Plandentin Doris-hoitovaunu auttaa säilyttämään terveydenhuollonpalvelut pienemmilläkin paikkakunnilla

Facebook
17.05.2024 | Sosiaali- ja kuntatalous

Plandentin Doris-hoitovaunu tarjoaa toimivan vaihtoehdon palveluiden säilyttämisessä pienemmilläkin paikkakunnilla. Yhden hammashoitohuoneen vaunusta on tulossa myös isompi, kolmen hoitohuoneen versio, joka on jo ihan täysiverinen liikkuva terveyskeskus. Tasokas hoitovaunu tarjoaa ratkaisun haja-asutusalueiden palveluiden turvaamiseen, missä on jo muutenkin työvoimapulaa.

Doris-hoitovaunu voidaan asemoida vaikkapa koulun pihaan, jolloin voidaan tehdä tarkastukset ja hoidot sekä hoitaa samalla muutkin kuntalaiset. Vaunu voi olla paikoillaan tarvittavan ajan. Doris-hoitovaunun siirtäminen onnistuu vähän suuremmalla henkilöautolla ja siihen riittää BE-luokan ajokortti. Kyseessä on tavallinen jarrullinen peräkärry. Merkittävästi isompaa useamman vastaanottohuoneen peräkärryä siirrellään rekan vetoautolla. Isomman hoitovaunun siirtelystä voi vastata esimerkiksi pelastuslaitos, jolla on sopivaa kapasiteettia kuljetuksen osalta. Tällainen työtehtävä soveltuisi erinomaisesti kevennettyä työtä tekeville, jotka eivät ole päässeet vielä eläkkeelle.

– Doris-hoitovaunun sisätilat ja ratkaisut ovat samanlaiset kuin tämän päivän hammashoitohuoneissa. Sieltä löytyy modernit Planmecan hammashoitokoneet ja kiinteän vastaanoton ergonomia toteutuu myös hoitovaunussa. Hoitovaunussa on myös aina puhdas sisäilma, Plandentin myyntipäällikkö Markku Nappari kertoo.

Samalla tavalla kuin Plandent suunnittelee kiinteitä hammashoitoloita, myös Doris-hoitovaunut suunnitellaan asiakkaan tarpeisiin. Vaunuun voidaan rakentaa ja asentaa esim. odotustila tai välinehuollon laitteita. Doris-hoitovaunun pidennettyyn versioon saadaan asennettua esim. isompi röntgenlaite.

– Vaikka kyseessä on hammashoitovaunu, siellä voi työskennellä myös normaali lääkäri tai terveydenhoitaja – vaunu on suunniteltu palvelemaan terveydenhoidon tarpeita kokonaisvaltaisesti. Vaunu on esteetön, joten sinne pääsee sisään mm. pyörätuolilla, Nappari mainitsee.

Ensimmäinen vaunu oli koekäytössä viime talven

– Meidän ensimmäinen vaunu on ollut viime talven koekäytössä Joensuussa. Saatujen kokemusten pohjalta tiedetään, miltä osin vaunua tullaan muuttamaan ennen seuraavia toimituksia. Hyvinvointialueiden on hyvä pohtia, onko kustannustehokkaampaa mennä hoitovaunulla pienempään asutuskeskukseen ja tarjota palveluita siellä, kuin kuljettaa yksittäisiä asiakkaita taksilla isompaan keskukseen, Nappari toteaa.

Kivijalkavastaanottoa merkittävästi edullisempi vaihtoehto

Plandentin liikkuvia hoitoyksiköitä saadaan rakennettua kuorma-autojen ja linja-autojenkin kyytiin. Nämä tulevat paljon edullisemmiksi kuin kivijalkavastaanotot. Doris-vaunu maksaa kaikkine laitteineen noin 120 000 euroa.

– Vaunussa on omat säiliöt puhtaalle ja harmaalle vedelle, jotka molemmat ovat lämpimässä tilassa. Vaunun laitteisto valvoo vesijärjestelmää ja pitää linjastot puhtaana biofilmistä. Vaunu tarvitsee ainoastaan voimavirtayhteyden, eikä välttämättä sitäkään, jos virransyötössä hyödynnetään aggregaattia. Vaunu voidaan halutessaan liittää myös vesijohtojärjestelmään, Nappari esittelee.

Vaunun toimitusajat ovat tällä hetkellä 3–4 kk tilauksesta. Vaunun sisään saadaan asennettua mm. lasiseiniä, joten niistä saadaan todella viihtyisiä ja modernin näköisiä. Plandent voi tuoda vaunut näytille ja koekäyttöön, mikäli hyvinvointialueella halutaan päästä kokeilemaan vaunua potilastyössä.

– Vaunussa käytetyt hoitovälineet voidaan viedä helposti keskitettyyn välinehuoltoon ja ottaa puhtaat instrumentit tilalle. Vaunun varastot sekä järjestelmät on mietitty todella toimiviksi ja vastaanottohuone on ergonomialtaan täysin vastaava kuin kivijalkavastaanotollakin. Doris-hoitovaunussa on myös täysimittainen hammashoitoyksikkö. Lahjoitimme näitä samaisia Doris-vaunuja viisi kappaletta Ukrainaan ja ne ovat siellä edelleenkin kovassa käytössä, Nappari muistuttaa.

Kotimaiset laitteet ja ohjelmistot hammaslääkärin vastaanotolle

Plandentin valikoimiin kuuluvat kaikki hammaslääkärin vastaanotolla tarvittavat laitteet ja ohjelmistot. Hammashoidon ammattilaisille on tarjolla alan kattavin digitaalinen kokonaisratkaisu, jonka ansiosta hoitohenkilökunta voi nauttia sujuvasta ja ergonomisesta työnkulusta sekä keskittyä kaikkein tärkeimpään – hyvään potilashoitoon.

www.plandent.fi

Instagram | Facebook | LinkedIn | Vimeo

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä