Yara Uusikaupunki tarjoaa mielenkiintoisia prosessiteollisuuden tehtäviä

Facebook
18.12.2020 | Koulutus ja opiskelu

– Täällä Uudessakaupungissa kemianteollisuudella on pitkä historia. Yara on varma työnantaja, ja voin hyvin kuvitella itseni työskentelemässä täällä vielä vuosienkin kuluttua. Prosesseissa on jatkuvasti uutta mielenkiintoista omaksuttavaa, jokaisena työpäivänä oppii jotain uutta, kertoo Yaran Uudenkaupungin tehtaiden prosessinhoitaja Waltter Paaer.

– Peruskoulun jälkeen pääsin opiskelemaan Uudenkaupungin ammattiopisto Novidaan prosessiteollisuuden perustutkintoa. Valmistuin vuoden 2019 keväällä. Tutkinto mahdollistaa pääsyn useisiin erilaisiin työpaikkoihin, sillä prosessiteollisuutta on monenlaista.

Monipuolinen työ on mielekästä

– Opiskelupaikkaa miettiessäni minulla ei alkuun ollut mitään tietoa prosessiteollisuuden perustutkinnosta. Lukioon minusta ei olisi ollut kirveelläkään, sillä teoreettinen opiskelu ja lukeminen ei ole minun alaani. Ammatillisesta koulutuksesta eniten alkoi sitten kiinnostaa prosessiteollisuuden perustutkinto ja laitoin sen ykkösvalinnaksi yhteishaussa. Lisävarmuutta valinnalle antoi se, että Uudenkaupungin seudulla on paljon prosessiteollisuutta, joten työllistyminen oli todennäköistä, Waltter Paaer muistelee.

– Työn sisältö vaihtelee päivittäin riippuen prosessin vaiheesta ja minulle annetusta tehtävästä. Normaaliin työpäivään voi kuulua esim. puhtaanapitohommia tai muuta fyysistä työtä, tai sitten prosessin valvontaa ja näytteiden ottoa. Päivät eivät toistu samaan kaavan mukaan, mikä minun mielestäni lisää työssä viihtymistä. Waltter Paaer pääsi jo opiskeluaikanaan työssäoppimisjaksolle Yaran lannoitetehtaalle.

– Työssä viehätti monipuolisuus. Hain seuraavana kesänä Yaralle kesätöihin ja pääsinkin. Sitten kävin suorittamassa intin, jonka jälkeen pääsin palaamaan Yaralle, ensin kesätöihin, sitten määräaikaiseksi ja vuoden 2021 alusta vakituiseksi.

Turvallisuutta painotetaan

– Olen aina tykännyt fyysisestä työstä. Tehdasolosuhteissa työskentely sopii henkilölle, joka ei pelkää tehdä työtä välillä pölyisissä, kosteissa tai muuten epämukavissa oloissa, Paaer sanoo.

– Hyvien työkavereiden kanssa on mukavaa tehdä töitä. Työkavereilta saa tarvittaessa myös neuvoja, jos ei itse tiedä, mitä kannattaa tehdä. Työ- ja ympäristöturvallisuudesta huolehditaan Yaralla tarkasti, korostaa Paaer.

– On tiukat säännöt siitä, millaisia suojaamia missäkin täytyy käyttää. Omalla huolellisuudella työturvallisuuteen voi vaikuttaa paljon. Kannattaa miettiä vaikka kahdesti, mitä tekee, eikä pidä hätiköidä. Oma ja työkavereiden turvallisuus on aina ensisijalla.

Luottavaisin mielin tulevaisuuteen

Waltter Paaer luottaa siihen, että prosessinhoitajille ja operaattoreille on työtä tulevaisuudessakin prosessiteollisuuden eri aloilla.

– Ihan varmasti löytyy töitä. Prosessiteollisuudessa jatko-opintomahdollisuudet ovat hyvät. Itsekin olen miettinyt, että jotain vielä jossakin vaiheessa voisi opiskella, mutta en ole ratkaissut, mitä se voisi olla. Lapsiperhearki vie tällä hetkellä oman aikansa.

Teollisuudessa työskentelee paljon eri alojen ammattilaisia

– Tällaisessa teollisuuskohteessa tarvitaan eri alojen osaamista hyvin monipuolisesti. Eniten meillä työskentelee operaattoreita tuotannon tehtävissä ja logistiikassa. Kunnossapitoon tarvitaan tekniikan, automaation ja sähköalan ammattilaisia. Laadunvarmistukseen meillä on omia laboratorioita, ja Yaralla on myös omaa kaivostoimintaa tällä hetkellä Siilinjärvellä. Työnjohtoon, asiantuntijatehtäviin, suunnitteluun ja koordinointiin tarvitaan myös omat tekijänsä, sanoo Yara Uudenkaupungin HR Manager Satu Viitala-Nokkonen.

Yara toimii yli 60 maassa

Yara-konserni on globaalisti toimiva kivennäislannoitteiden, teollisuuskemikaalien ja ympäristönsuojelutuotteiden toimittaja. Yaran Uudenkaupungin tehtaiden päätuotteita ovat lannoitteet ja typpihappo. Lannoitetehtaita on tehdasalueella kaksi, typpihappotehtaita myös kaksi. Yara Uusikaupunki on Yaran toiseksi suurin NPK-lannoitteita (typpi-fosfori-kalium) valmistava tehdas. Uudessakaupungissa valmistetaan tällä hetkellä yli 80 erilaista korkealaatuista NPK-lannoitetta, joiden koostumus on kehitetty vastaamaan eri kasvien ja kasvualustojen tarpeisiin. Suomalaisten lannoitteiden korkea laatu tunnetaan sekä kotimaassa että maailmalla. Uudenkaupungin tehtaiden yhteydessä oleva syväsatama ja erinomaiset merikuljetusmahdollisuudet mahdollistavat lannoiteviennin Uudestakaupungista niin lähi- kuin kaukomarkkinoille. Noin 85 % Yaran Uudenkaupungin tehtaiden tuotannosta menee vientiin.

Merkittäviä investointeja

Satu Viitala-Nokkonen kertoo, että Yara on huomattava investoija suomalaisessa teollisuudessa. Viimeisin investointi uutisoitiin syyskuussa: Yara investoi Uudenkaupungin toimipaikan uuteen raaka-ainevarastoon yli 28 miljoonaa euroa.

– Vuodesta 2007 alkaen Yaran Uuteenkaupunkiin tekemät investoinnit menevät yli 300 miljoonan euron, koko Suomessa yli miljardin. Lannoitevalmistajana Yara on oleellinen osa elintarvikkeiden tuotantoketjua. – Olemme mukana tuottamassa ruokaa maailman kasvavalle väestölle ympäristöllisesti vastuullisella tavalla. Ympäristöystävällisyys on meille tärkeää. Yaran tuotteiden vahvuus on niiden puhtaus. Olemme suomalaisen ruokatuotannon alkulähde, Viitala-Nokkonen tiivistää.

Luotettava työllistäjä

– Työnantajana olemme hyvin vakaa, toimiala ei ole suhdanneherkkä. Vakaudesta kertoo sekin, että ensimmäinen Uudenkaupungin tehdas on perustettu yli 50 vuotta sitten. Olemme jatkuvasti investoineet paljon toiminnan kehittämiseen, huomauttaa Satu Viitala-Nokkonen.

– Työntekijöiden vaihtuvuus on meillä melko vähäistä. Meillä tykätään olla töissä, ja työntekijöiden edut ovat hyvät. Maailmanlaajuisesti toimiva yhtiö tarjoaa myös konsernin sisäisiä urapolkuja, kansainvälisiinkin tehtäviin on mahdollista hakeutua.

Työmahdollisuuksia nuorille

– Opiskelijat ovat tervetulleita suorittamaan Yaralle työssäoppimisjaksoja. Työllistämme myös paljon kesätyöntekijöitä, Uudessakaupungissa noin 30. Moni on kesätyökokemuksen jälkeen päätynyt meille vakinaiseksi työntekijäksi, Satu Viitala-Nokkonen mainitsee.

– Nuoren työntekijän motivaatio ja vastuullinen asenne turvallisuuteen ovat erittäin tärkeässä roolissa. Meillä käsitellään aineita, jotka väärässä paikassa ja väärin käsiteltyinä ovat vaarallisia. Turvallisuus on ykkösasia, työskentelyssä pitää olla aina maltti ja järki mukana.

– Tiimityötaitoja on hyvä olla, sillä tuotanto perustuu nimenomaan yhdessä tekemiseen. Kaikkien prosessin eri vaiheissa olevien ammattilaisten täytyy hoitaa oma hommansa. Sitoutuneisuutta ja vastuullisuutta vaaditaan myös. Kun prosessi toimii 24/7, on töihin tultava kuten on sovittu.

yara.fi

Facebook

Instagram

Twitter

LinkedIn

YouTube

Artikkeli on julkaistu Opintomaailma 2020–2021 -lehdessä (Länsi-Suomi).

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia