UTU tarjoaa monipuolista ja motivoivaa työtä sähköalalla

Lari Koskinen
Lari Koskinen
23.11.2023 | Koulutus ja opiskelu

UTUn Ulvilan yksikössä suunnittelijana toimiva Jan Mäkinen opiskelee töiden ohella kolmatta vuotta sähkö- ja automaatioinsinööriksi. Hänen toimenkuvaansa kuuluu pääasiassa kenno- ja erikoiskeskusten suunnittelutyöt, mutta myös asiakastyö. Asiakastyön puitteissa Mäkinen kommunikoi asiakkaiden kanssa mm. sähkökeskusten teknisiin ratkaisuihin liittyen.

UTUn Vantaan myyntikonttorilla työskentelevä Lari Koskinen on vajaa vuosi sitten valmistunut automaatiopuolen insinööri. Hän vastaa UTUlla UPS-laitteiden myynnistä (UPS = Uninterruptible Power Supply = keskeytymätön virransyöttö).

– Myyn tuotteitamme, joten tässä on oltava myytävien laitteiden asiantuntija. Laitteista tulee myyntihetkellä paljon kysymyksiä, jolloin autan asiakasta löytämään juuri oikean UPS-laiteratkaisun.

Työn sosiaalisuus motivoi tekijöitään

Jan Mäkinen kehuu UTUn työilmapiiriä. Hänen mukaansa työssä tarvitaan teknisen osaamisen lisäksi sosiaalisia taitoja, koska sujuvaa kommunikointia tarvitaan sekä oman työporukan että asiakkaiden kanssa. Mäkisen mukaan työn yksi parhaista puolista on sen tarjoama mahdollisuus sosiaalisiin vuorovaikutustilanteisiin.

Lari Koskinen allekirjoittaa sosiaalisten taitojen merkityksen myös omassa myyntityössään, koska sujuva kommunikointi mahdollistaa osaltaan kaupan syntymisen.

Työ ei ole hänen mukaansa tyypillistä insinöörin hommaa, koska sosiaaliset kontaktit näyttelevät niin suurta roolia.

– Myyntityö on todella monipuolista, vapaata ja välillä aika haastavaakin. Tässä ei ole varsinaisesti mitään tiettyä onnistumisen kaavaa, vaan myyntitekniikka on löydettävä tekemisen kautta.

Jan Mäkinen

Monta tapaa työllistyä

Jan Mäkisellä on takanaan jo pitkä historia UTUn kanssa. Hän tuli yritykseen töihin ollessaan vasta 16-vuotias. Mäkinen opiskeli sähköasentajan ammattiin ammattikoulussa ja suoritti viimeisen vuoden opinnot UTU:lla oppisopimuksella. Armeijan käytyään hän palasi takaisin UTUlle ja jatkoi asentajana työskentelyä ammattikorkeakoulun ohella. Sittemmin Mäkinen on siirtynyt suunnittelijan tehtäviin.

Lari Koskisen tie UTUlle oli erilainen. Koskinen rekrytoitiin tehtäviin LinkedInin kautta. Taustalla oli rekrytointiyritys, joka haki UTUlle sopivia työntekijöitä.

– Aloitin UTUlla vasta noin vuosi sitten. UTU oli minulle tuttu ainoastaan aiemman työpaikkani kautta, missä työskentelin opintojeni ohella.

Mukava työilmapiiri saa kiitosta

Mäkinen työllistyi UTUlle jo varsin nuorena ja hänet otettiin hyvin vastaan. Apuakin oli tarjolla aina tarvittaessa.

– Olen oppinut arvostamaan UTUn tarjoamia kattavia työterveyspalveluita sekä yrityksen hyvää työilmapiiriä.

Myös Koskinen kehuu vuolaasti UTUn työilmapiiriä Vantaan konttorilla. Sateinenkaan päivä ei saa Koskista masentumaan, kun hän tietää pääsevänsä toimiston kepeään ilmapiiriin.

– Täällä pääsee koko ajan kehittämään myyntiä ja löytämään uusia tapoja tehdä, koska sähkömarkkinat kehittyvät ja maailma sähköistyy huimaa vauhtia. Tässä työssä on pysyttävä kehityksen aallonharjalla.

Hyvät etenemismahdollisuudet

Koskinen uskoo, että firman sisäiset urapolut ovat todella hyvät.

– Jos olet tehnyt työsi hyvin, pääset varmasti myös halutessasi etenemään.

Mäkisen mukaan sähköala on turvallinen valinta, koska sähkö ei tule maailmasta ihan heti katoamaan. Sähköä tarvitaan kaikkialla ja sähköistettävät asiat lisääntyvät jatkuvasti.

– Juuri nyt on käynnissä autokannan sähköistyminen ja seuraavaksi sähköistyy taas jokin toinen sektori. Sähkö ei tule varmasti katomaan maailmasta.

Koskinen yhtyy Mäkisen näkemykseen.

– Sähköala kehittyy koko ajan, joten alalla joudutaan keksimään uusia ratkaisuita ja uusia paikkoja aukeaa jatkuvasti.

Koskinen näkee, että sähköalan tutkinnot ovat varsin yleispäteviä ja niillä on mahdollista työllistyä moneen eri tyyppiseen yritykseen sekä tehtävään.

– Olen itse käynyt automaatiopuolen AMK:ssa ja en ole juurikaan tehnyt automaatiopuolen töitä. Olen nyt myynti-insinöörin työssä, jollaisen olemassa olosta en edes tiennyt opintojen alussa neljä vuotta sitten.

Kaikki on kiinni itsestä

Mäkinen muistuttaa, että työelämässä kaikki on mahdollista, kun vain on valmis panostamaan tavoitteeseensa.

– Oma motivaatio ratkaisee. Ajattelen niin, että alasta riippumatta kannattaa vain ottaa itseään niskasta kiinni ja alkaa tekemään sitä omaa juttuaan. Jos nuori miettii mihin hakisi, opastaisin että hae mihin ikinä haluat ja tee omaa juttuasi.

Koskinen muistuttaa, että vaikka sattuisikin valitsemaan väärän opintosuunnan, sitä on mahdollista vaihtaa. Hänen mukaansa opiskeluajoista on myös tärkeää ottaa kaikki mahdollinen hyöty irti.

– Vaikka tämä saattaa kommenttina kuulostaa vähän kylmältä, opintojen kautta saa hyviä kavereita, joka voi hyödyttää molempia osapuolia myös työelämässä. On hyvä saada kavereita sekä työsuhteen sisällä että sen ulkopuolella.

Sekä Mäkinen että Koskinen ovat tyytyväisiä UTUun työantajana ja näkevät sähköalan tulevaisuuden toimialana, jolta ei hommat tule loppumaan. Töitä tulee riittämään yhä enemmän, kun suuret ikäluokat alkavat eläköitymään.

Miten työnantajaa kannattaa lähestyä?

Mäkinen suosittelee suoraa puhelinkontaktia, mutta myös sähköposti on hänen mukaansa täysin toimiva tapa lähestymiseen.

– Kannattaa varmaankin ensin soittaa ja laittaa sitten hakemusta perään sähköpostilla. Soittaminen on aina parempi keskustelun kannalta.

Koskinen vinkkaa, että on hyödyllistä tuntea mahdollisimman paljon ihmisiä. Uuteen firmaan meneminen opiskeluaikaan on helpointa kesätöiden kautta ja yksi väylä on yrittää hyödyntää yrityksessä jo ennestään työskenteleviä tuttuja, puolituttuja tai sukulaisia. Yritykset tarvitsevat kesätyöntekijöitä ja on aina helpompaa jatkaa tarvittaessa työsopimusta, mikäli tekijä on sellainen jolta hommat jo onnistuvat.

www.utugroup.com/fi/

Facebook | Instagram | LinkedIn | YouTube

UTU on mukana sähköalan kriittisissä pisteissä niin kiinteistöjen sähköistyksessä, sähkönjakelussa ja energiantuotannossa kuin automaatioratkaisuissa. Yhtiö kehittää tuotantoaan ja tutkii aktiivisesti tulevaisuuden mahdollisuuksia yhdessä kansainvälisten päämiestensä kanssa. UTU on menestynyt ja kasvuhaluinen perheyritys neljännessä polvessa. Urho Tuominen Oy:n tytäryhtiöt toimivat Suomen lisäksi Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Norjassa ja muodostavat yhdessä UTU-konsernin.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia