Pyydä tarjous

Yara Uusikaupunki tarvitsee monenlaisia ammattilaisia

Digipalvelut
03.12.2021 | Koulutus ja opiskelu

Yara-konserni on globaalisti toimiva kivennäislannoitteiden, teollisuuskemikaalien ja ympäristönsuojelutuotteiden toimittaja.

Yaran Uudenkaupungin tehtaiden päätuotteita ovat lannoitteet ja typpihappo. Lannoitetehtaita on tehdasalueella kaksi, samoin typpihappotehtaita. Uudessakaupungissa valmistetaan yli 80 erilaista lannoitetta. Noin 85 % Uudenkaupungin tehtaiden tuotannosta menee vientiin tehtaan oman syväsataman kautta.

Yaralla tarvitaan eri alojen osaamista hyvin monipuolisesti. Yaralla työskentelee operaattoreita tuotannon tehtävissä ja logistiikassa. Kunnossapidossa toimii tekniikan, automaation ja sähköalan ammattilaisia. Laadunvarmistuksessa työskentelee laboratorioalan spesialisteja. Työnjohtoon, asiantuntijatehtäviin, suunnitteluun ja koordinointiin tarvitaan omat tekijänsä. Yaralla on myös oma kaivos Siilinjärvellä.

Työnantajana Yara on hyvin vakaa. Yara investoi jatkuvasti toimintansa kehittämiseen Uudessakaupungissa ja muilla paikkakunnilla.

Yara-konserni on mukana tuottamassa ruokaa maailman kasvavalle väestölle ympäristöllisesti vastuullisella tavalla. Yaran tuotteiden vahvuus on niiden puhtaus. Yaran tuotteet ovat suomalaisen ruokatuotannon alkulähde.

"Osaaville ammattilaisille on aina töitä", sanoo hitsari/asentaja Roni

– Teen kunnossapitoa ja asennuksia, eli uusin putkilinjoja, korjaan kuluneita tai ruostuneita tehtaan osia ja hoidan muita kunnossapidon kohteita. Lisäksi asennan pumppuja ja täryjä sekä teen sähkömoottoreiden linjausta, kuvailee työtään hitsari/asentaja Roni Impiö.

– Koulutukseltani olen koneasentaja. Valmistuin keväällä 2019 ammattiopisto Novidasta. Asentajan koulutuksen valitsin, koska olen aina tykännyt tehdä kaikkea itse omin käsin. Asentajan työ kiinnosti omien harrastusten kautta, sillä rassailen autoja ja muita vekottimia.

Tarvitaan tarkkuutta ja ajattelukykyä

– Hitsaajalta ja asentajalta edellytetään tarkkuutta ja huolellisuutta. Työhön on syvennyttävä, hutaisten ei voi tehdä. Erityisesti hitsaamisessa tarvitaan paljon harjoittelua, sillä ilman harjoittelua ei pätevöidy.

– On osattava ajatella loogisesti, jakaa työ eri vaiheisiin ja ratkaista, missä järjestyksessä vaiheet olisi järkevintä tehdä. Työssä voi toteuttaa omia ideoita ja ratkaista eteen tulevia ongelmia. Fyysisen kunnon täytyy olla hyvä, Roni Impiö huomauttaa.

– Työssä motivoi erityisesti se, kun jonkin asian saa onnistumaan, vaikka se ensin ei näyttäisi luonnistuvan.

Yaralta vakituinen työ

– Vuonna 2019 Yaralle Uuteenkaupunkiin tuli kesätyöpaikkoja hakuun. Olin tutuilta kuullut, että Yara on hyvä työnantaja. Sain kesätöitä, joiden jälkeen jatkoin määräaikaisena työntekijänä. Sitten eräs hitsari jäi eläkkeelle, ja pääsin vakituiseen työhön hänen tilalleen tammikuussa 2021.

– Yara on joustava työnantaja, asioista voi aina sopia. Yhteisesti ymmärretään, että joustoa on tarvittaessa löydyttävä sekä työntekijältä että työnantajalta. Työntekijän edut ovat Yaralla oikein hyvät.

– Meillä on todella hyvä työporukka, vitsejä riittää ja yhteishenki on hyvä. Tämäkin on tärkeä asia työssä viihtymisen kannalta, mainitsee Roni Impiö.

– Yara Uudessakaupungissa rakennetaan jatkuvasti uutta ja kehitetään toimintaa voimakkaasti. Esimerkiksi pätevistä hitsareista on tällä hetkellä pulaa, joten osaaville ammattilaisille töitä riittää ja palkkakin on hyvä.

Lotta vaihtoi alaa ja työskentelee nyt Yaran viestinnässä

– Hoidan yhtiön sisäistä viestintää, laadin tiedotteita, päivitän sosiaalista mediaa ja järjestän erilaisia tapahtumia. Oikeastaan teen tiedon välittämiseen liittyviä tehtäviä laidasta laitaan. Lisäksi teen toimistopalveluiden työtehtäviä, kertoo sisäisen viestinnän ja toimistopalveluiden asiantuntija Lotta Kuikka.

– Yläasteen jälkeen en oikein tiennyt, mitä haluaisin tehdä. Kouluttauduin lähihoitajaksi suuterveydenhoidon osaamisalalta ja valmistuttuani työskentelin hammashoitajana. Vähitellen voimistui ajatus, että olisi kiva tehdä jotakin muuta työtä.

– Olen aina tykännyt kirjoittamisesta, joten mietin, että toimittajan työ voisi sopia minulle. Pääsin Oulun ammattikorkeakouluun medianomin koulutukseen. Opintojen aikana huomasin, että toimittajan työ ei vastaakaan odotuksiani, mutta viestintäala on oma juttuni.

Yara on luotettava ja kansainvälinen työnantaja

– Valmistuin medianomiksi viime toukokuussa. Kesällä huomasin Yaralla kiinnostavan avoimen työpaikan. Hain, pääsin haastatteluun ja lopulta sain paikan.

– Medianomin opinnoista sain hyvät eväät työni hoitamiseen. Media-alan ja viestinnän opinnot ovat monipuoliset, ja valmistumisen jälkeen voi työllistyä hyvin erilaisiin työtehtäviin ja -paikkoihin.

– Yara on hyvä työnantaja, joka pitää huolta työntekijöistään. Työssä tarvittavat välineet ovat kunnossa ja kaikki asiat toimivat jouhevasti, Lotta Kuikka toteaa.

– Urasuunnitelmia en ole vielä erityisemmin miettinyt, koska olen toiminut tässä työssä vasta vähän aikaa. Kansainväliset tehtävät voisivat kiinnostaa. Niihin Yaralla on erinomaiset mahdollisuudet, koska konserni toimii maailmanlaajuisesti.

Ammattilainen hoitaa viestinnän parhaiten

– Oikealle tiedolle perustuvaa viestintää tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa. Ammattitaito on avainasemassa, pelkästään markkinoinnin ohessa tehty viestintä ei enää nykypäivänä riitä. Modernissa viestinnässä käytetään tekstiä, kuvaa ja ääntä monin tavoin. Digiosaamista tarvitaan, Lotta Kuikka korostaa.

– Tässä työssä terve uteliaisuus on positiivinen ominaisuus. Kun asioista on kiinnostunut, tulee viestinnästä syvällisempää eikä pelkkää pintaraapaisua. Alalla tarvitaan myös halua oppia uutta, sillä järjestelmät ja laitteet kehittyvät jatkuvasti.

– Kannattaa valita ala, joka kiinnostaa. Kaikki valinnat elämän varrella eivät aina ole lopulta oikeita, mutta valintojen tekemistä ei ole syytä pelätä. Mikään opiskelu ei ole koskaan turhaa, kaikesta jää aina jotain käteen.

Antti varmistaa, että logistiikka toimii 24/7

– Toimin Yaran Uudenkaupungin tehtaalla logistiikan vuoroesimiehenä. Toimenkuvani on laaja ja monipuolinen. Logistiikan vuoroesimiehen tehtävänä on varmistaa logististen toimintojen sujuva ja katkeamaton toiminta. Osastomme tekee töitä vuoden jokaisena päivänä kellon ympäri. Kuljetuksia hoidetaan laivoilla, rekoilla ja junilla, kuvailee tehtäväkenttäänsä Antti Koivula.

– Koulutukseltani olen Kymenlaakson ammattikorkeakoulusta valmistunut logistiikkainsinööri. Opinnoissa suuntauduin kansainvälisiin kuljetuksiin ja satamaoperaatioihin.

Kiinnostus heräsi kesätöistä

– Nuorena ensimmäiset työpaikkani olivat logistiikan parissa, ja vähitellen ala ja sen mahdollisuudet alkoivat kiinnostaa enemmän ja enemmän. Lopulta lukion jälkeen päädyin opiskelemaan logistiikkaa ammattikorkeakouluun.

– Huomasin keväällä 2021, että Yaralle etsittiin logistiikan vuoroesimiehiä. Työn kuvaus ja tehtävän vaatimukset vastasivat hyvin osaamistani, joten hain paikkaa. Haastatteluiden ja soveltuvuustestien jälkeen sain paikan ja aloitin Yaran kirjoilla kesäkuun 2021 alussa, Antti Koivula kertoo.

Oman osaamisen hyödyntäminen motivoi

– Työssäni on paljon hyviä puolia, mutta erityisesti pidän sen monipuolisuudesta. Minua motivoi laadukkaan ja turvallisen toiminnan toteuttaminen. Työssäni pystyn konkreettisesti vaikuttamaan logistiikkaosaston toimintoihin ja niiden tuloksellisuuteen. Oman työn tuloksien näkeminen on kannustavaa. Pyrin kehittymään päivä päivältä paremmaksi logistiikan osaajaksi.

– Omat kokemukseni Yarasta työnantajana ovat erinomaiset. Talossa on vahva yrityskulttuuri ja yhteishenki. Uudessakaupungissa tehdään töitä yhteistyössä kaikkien osastojen voimin.

Kehityshakuisesti eteenpäin

– Logistiikan tulevaisuudennäkymät ovat positiiviset, mutta nykypäivänä kilpailu on kovaa ja vain parhaille on paikka auringossa. Kaikkien täytyy pystyä jatkuvasti kehittämään toimintaansa, muistuttaa Antti Koivula.

– Terveisinä opiskelupaikkaa ja oman alan valintaa miettiville sanoisin, että suhtautukaa opiskeluun avoimesti ja pyrkikää tekemään töitä monipuolisesti. Kaikki työkokemus palkitaan jossain vaiheessa uraa.

yara.fi
Facebook Yara Suomi
Facebook Yara Uusikaupunki
Instagram
Twitter
LinkedIn
YouTube