Tuuli yliopistovaihdossa Dolomiittien keskellä

Yksi tunnetuimmista Trenton nähtävyyksistä on Buonconsiglion linna (it. Castello Del Buonconsiglio), joka on sijainnut kaupungin keskustan reunalla jo 800 vuotta.
Yksi tunnetuimmista Trenton nähtävyyksistä on Buonconsiglion linna (it. Castello Del Buonconsiglio), joka on sijainnut kaupungin keskustan reunalla jo 800 vuotta.
29.11.2023 | Koulutus ja opiskelu

Keväällä 2023 olin yhden lukukauden ajan yliopistovaihdossa Pohjois-Italiassa, Trentossa. Kohde valikoitui puoliksi sattumalta. Halusin paikkaan, jossa voisin opiskella englanniksi ja aiempien italian kielen opiskelujeni takia ajattelin, että Italia sopisi vaihtokohteekseni loistavasti.

Trento, noin 120 000 asukkaan kaupunki Dolomiittien keskellä ei ole Italian tunnetuimpia kohteita, mutta itse ihastuin kaupunkiin. Kolmen vuoren ympäröimänä Adige-joen varrella Trento tarjoaa Pohjois-Italian henkeäsalpaavan kauniin luonnon ja historiallisen kaupunkimaiseman yhdistelmän

Opinnot

Kohdeyliopistoni oli Università degli Studi di Trento, jossa pystyin opiskelemaan omaa alaani, eli kauppatieteitä. Yllätyksekseni opiskelu ei mielestäni poikennut merkittävästi siitä, mihin olen Suomessa tottunut. Kurssien vaatimustaso ja aineistot olivat suhteellisen samankaltaisia Suomeen verrattuna. Ainoa huomattava ero oli opiskelun “vanhanaikaisuus”, kun digitalisaatiota ei juurikaan hyödynnetty ja tietokoneet pysyivät suurimmaksi osaksi visusti laukussa.

Opiskelu Italiassa tarjosi virkistävää vastapainoa suomalaiselle digitalisaation täyttämälle arjelle. Opiskelut hoituivat perinteisesti luennolla eikä etänä verkossa opiskellen. Myös tentit tehtiin perinteisin menetelmin paperille ja luennoilla jaettiin monisteita. Koulussa kohtasin kuitenkin haasteita opettajien englannin taidon osalta. Vaikka kurssini olivat englanniksi, osalla opettajista oli hieman rajoittunut englannin kielitaito. Tämä aiheutti omat ongelmansa, mutta toisaalta oma kielitaitoni kehittyi jopa paremmin.

Maisemia Venetsiasta.

Elämää Italiassa

Viikot Italiassa kuluivat nopeasti opiskelun ja matkustelun parissa. Trenton keskeisen sijainnin ansiosta matkustaminen kaupungista oli vaivatonta. Tunnissa pääsi niin kuuluisalle Garda-järvelle kuin Romeosta ja Juliasta tunnettuun Veronan kaupunkiin. Myös junamatkustaminen osoittautui odotettua vaivattomammaksi. Vain muutama tunti junassa ja pääsin vierailemaan niin Milanossa kuin Venetsiassakin.

Saavuin aurinkoiseen Trentoon helmikuun puolivälissä, jolloin keväiset säät hellivät välillä jopa yli 20 asteen lämpötiloilla. Vuorilla oli kuitenkin vielä täysi talvi. Trento onkin vuoristoisen sijaintinsa ansiosta suosittu tukikohta laskettelun harrastajille. Lähin hiihtokeskus, pienehkö Monte Bondone oli helposti saavutettavissa linja-autolla. En ollut aiemmin kokenut laskettelua Alpeilla, joten päätin tuoda Suomesta mukanani lasketteluvälineet. Alkukevään aikana monet viikonloput kuluivatkin huimia rinteitä lasketellen ja lähialueiden laskettelukeskuksia tutkien.

Gelatoa ja aperitiivoa

Trentossa espresson tuoksuiset päivät päättyivät usein herkulliseen gelatohetkeen. Pienissä kahviloissa istuskellessa pystyi katselemaan kaupungin elämänmenoa ja uppoutumaan paikalliseen tunnelmaan. Aperitivo on tapa, jota erityisesti ikävöin Italiasta. Aperitivolla tarkoitetaan usein alkuillasta nautittavia drinkkejä, joiden kanssa tarjoillaan pientä naposteltavaa, kuten oliiveja, juustoja ja leikkeleitä. En pistäisi vastaan, jos tämä tapa rantautuisi Suomeenkin. Illan hämärtyessä ystävien kanssa kokoontuminen paikallisen baarin terassille, nauttien raikkaasta aperitiivosta pienten herkkujen äärellä, loi ainutlaatuisen tunnelman.

Muutakin kuin pizzaa ja pastaa

Pitkän historian Itävallan kanssa omaavana Trento eroaa jonkun verran muusta Italiasta ruokakulttuuriltaan. Vaikka pizzaa ja pastaa olikin tarjolla riittämiin (pizzakiintiöni tuli täyteen ainakin hetkeksi), näkyi keskieurooppalainen vaikutus ravintoloissa, joista sai myös perinteisiä tirolilaisia herkkuja, kuten pretzeleitä. Myös erilaiset makeat herkut kuuluvat italialaiseen elämään. Suomalaisena kaurapuuron ja ruisleivän ystävänä oli hämmentävää kokea italialaisten tapa syödä makeita herkkuja heti aamiaisella.

Puhdasta, turvallista ja ekologista

Tirolin läheisyys näkyi ruokakulttuurin lisäksi myös ympäristössä. Varsinkin eteläisemmälle Italialle tyypillisempi likaisuus loisti poissaolollaan. Trento onkin yksi Italian puhtaimmista, turvallisimmasta ja ekologisimmista kaupungeista. Olin vieraillut aiemmin vain Italian suurkaupungeissa, joiden perusteella en todellakaan odottanut tämän kaltaista ympäristöä. Esimerkiksi kierrättäminen oli todella tarkkaa, ja omassa taloyhtiössäni vääränlaisesta kierrättämisestä olisi saanut 50 euron “sakon”.

Iloa ja haasteita

En kokenut suurta kulttuurishokkia, mutta kuten jo aiemmin mainitsinkin toi paikallisten kielitaidottomuus omat haasteensa. Varsinkaan vanhempi sukupolvi ei Italiassa osaa juurikaan englantia, joten italian perusteiden osaaminenkin helpotti arkeani huomattavasti. Yritin esimerkiksi etsiä englantia puhuvaa kampaajaa tuloksetta. Kampaamoreissustakin selvisin mukavasti vähäiselläkin italian taidollani Google Kääntäjän avulla.

Trentossa tapasin monia mielenkiintoisia ihmisiä eri puolilta maailmaa ja sain mahdollisuuden tutustua paitsi italialaiseen kulttuuriin myös moniin muihin kulttuureihin. Uusien ystävieni kanssa keksimme monipuolisia aktiviteetteja, kuten vaelluksia Gardajärven ja Dolomiittien maisemissa, auton vuokraamista lähialueiden tutkimiseen ja yhteisten illallisten järjestämistä. Lisäksi yliopiston vapaaehtoiset järjestivät vaihto-opiskelijoille erilaisia aktiviteetteja, kuten koskenlaskua kumiveneellä ja viinitilakierroksen.

Maisemia viinitilakierrokselta.

Unohtumattomia kokemuksia, kyllä kannatti

Harmikseni Italiassa koitti kuuma ja aurinkoinen kesä ja lukukauteni Trenton yliopistossa päättyi. Vaihtokokemukseni Trentossa oli unohtumaton, mukaani jäi ikimuistoisia kokemuksia ja paljon uusia ystäviä. Jos joku lukijoista pohtii tällä hetkellä, kannattaako vaihtoon lähteä, voin vakuuttaa, että ehdottomasti kannattaa, vaikka aluksi ajatus siitä voi herättää jännitystä ja ehkäpä pientä pelkoakin. Suosittelen vaihtoa kaikille, joilla on mahdollisuus lähteä.

Vaihto avaa ovia uusiin mahdollisuuksiin, kasvattaa rohkeutta ja antaa sellaisia muistoja, joita et voisi kokea missään muualla.

Teksti ja kuvat: Tuuli Tiirikainen, kauppatieteiden opiskelija Itä-Suomen Yliopistossa Joensuussa

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia