Odotusaika on todellinen mahdollisuus irrottautua päihdeongelmasta

Facebook
26.09.2022 | Sosiaali- ja kuntatalous

Pidä kiinni® -hoitojärjestelmä on ainutlaatuinen suomalainen innovaatio, jonka ensikodeissa ja avopalveluyksiköissä on kuntoutunut tuhansia päihdeongelmaisia perheitä. Lisäksi se on säästänyt miljardeja euroja yhteiskunnassa. Vauvan terveen kasvun ja kehityksen sekä äidin hyvinvoinnin kannalta on erityisen tärkeää, että päihteitä käyttävä odottava äiti ohjataan kuntoutukseen mahdollisimman varhain odotusaikana.

Valtakunnallinen Pidä kiinni® -hoitojärjestelmä on tarjonnut apua päihdeongelmaisille lasta odottaville ja vauvaperheille jo yli 20 vuotta. Hoitojärjestelmä muodostuu odottavien äitien ja vauvaperheiden päihdeongelmien kuntoutukseen erikoistuneista Pidä kiinni -ensikodeista, avopalveluyksiköistä sekä liiton kehittämistyöstä. Pidä kiinni -hoitomallissa yhdistetään päihdekuntoutus sekä vanhemmuuden ja varhaisen vuorovaikutuksen tukeminen tiiviiksi kokonaisuudeksi.

Odottavien äitien hoitaminen on tärkeää niin taloudellisesti kuin inhimillisesti

- Kokemuksemme osoittavat, että kuntoutus tulisi aloittaa mahdollisimman varhain odotusaikana. Odotus- ja vauva-aika on erityinen mahdollisuus kuntoutua päihteiden käytöstä ja muuttaa elämää. Se edellyttää kuitenkin riittävän pitkää ja tiivistä hoitoa juuri tälle kohderyhmälle kehitetyssä erityistason hoitojärjestelmässä, sanoo erityisasiantuntija Miia Pikulinsky Ensi- ja turvakotien liitosta.

Päihdeongelmaisten odottavien äitien varhainen hoitoon ohjaaminen ja kuntoutus on erityisen tärkeää niin syntyvän lapsen kuin vanhemman hyvinvoinnin vuoksi. Sikiöajan päihdealtistuksella sekä äidin voimakkaalla stressillä on pitkäaikaiset vaikutuksen vauvan kehitykselle. Päihdeongelma vaikeuttaa myös vanhemmuuden syntymistä ja se on yksi yleisemmistä huostaanoton syistä. Niin ei kuitenkaan tarvitse olla. Sekä vanhempia että suhdetta syntyvään tai syntyneeseen vauvaan voidaan auttaa oikealla kuntoutuksella.

Pidä kiinni -hoitojärjestelmä on kehitetty Raha-automaattiyhdistyksen tuella ja nykyään Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus tukee avopalvelukuntoutusta sekä etsivää ja matalankynnyksen työtä. Pidä kiinni -ensikotikuntoutusta tuetaan tänä vuonna valtion varoista siirtymävaiheena soteen. Pidä kiinni -ensikodit tarvitsevat valtion talousarvioon varauksen tuleviksi vuosiksi. Pitkään kehitetyn tuloksellisen ja valtakunnallisesti ainutlaatuisen hoitojärjestelmän työ vaatii pysyvän rahoituksen.

Intensiivisessä kuntoutuksessa asioita tarkastellaan vauvan ja vanhemmuuden näkökulmasta

Kaikki haluavat lähtökohtaisesti olla hyviä vanhempia lapsilleen. Elämään kuuluu kuitenkin sattumanvaraisuutta, yllätyksiä ja kolhuja, jotka saattavat luoda särön turvalliseen kiintymyssuhteeseen tai pahimmillaan jopa estää sen. Vauvan tarpeiden ymmärtäminen ja niihin vastaaminen saattaa olla haastavaa kenelle tahansa tuoreelle vanhemmalle. Erityisen haastavaa se on vanhemmalle, jolla on vakava päihdeongelma. Vauvalla on suuri riski tulla laiminlyödyksi, jos vanhempi ei kykene vastaamaan hänen tarpeisiinsa, kun päihteet ovat vallanneet vanhemman mielen. Päihdeongelmaiset odottavat äidit ja vauvaperheet ovat erityinen riskiryhmä monien kasautuneiden ongelmien vuoksi. Taustalla on usein vanhemman itse lapsena kokema kaltoinkohtelu. Odotusaika on kuitenkin erityinen mahdollisuus kuntoutua päihteiden käytöstä ja muuttaa elämää.

- Kuntoutuminen lähtee liikkeelle kunnioittavasta ja aidosta kohtaamisesta. Odottavien äitien kohtelun ja arvostavan kohtaamisen tärkeyttä lisää Finnbrain-tutkimuksen tulokset: odottavan äidin voimakas stressi on haitallista myös vauvalle.

- Päihdeongelmaisille äideille raskaus voi tuoda toivoa paremmasta ja tarjota mahdollisuuden muutokseen. Kun hoidossa päästään hyvään alkuun, ilo vauvasta ja vauvan terve kehitys tuo voimia vanhemmalle ja herättää myös syyn huolehtia itsestään, Pikulinsky vakuuttaa.

- Pelkkä raskaus ei kuitenkaan lopeta aina päihteiden käyttöä ja saa äitiä raitistumaan. Vanhemmat tarvitsevat paljon tukea siihen, että oppivat asettamaan vauvan etusijalle. Vauvan tarpeisiin vastaaminen mahdollistaa vauvan terveen kehityksen ja kiintymyssuhteen rakentumisen ja tekee vähitellen myös vanhemmuudesta palkitsevaa. Hoidon tavoitteena on taata turvalliset olosuhteet vauvalle sekä tukea vanhempia päihteettömyydessä ja vanhemmuuteen kasvamisessa. Tähän tarvitaan aikaa, toiveikkuutta ja tiivistä tukea. Hyvällä hoidolla voidaan katkaista sukupolvelta toiselle siirtyvä syrjäytyminen.

Pidä kiinni -kuntoutuksessa on tavoitteena äidin ja molempien vanhempien ns. mentalisaatiokyvyn nostaminen. Sen on tutkimuksissa todettu vaikuttavan hoidon tuloksiin. Vanhemmuuden mentalisaatiokyvyllä tarkoitetaan vanhemman kykyä ja halua pohtia oman vauvan kokemusta ja näkökulmaa. Tärkeää on, että vanhempi kiinnostuu vauvan viesteistä ja kokemuksista, havaitsee ja ymmärtää vauvan viestit riittävän oikein ja vastaa niihin. Päihde on aiemmin vallannut mielen ja kuntoutuksessa pyritään siihen, että vauva on tärkein.

Puheeksi ottamisen tärkeys

Vanhempien päihteiden käytöstä pitäisi aina keskustella neuvolassa, ja vastaavasti päihdepalveluissa pitäisi aina keskustella myös vanhemmuuteen liittyvistä asioista. Aihe voi kuitenkin olla vaikea, johon myös työntekijät saattavat kaivata tukea. Tähän tarpeeseen Pidä kiinni -hoitojärjestelmään on kehitetty etsivän ja matalan kynnyksen työn muotoja, jotta yhä useampi päihteiden kanssa haasteita kokeva äiti ja perhe voisi saada tukea ja apua mahdollisimman helposti.

Etsivän ja matalan kynnyksen työ on osa Pidä kiinni -avopalveluyksiköiden toimintaa. Työ mahdollistaa erilaiset yhteistyömuodot eri toimijoiden kanssa ja perheen tapaamiset matalalla kynnyksellä maksuttomasti ja halutessa nimettömästi. Vanhempi itse, vanhemman läheinen tai perhettä kohdannut ammattilainen voi ottaa yhteyttä etsivän ja matalan kynnyksen työntekijään. Matalan kynnyksen palveluissa vanhemmat voivat pohtia omaa päihteidenkäyttöään jo ennen kuin haasteet päihteiden kanssa ovat kasvaneet suuriksi. Perheiden tapaamisen lisäksi etsivän ja matalan kynnyksen työntekijät jalkautuvat eri paikkoihin ja palveluihin, toimivat sosiaalisessa mediassa ja päivystävät valtakunnallisessa Chat-palvelussa.

Kuntoutuksesta hyviä tuloksia ja säästöjä

- Pidä kiinni -ensikotien kuntoutuksessa on vuosittain noin 90 perhettä ja avopalveluyksiköissä noin 150 perhettä. Kuntoutus kestää ensikodeissa puolesta vuodesta reiluun vuoteen ja avopalveluyksiköissä vuodesta kolmeen vuoteen, Pikulinsky kertoo.

- Päihdeongelmien hoitoon erikoistuneissa ensikodeissa tehdyissä tutkimuksissa ja selvityksissä on havaittu, että äidin riittävän tiiviillä ja pitkällä kuntoutuksella on pystytty estämään huostaanottoja merkittävässä määrin. Tutkimuksen merkittävämpiä tuloksia on ollut myös se, ettei hoidon alussa voida tehdä ennusteita siitä, ketkä tulevat hyötymään hoidosta ja keiden vuorovaikutus vauvan kanssa kehittyy riittävän hyväksi. Mahdollisuus riittävän pitkään hoitoon pitäisi olla kaikilla, Pikulinsky painottaa.

- Vuoden 2020 alusta Pidä kiinni -hoitojärjestelmässä alkoi uusi tieteellinen tutkimus, jossa ulkopuoliset tutkijat selvittävät Pidä kiinni -kuntoutuksen vaikutusta vanhemmuuteen sekä ensikodeissa että avopalveluissa.

Pidä kiinni -hoitojärjestelmä on auttanut yhteensä yli 3 000 äitiä ja vauvaa. Yhteiskunnan kokonaissäästö on ollut noin 7 miljardia euroa koko toiminnan aikana.

Pidä kiinni® -ensikodit ja avopalvelut:

Pidä kiinni -ensikodit ja avopalveluyksiköt sijaitsevat Helsingissä, Espoossa, Turussa, Kuopiossa, Kokkolassa ja Rovaniemellä. Lisäksi Lahdessa ja Kouvolassa on Pidä kiinni -avopalveluyksiköt sekä Oulussa Pidä kiinni -ensikoti. Lisätietoja: https://ensijaturvakotienliitto.fi/tietoa-liitosta/nain-m-autamme/pida-kiinni-hoitojarjestelma/

Apua tarjolla myös chatissä www.ensijaturvakotienliitto.fi/chat

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä