Pyydä tarjous

Valon Kone Oy – Kilpailukykyistä palkkaa ja varma työpaikka

Digipalvelut
17.12.2020 | Koulutus ja opiskelu

Teknologiateollisuuden puolella on tarjolla runsaasti erilaisia työtehtäviä ja etenkin valmistavalla puolella työvoimapula on ihan kriittinen, kun katsotaan henkilöstön ikärakennetta. Uusia tekijöitä kaivataan myös Valon Koneella.

– Valon Koneella nuori pääsee heti työelämän makuun, jonka kautta itsenäistyminen ja oman elämän rakentaminen voi alkaa. Meillä ei puhuta pätkätöistä tai määräaikaisuuksista, vaan vakituisesta työstä, jota tehdään kilpailukykyisellä palkalla. Tarjoamme reilut työehdot, joustavat työajat, kattavat työterveyspalvelut erikoislääkärikonsultaatioineen ja kohtelemme työntekijöitämme hyvin, tuotantojohtaja Jukka Jurvanen lupaa.

Maailman johtava roottorikuorimakoneiden valmistaja

Valon Kone (VK) on globaalisti toimiva yritys, joka on erikoistunut roottorikuorimakoneiden sekä kuorinnan yhteydessä toimivien puun redusointilaitteiden kehittämiseen ja valmistukseen. VK:lla on tarjota ratkaisu kaikkiin teollista kuorintaa koskeviin ongelmiin kohteissa, joissa puut voidaan syöttää kuorimakoneeseen yksitellen. Valon Koneen laajasta tuotevalikoimasta löytyy varmuudella sopiva konemalli erilaisiin kuorintaolosuhteisiin puulajista riippumatta.

Metalliala työllistää tuotantopuolen tekijöitä

Valon Koneen haasteena, kuten muillakin alan yrityksillä, on koulutusohjelmaan hakeutuvien opiskelijoiden pieni määrä.

– Lohjalla valmistui muutama vuosi sitten yksi hitsari ja 39 autonasentajaa – sähkö- ja putkimiehiä valmistui vieläkin enemmän. Metalli- ja tuotantopuolelle ei kouluttauduta, vaikka tänne tarvitaan tekijöitä sukupuoleen katsomatta. Ala soveltuu erinomaisesti myös naisille. Valon Kone tarvitsee tekijöitä erityisesti metallialan valmistavaan työhön, joka käsittää levysepät/hitsaajat, koneistajat, asentajat ja pintakäsittelijät. Pulaa on myös maailmalla matkaavista asentajista, jotka asentavat, huoltavat ja korjaavat Valon Koneen valmistamia laitteita.

– Talouden ja myynnin tehtäviin löytyy tekijöitä helpommin kuin teknisiin tai valmistustehtäviin. Jurvasen mukaan 90-luvulla tehty päätös lopettaa teknikkokoulutus oli huono, ja sen vuoksi ammattitaitoisia työnjohtajia ei ole enää saatavilla. –Insinööri ei välttämättä jää työnjohdollisiin tehtäviin. Ammattinsa osaavasta työntekijästä on mahdollista kouluttaa työnjohtaja ja tässä tarvitaan koulutuslaitosten apua.

Hyvin palkattua työtä

Jurvanen painottaa, että alalle tulevat saavuttavat tasaiset ansiot, joiden turvin omaa ja mahdollisen perheen elämää voi rakentaa.

– Tämä on ihan kohtuullisen hyvin palkattua työtä, riippuen osaamisesta ja kokemuksesta. Tuemme työntekijöidemme liikuntaharrastuksia ja meillä on työntekijöillemme myös bonusjärjestelmä.

– Meillä on joustavat työajat, jotka on mahdollista sovittaa perhe-elämään hyvin. Hallissakin on liukuvat työajat ja työaikapankki. Toki 2-vuorotyö voi asettaa omat haasteensa. Meillä on hyvät suhteet henkilöstömme kanssa ja vaihtuvuus pientä.

Mahdollisuus työskennellä myös reissuhommissa

– Matkustavilla asentajilla on tietynlainen toimenkuva Tehtävä edellyttää pidempää kokemusta pystyäkseen toimimaan itsenäisesti kentällä. Asennuskokemusta omaavilla tekijöillä on muutaman kuukauden koulutus tehtaalla, jonka jälkeen lähdetään tavallisesti kokeneemman asentajan kanssa asiakkaille. Itsenäinen reissutyö alkaa sitten, kun maailmalla pärjää ilman tukea. Luonnollisesti, ilman kielitaitoa on vaikeaa tehdä tätä työtä. Jurvanen painottaa kielitaidon merkitystä.

– Suomen lisäksi olisi hallittava englanti, muut kielet kuten saksa, ranska, ruotsi tai venäjä ovat pelkkää plussaa. Tämä pätee yhtiömme kaikissa työtehtävissä – myös hallissa.

Siistiä sisätyötä

– Työympäristömme on moderni, johon liittyy hyvin valaistu tehdashalli. Tehdashallissa on kiinnitetty erityistä huomiota ilmanvaihtoon, ilman puhtauteen, siivoukseen, työsuojeluun, suojaimiin ja turvallisiin työtapoihin. Työtä tehdään arkisin sekä aamu- että iltavuorossa. Työ on käytännössä koneistusautomaattien käyttöä, jotka ovat numeerisesti ohjattuja työstökoneita. Miehittämättömästä valmistuksesta pitää huolen vaakakaraisiin koneistuskeskuksiin liitetty automaattivarasto. Toki meillä on myös manuaalisia työstökoneita, joihin on jo haasteellisempaa löytää osaajia. Tämän lisäksi on tarjolla sekä hitsaajan että robottihitsausoperaattorin työtä. Tuotteet hitsataan ja suihkupuhdistetaan, jonka jälkeen ne saatetaan vielä koneistaa ja/tai pintakäsitellä.

– On myös erikoistuotteita, kuten teräpala ja terät, ja niiden valmistusta voi oppia vain tehtaassamme. Lopulta tuotteet ovat valmiita kokoonpanoon. Asentajat tekevät ensin osakokoonpanot, jotka asennetaan koneiden runkoihin. Lopuksi koneet pakataan ja lähetetään maailmalle. Lisäksi asiakkaat tarvitsevat jatkuvasti varaosia koneisiinsa.

– Kyseessä on pitkä ketju erilaisia työtehtäviä, suunnittelusta ja raaka-aineiden sekä komponenttien hankinnasta lähtien, Jurvanen kuvailee. Valon Koneen kokonaisvahvuus on 83 työntekijää, joista reilut 40 ammattilaista työskentelee tuotantohallissa. Kokonaisuutena on edustettuina runsaasti erilaisia ammatteja talouden, markkinoinnin, myynnin, tekniikan, hankinnan, valmistuksen ja varastoinnin piiristä.

– Koneita suunnitellaan, valmistetaan, myydään ja huolletaan - siinä on meidän koko toiminnan mittakaava. Toimimme puhtaasti sahateollisuudessa, eli koneita toimitetaan sahoille ja vaneritehtaille. Jurvanen muistuttaa, että monesti yrityksen koko vaikuttaa siihen, miten paljon työympäristöön panostetaan. Isossa konsernissa on hänen mukaansa sekä hyötyjä että haittoja, mutta tyypillisesti mitä suurempaan yritykseen mennään, sitä paremmat työolosuhteet ja työsuhde-edut työntekijöille on tarjolla. Valon Kone pk-yrityksenä pärjää tässä kuitenkin isommilleen.

Maailman parhaita puunkuorimakoneita kaikille mantereille

Perinteikäs Valon Kone Oy valmistaa omia tuotteittaan sekä niihin liittyviä varaosia. Jurvanen kertoo yrityksen olevan kannattava, vakavarainen ja menestyvä.

– Olemme Lohjan kaupungin toiseksi suurin veronmaksaja tällä hetkellä, joskus olemme olleet ykkösenäkin. Valmistamme tukin kuorintakoneita. Vuosittain valmistuu n. 30 kuorimakonetta. Meidän koneillamme kuoritaan tukkeja kaikilla mantereilla, Etelämannerta lukuun ottamatta. Maailman johtavia puunkuorimakoneiden valmistajia on kaksi suurta, ja kuulumme molemmat samaan suurempaan konserniin. Valon Koneella on yli 70 vuoden kokemus alalta. Yhtiöllä on voimakasta tuotekehitystä, sillä on vahva tuote- ja asiakastuki ja lisäksi asiakkaan suuntaan ollaan hyvin joustavia.

– Teemme jonkin verran myös asiakkaan toiveiden mukaan räätälöityjä ratkaisuja. Tarjoamme myymillemme laitteille hyvän jälkihuollon, jota on pystyttävä pitämään yllä vähintään 15 vuotta. Koneiden käyttöikä vaihtelee toki käyttökohteiden mukaan. Vieläkin toimitetaan osia yli 35 vuotta vanhoihin koneisiin. Valon Koneen arkeen ja työtehtäviin on mahdollista päästä tutustumaan sekä kesätöiden että harjoittelujaksojen kautta.

www.valonkone.com

Artikkeli on julkaistu Opintomaailma 2020–2021 -lehdessä (Etelä-Suomi)