Terrafame keventää liikenteen hiilijalanjälkeä

Paineliuotus on akkukemikaalitehtaalla ensimmäinen prosessi. 
Paineliuotus on akkukemikaalitehtaalla ensimmäinen prosessi. 
10.12.2021 | Koulutus ja opiskelu

Terrafame on mukana vähentämässä liikenteen hiilidioksidipäästöjä toimittamalla vastuullisesti tuotettuja akkukemikaaleja sähköautojen akkujen valmistukseen. Terrafamen teollisuusalueella Sotkamossa sijaitsee yksi maailman suurimmista akkukemikaalien tuotantolinjoista. Laitos pystyy tuottamaan nikkelisulfaattia noin miljoonan sähköautoon vuodessa. Terrafamen tuottaman nikkelisulfaatin hiilijalanjälki on yksi teollisuuden pienimmistä.

Terrafamen integroitu, ainutlaatuinen ja energiatehokas tuotantoprosessi kaivoksesta akkukemikaaleihin sijaitsee yhdellä ja samalla teollisuusalueella. Se tarjoaa asiakkaille läpinäkyvän, jäljitettävän ja aidosti eurooppalaisen akkukemikaalien tuotantoketjun.


Louhittua malmia sekä siitä jalostettua nikkelisulfaattia ja kobolttisulfaattia.

Terrafame Oy on perustettu vuonna 2015. Vuonna 2020 Terrafamen liikevaihto oli 338 miljoonaa euroa. Yhtiön teollisuusalueella työskentelee noin 1 600 henkilöä, joista noin puolet on kumppaniyritysten työntekijöitä.

Jos haluat olla mukana huipputeknologian kehityksessä ja keventämässä liikenteen hiilijalanjälkeä, tai jos sinua kiinnostaa ura Euroopan suurimmalla nikkelin tuottajalla, tarjoaa Terrafame sinulle tulevaisuuden työpaikan. Tällä sivulla omasta työstään, koulutuksestaan ja alanvalinnastaan kertoo kaksi Terrafamen ammattilaista.

Tutustu työmahdollisuuksiimme osoitteessa www.kykyjentalteenotto.fi.

www.terrafame.fi

Instagram

"Hienoa, että opinnäytetyön aihe on hyödyllinen"

Oulun yliopistossa prosessitekniikkaa opiskeleva Sonja Päkkilä tekee kandidaatintyötään Terrafamen akkukemikaalitehtaalla. Työn aiheena on paineliuotuksen syöttölietteen tiheyssäätely. Paineliuotus on akkumateriaalien valmistuksessa ensimmäinen päävaihe ennen uuttoa ja kiteytystä.

– Hienoa, että opinnäytetyön aihe on hyödyllinen. On motivoivaa hakea ratkaisuja oikeisiin ongelmiin. Tällaisia projekteja tulen työelämässä tekemään valmistuttuani.

– Valmistun sitten aikanaan diplomi-insinööriksi. Saan keväällä kandin paperit, jonka jälkeen edessä on kaksi vuotta kestävä maisterivaihe. Opintokokonaisuus on todella laaja.

Kansainvälisyys kiehtoo

Sonja kertoo, että matemaattiset aineet ovat kiinnostaneet häntä aina.

– Myös kansainvälisyys on minulle erittäin tärkeä asia. Prosessitekniikka ja Terrafame avaavat mahdollisuuksia siihen suuntaan. Alan plussa on sekin, että työllistymismahdollisuudet ovat hyvät.

Kesätöihin kannattaa hakeutua

Terrafamelle Sonja pääsi ensin kesätöihin. Viime kesänä hän työskenteli akkukemikaalitehtaalla kiteytyksen operaattorina. Toimenkuva oli laaja ja mielenkiintoinen.

– Tehtäviini kuului kunnossapitoa ja prosessioperointia sekä kentältä että valvomosta, mutta lisäksi teimme erilaisia laitetestauksia. Etelä-Afrikasta saapui JordProxa-yhtiön toimittama kiteytyksen laitos, ja toimitukseen liittyen toimin tulkkina.

– Kesätyöt ovat mahtava tapa saada tietoa ja näkökulmaa eri aloihin, jos omaa alaa ei ole vielä valittu. Esimerkiksi moderneista teollisuuslaitoksista harvalla nuorella on omakohtaisia kokemuksia itsellään tai edes lähipiirissä. Parhaassa tapauksessa kesätyö tukee opintoja, ja samalla saa varmuutta siihen, kokeeko olevansa oikealla alalla.

Terrafamella vedetään yhtä köyttä

Sonja Päkkilä korostaa Terrafamen monipuolisuutta työnantajana.

– Täällä on tarjolla hyvin monenlaisia työtehtäviä. Terrafame huomioi työntekijän omat kiinnostuksen kohteet, työntekijä pääsee itse osalliseksi työtehtäviensä määrittelystä.

– Työyhteisö on helposti lähestyttävä, joukkoon pääsee sujuvasti sisään – enkä puhu nyt pelkästään lähimmistä työkavereista, vaan myös esihenkilöistä.

Teknologiat muuttuvat, raaka-aineiden tarve säilyy

Kaivannaisalan tulevaisuuden Sonja näkee vahvana, sillä raaka-aineita tarvitaan teknologian kehittyessä huimaa vauhtia.

– Kun jokin teknologia poistuu käytöstä, sen tilalle tulee uusi. Niin kauan kuin tuotteita valmistetaan teollisesti, niin kauan myös tekijöitä tarvitaan.

– Kannustan hakemaan töitä muualtakin kuin kotiseudulta. Asioihin saa perspektiiviä, kun lähtee omalta mukavuusalueelta kauemmaksi. Oululaisena minulle on ollut positiivinen kokemus olla Kainuussa ja nähdä ympäristö täällä.

"Terrafame on varma työnantaja"

Juho Niemi työskentelee Terrafamen akkukemikaalitehtaalla sähköautomaatio-operaattorina.

– Työhöni kuuluu prosessioperointia ja kunnossapitoa. Jos laitteisiin tulee vikoja, lähden niitä selvittämään.

– Olen suorittanut sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon. Valmistuin automaatioasentajaksi keväällä 2021 Kainuun ammattiopistosta, Juho kertoo.

Rauhallisuudella ja loogisella ajattelulla pärjää

– Peruskoulun jälkeen ammattiopintojen pariin hakeutuminen oli minulle selvä asia. Alan valintaa miettiessä sähköala kiinnosti eniten. Ala oli ennestään minulle vieras, joten uuden oppiminen tarjosi sopivasti haastetta. Valintaan vaikutti sekin, että työllisyystilanne on hyvä.

– Työni parhaita puolia ovat monipuolisuus ja haastavuus. Kahta samanlaista työvuoroa ei oikeastaan ole. Välillä saa pohtia, miten asiat olisi paras ratkaista. Työssä tarvitaan ongelmanratkaisukykyä ja kärsivällisyyttä.

Terrafame tarvitsee osaavia ammattilaisia

Terrafamelle Juho tuli töihin suoraan koulun penkiltä. Aiempaa kokemusta Terrafamelta hänellä ei ollut kesätöistä tai opiskeluajalta.

– Kuulin opintojen loppusuoralla viime keväänä, että Terrafamelle on tulossa akkukemikaalitehdas, jonne palkataan paljon uutta porukkaa. Ajattelin, että kannattaa soittaa ja kysyä, tarvitsetteko hyvää työntekijää. Pääsin haastatteluun ja sain paikan.

– Meillä on hyvä yhteishenki, töihin on mukava tulla. Terrafame on varma työnantaja, joka hoitaa kaikki asiat viimeisen päälle. Työturvallisuus on huippua, ja henkilöstön osaamista kehitetään jatkuvasti eteenpäin.

Sähkö- ja automaatioteknologian menestys jatkuu

Juhon mielestä kaivosalan sekä sähkö- ja automaatiotekniikan näkymät ovat oikein hyvät.

– Joka puolella käytetään aina vain enemmän sähköä ja automaatiota. Sähköautojen yleistyminen vaatii raaka-aineita ajoneuvoihin ja akkuihin. Osaajia tarvitaan jatkuvasti kaikkialla.

– Oman alan valintaa pohtivalle sanoisin, että kannattaa katsoa, mikä itseä kiinnostaa ja millainen on työllisyystilanne eri aloilla.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia