Tytöt, valloittakaa teknologia-ala!

Kuva: Pexels
Kuva: Pexels
30.11.2023 | Koulutus ja opiskelu

On aika pistää kaikki paukut peliin ja valloittaa teknologia-ala!

– Ei enää mietitä, onko ala sopiva tytöille. Meillä on paikkamme tässä teknologisessa maailmassa, ja se paikka on juuri siellä missä haluamme sen olevan, sanoo Teknologiateollisuuden koulutuksen ja osaamisen sekä tulevaisuuden osaamisen ja työn asiantuntija Jenni Taipalkoski ja jatkaa:

– NYT Nuorten tulevaisuusraportissa (2023) selvitettiin, millä aloilla nuoret voisivat kuvitella tulevaisuudessa työskentelevässä. Nuorten vastauksissa eri alojen sukupuolittuneisuus näkyy hätkähdyttävästi. Poikien keskuudessa teknologiateollisuus oli kaikkein suosituin ala. 26 prosenttia heistä harkitsi voivansa työskentelevänsä alalla, mutta tytöistä vain 5 prosenttia. Tähän meidän on tehtävä muutos!

– Monimuotoisuus teknologia-alalla paitsi edistää alan kehitystä ja yritysten bisnestä, myös parantaa yhteiskunnan kokonaisvaltaista hyvinvointia. Meidän tulee varmistaa, että teknologian kehitys ottaa kaikki huomioon. Siihen tarvitaan kaikkia, myös tyttöjä, korostaa Taipalkoski.

Tulevaisuuttaan pohtivat nuoret ovat ensimmäisten uravalintojensa edessä jo varhain

– Valintoihin vaikuttaa vahvasti se, kuinka monipuolisesti oppilas saa tietoa eri aloista valintojensa tueksi. Teknologia-ala on varsinkin tytöille vieras. Opinto-ohjaajan tehtävä on innostaa ja ohjata nuoria heidän tulevaisuuden valintojensa suhteen.

– Tärkeintä on korostaa, että teknologia-ala on avoin kaikille ja että tytöillä on samat mahdollisuudet menestyä siellä kuin pojilla. Olennaisinta nuorelle on kuitenkin seurata omia intohimojaan ja tehdä valintoja, jotka tuntuvat oikeilta itselle. Myös yritysten on tärkeää viestiä teknologia-alasta nuorille houkuttelevalla ja innostavalla tavalla. Yrityksillä on mahdollisuus näyttää nuorille, kuinka teknologia voi muuttaa maailmaa ja tarjota heille mahdollisuus olla osa tätä muutosta, toteaa Taipalkoski.

Teknologiateollisuuden MyTech-opintokäynnit ovat nuorille erinomainen tilaisuus päästä vierailemaan teknologia-alan yrityksissä. Teknologiayrityksissä suunnitellaan ja tuotetaan kestäviä ratkaisuja, jotka helpottavat arkeamme ja säästävät ympäristöä. Uudella teknologialla voimme luoda hyvinvointia ihmisille ja yhteiskunnalle.

Suomalainen 340 000 henkeä työllistävä teknologiateollisuus on maailman huippuluokkaa ja se tarjoaa erinomaiset työ- ja uramahdollisuudet myös tytöille. Joten, tytöt, älkää odottako lupaa. Menkää ja valloittakaa teknologia-ala! Aika on nyt!

Lähde: Teknologiateollisuus, asiantuntija Jenni Taipalkoski

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia