

– Työ on sopivan vaihtelevaa. Kun yksi sarja on valmis, siirrytään tekemään seuraavaa. Työskentelemme kahdessa vuorossa.

Premetec kehittää työntekijöidensä osaamista esimerkiksi kouluttamalla heitä työstökoneiden ohjelmointiin.

– Haluan kehittyä työssäni yhä paremmaksi, oppia tekemään koneille asetuksia ja operoimaan niitä. Olen erittäin motivoitunut ja omistautunut työskentelemään tässä ammatissa.

– Minulle tästä työstä tekee erityisen merkityksellistä se, että saan tehdä tätä naisena ilman minkäänlaista syrjintää. Sanonnan mukaan ”kaiken, mitä mies voi tehdä, myös nainen voi tehdä – ehkä jopa paremmin”. Olen samaa mieltä.

– Toivottavasti ulkomaalaiset voivat hakeutua töihin suomalaisen metalliteollisuuden pariin nykyistä enemmän. Onhan esimerkiksi Premetec kansainvälinen maailmanmarkkinoilla toimiva yritys. Nykypäivän työelämässä kielitaito on tärkeä, englantia olisi kaikkien hyvä osata edes jonkin verran.

Premeteciä Mari luonnehtii menestyväksi, luotettavaksi ja tarvittaessa myös joustavaksi työnantajaksi.

– Premetec tarjoaa korkealaatuista tuotantoa, jolle on kysyntää nyt ja tulevaisuudessa. Ala kehittyy jatkuvasti. Tulee uudenlaisia, innovatiivisia koneita ja ratkaisuja, jotka tekevät työskentelystä työstä aina vain tehokkaampaa.

– Työympäristö on ensiluokkainen. Tehtaassa on puhdasta ja turvallista. Työturvallisuudesta huolehditaan erityisen tarkasti.

– On ilo saada työskennellä täällä joka päivä. Työkaverit ovat tukeneet ja opastaneet minua upeasti, he ovat todella mukavia.

Oman ammatin valintaa miettiville Mari haluaa korostaa, että motivaatio ja työlle omistautuminen ovat hänen mielestään menestyksen avaimia.

– Töitä täytyy tehdä kovasti.


Leevi tähtää monipuoliseksi huippuosaajaksi

Leevi Luukkonen

Leevi Luukkonen valmistuu oppisopimuksella koneistajaksi Riveriasta joulukuussa 2023. Hän aloitti kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon opinnot peruskoulun jälkeen vuonna 2021.

– Metalliala oli minulle ykkösvaihtoehto. Tykkään saada asioita aikaiseksi omin käsin. Kotonakin tulee tehtyä kaikenlaista, minulla on talli ja muut välineet. Itse tekeminen on kiinnostanut pienestä pitäen, aluksi puusta, myöhemmin metallista. Kakkosvaihtoehtona minulla oli sähkö- ja automaatioala.

Oppisopimuskoulutus on ollut Leeville sopiva ratkaisu.

– Siinä on se hyvä puoli, että kun siirtyy työelämään, ei tarvitse mennä tyhjin käsin, vaan kokemusta on jo kertynyt.

Leevin mukaan oppisopimus sopii sellaisille henkilöille, jotka pystyvät sitoutumaan ennalta sovittuun aikatauluun ja rytmiin.

– Pitää olla motivaatiota ja halua työskennellä.

Iso plussa oppisopimuksessa on sekin, että koulutuksen ajalta saa palkkaa. Aloittaessaan Premetecillä Leevi oli 16-vuotias. Ammatin opiskelemisen ja palkan ansaitsemisen yhdistäminen on ollut Leevin mielestä hienoa.

– Ei ole tarvinnut viikkorahaa vanhemmilta kysyä, naurahtaa Leevi.

Yrityksen kannalta oppisopimus on oivallinen tapa pitää kiinni ”hyvästä tyypistä”, joka halutaan yrityksen vakituiseksi työntekijäksi valmistumisen jälkeen.

– Lähtökohta työuralle on hyvä, kun olen työskennellyt Premetecillä puolisentoista vuotta. Yritys tuntee minut ja minä yrityksen.

Ensimmäisen kerran Leevi tuli Premetecille keväällä 2022 harjoittelujaksolle.

– Siinä vaiheessa opintoja piti päättää, meneekö hitsaajaksi vai koneistajaksi. Olin opettajille vinkannut, että koneistajan ammatti kiinnostaisi ehkä enemmän. Opettajat tarjosivat Premetecillä ollutta koneistajan harjoittelupaikkaa. Päätin kokeilla sitä ja unohdin hitsaajan uran. Tulin tänne harjoitteluun katsomaan, että mikä on meininki, ja sillä tiellä olen edelleen. Kesän 2022 olin Premetecillä kesätöissä ja siitä lähtien olen ollut täällä oppisopimuksella.

CNC-koneistajan tehtävät vaihtelevat työvuorojen välillä ja työvuoron aikanakin sen mukaan, mikä projekti on meneillään.

– Jos on uusi ajo, koneelle tehdään sitä varten ohjelma. Välillä voidaan vaihtaa asetusta. Kun ajo on ajettu, vaihdetaan työkalut, kiinnitykset ja niin edelleen. Ajamista pitää seurata, työstetyt kappaleet täytyy mitata ja tarkistaa sekä vaihtaa uudet kappaleet työstettäväksi. Vaihtelevuus tekee työstä mielenkiintoista.

– Jos yhdellä koneella on menossa pitkä ajo, joka ei vaadi jatkuvaa seuraamista, voi koneistaja käyttää samaan aikaan toistakin konetta, joskus jopa kolmatta.

Leevi Luukkonen kertoo, että työvuoron kesken on hyvä yhteishenki.

– Porukka on tiivis. Toisen vuoron kanssa pääsee rupattelemaan vuoronvaihdon aikana ja käymään tilannetta läpi.

Leevillä on edessä varusmiespalvelukseen meno tammikuussa 2024. Sen jälkeen hänellä on tarkoitus palata Premetecille ja mahdollisesti myöhemmin opiskella lisää.

– Ainakin haluaisin osata käyttää mahdollisimman montaa meillä olevaa laitetta ja mahdollisimman hyvin.

Leevi Luukkonen arvelee, että työmahdollisuudet eivät metallialalta katoa mihinkään tulevaisuudessakaan.

– Vaikka automaatio yleistyy, jonkun täytyy aina ohjelmoida kone, valvoa sen työtä ja tarkistaa työn jälki. Muutamassa vuodessa asiat tuskin tulevat hirveästi muuttumaan, joten metalliala on turvallinen valinta.

Leevi kannustaa hakeutumaan sille alalle, joka oikeasti kiinnostaa.

– Jos löytyy motivaatiota ja työllistymisen halua, niin metalliala on erinomainen vaihtoehto.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia