Pyydä tarjous

Tiirismaan lukio on tasokas ja kansainvälinen

Facebook
15.12.2020 | Koulutus ja opiskelu

– Meillä on tasokas yleislinja, ja musiikkilinjastaan Tiirismaan lukio erityisesti tunnetaan. Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Tiirismaan lukiolle musiikin erityistehtävän. Kansainvälisyystoimintamme on laajaa ja meillä pystyy opiskelemaan kieliä monipuolisesti. Tällä hetkellä meillä on 500 opiskelijaa, toteaa rehtori Leena Akola.

Musiikkilinja on suosittu

Musiikkilinjalle valitaan opiskelijat valintakokeiden perusteella. Linjan opiskelijoilla on oma opetussuunnitelmansa, joka tarjoaa mahdollisuuden opiskella musiikkia runsaasti: jopa 140 opintopisteen kokonaisuuden. Musiikkilinjalaiset opiskelevat vähintään 26 opintopistettä musiikin opintoja ja he voivat vähentää kaikista yleislukion eri oppiaineiden pakollisten opintojen määrästä enintään 16 opintopisteen verran. Lukiossa toimii orkesteri, useita kuoroja ja erilaisia opiskelijoiden muodostamia yhtyeitä. Tiirismaan lukion laajasta yhtyetarjonnasta löytyy kaikkea lauluyhtyeistä rockbändeihin. Opiskelijat voivat perustaa bändejä kiinnostuksen mukaan. Oman musiikin tekemiseen kannustetaan ja äänittämään pääsee ohjatusti koulun tiloissa. Koulun orkesteri säestää juhlat ja vanhojentanssit sekä soittaa suurissa yläkoulun ja lukion yhteiskonserteissa. 

– Musiikkilinjan opiskelijat esiintyvät paljon eri kokoonpanoissa. Bändit ja yhtyeet esiintyvät esim. monialaisessa Lahti Fringe -kaupunkifestivaalissa ja Lahden Jazztorilla, sekä koululla pidettävissä bändi-illoissa. Ennen joulua on useita joulukonsertteja.

– Kirsikkana kakussa on vuosittain toteutettava musikaali, jossa nuoret muusikot pääsevät kehittämään taitojaan laulamisen ja soiton lisäksi näyttelemisessä, tanssissa ja esitystekniikan käytössä. Tänä lukuvuonna tekeillä on musikaali nimeltä Lahest, jonka opiskelijat ovat käsikirjoittaneet.

Laajaa opiskelijavaihtoa jo vuosien ajan

Tiirismaan lukiossa on laajat mahdollisuudet opiskella kieliä, matematiikkaa ja reaaliaineita. Pitkinä A-kielinä opetetaan englantia, ruotsia ja venäjää. Lyhyinä vieraina kielinä voi opiskella saksaa, ranskaa, venäjää ja espanjaa. Tiirismaan lukiossa on vilkasta kansainvälisyystoimintaa, jonka rungon luovat kolme kansainvälisyyskurssia. KV-kurssien lisäksi lukiolla on myös muuta kansainvälistä opiskelijavaihtoa, mm. kieli- ja kulttuurimatkoja eri maihin. Kansainvälisyysryhmässä opiskelija voi tutustua lähemmin johonkin vieraaseen kulttuuriin ja tehdä yhteistyötä samanikäisten nuorten kanssa yhteisen teeman parissa. Kansainvälisyysryhmässä oppilaat vierailevat ystävyyskoulussa ja isännöivät vastavuoroisesti heidän vierailuaan Suomessa ja majoittavat heidät.

– Kv-opiskelijat ovat vierailleet Norjan Ålesundissa ja Islannissa. Aktiivista kielivaihtoa meillä on Italiaan, Saksaan, Ranskaan ja Espanjaan, Leena Akola kertoo.

Yli 110 vuotta perinteitä

– Olemme yli 110-vuotias lukio, joka pitkään toimi tyttölyseona. Meillä on nytkin muutamia opiskelijatyttöjä, joiden mummot, äidit ja tädit ovat opiskelleet ylioppilaiksi täällä. Tällaiset monen sukupolven ketjut ovat aina mukavia. Tyttölyseo muuttui yhteiskouluksi vuonna 1970, Akola mainitsee.

– Pari vuotta sitten on perustettu Tipalan Alumnit -yhdistys, jonka jäseneksi voi liittyä kuka tahansa Tiirismaan lukiosta valmistunut. Yhdistys on järjestänyt sitsejä, eli arvokkaita iltajuhlia.

– Kaikissa oppiaineissa on motivoituneet ja innostavat opettajat, joista valtaosa on opettanut Tiirismaan lukiossa jo useita vuosia. Osa nuorista opettajista on aikanaan valmistunut ylioppilaaksi meiltä. Toimimme kaupungin keskustassa aikuiskoulutuskeskuksen tiloissa kaupunginteatterin ja kirjaston vieressä. Tilat ovat todella hyvät, puitteet opiskelulle ja opettamiselle ovat hienot. Opiskelijat hyödyntävät paljon naapurissa sijaitsevaa kaupunginkirjastoa, esimerkiksi hyppytunnilla on näppärää mennä opiskelemaan kirjastoon. Rehtori Akola kertoo, että Tiirismaan lukiossa opiskelijat voivat vaikuttaa yhteisiin asioihin, ja näin he myös tekevät.

– On runsaasti mahdollisuuksia toimia erilaisissa riennoissa. Opiskelijakunnan hallitus toimii aktiivisesti, he ovat esimerkiksi olleet mukana hankkimassa kalusteita opiskelijoiden oleskelutiloihin.

Yhteisöllisyys on tärkeää

Vuodesta 2020 lähtien korkeakoulujen pääsykokeet vähenevät ja ylioppilastodistuksen arvo kasvaa, kun pääosa uusista opiskelijoista valitaan ylioppilastodistuksen arvosanojen perusteella. Siitäkin syystä on hyvin tärkeää menestyä lukiossa oleellisissa oppiaineissa.

– Meillä opiskelijat oppivat tuntemaan toisensa hyvin, ryhmissä he tsemppaavat hienosti toisiaan eteenpäin. Osa opiskelijoista esimerkiksi jää lukioon oppituntien jälkeen opiskelemaan yhdessä. Kerran viikossa iltapäivällä kokoontuu matikkapaja, jonne voi mennä vapaasti opiskelemaan matematiikkaa muiden kanssa. Pajassa on opettaja paikalla neuvomassa ja auttamassa, jos tehtävissä on ongelmia. Edistyneemmille opiskelijoille on tarjolla lisää haastavia tehtäviä.

– Haluaisin, että Tiirismaan lukiossa säilyy jatkossakin yhteisöllisyys ja yhdessä tekemisen kulttuuri. Uudet lukion opetussuunnitelmat tulevat käyttöön syksyllä 2021. Niissä korostetaan yhteisöllisyyden merkitystä entistä enemmän. Yhdessä tekemällä opitaan vuorovaikutustaitoja. Kaikille meille on tärkeää kokea olevansa osa jotakin suurempaa yhteisöä, jossa tuetaan toinen toisiamme, muistuttaa rehtori Leena Akola.

P. S. Kaikki Lahden lukiot esittäytyvät virtuaalisesti hakijoille ja huoltajille 12.1.2021.

Artikkeli on julkaistu Opintomaailma 2020–2021 -lehdissä (Etelä-Suomi, Länsi-Suomi).

Muita uutisia