Pyydä tarjous

Ratkaisuja erityisen hyvään arkeen

Digipalvelut
10.05.2022 | Sosiaali- ja kuntatalous

Apuvälinemessujen Teemana Helsingin Messukeskuksessa 11.–13.5.2022 on erityisen hyvä arki, ja ratkaisuja siihen haetaan niin opiskelun ja työllistymisen kannalta kuin harrastamisen, matkailun, seksuaalisuuden ja yhdenvertaisen osallisuuden näkökulmasta. Tapahtuma tarjoaa kattavasti tietoa ja uutuuksia sekä terveydenalan ammattilaisille että apuvälineiden käyttäjille.

Koulun, opiskelun ja työllistymisen haasteet koskettavat erityisesti vammaisia ja osatyökykyisiä. Tarvitaan uusia keinoja sopivan työn löytämiseksi vammasta tai sairaudesta huolimatta. Esimerkkinä messuilla esitellään uutta vammaisille ja osatyökykyisille kohdennettua Sopivaa työtä kaikille -keikkatyöalustaa. Puhelimeen ladattavan sovelluksen taustalla ovat Invalidiliitto, Neuroliitto ja Lihastautiliitto.

Teknologia tukee oppimista

Messujen kahdella ohjelmalavalla on päivittäin asiantuntijapuheenvuoroja, joiden aiheet vaihtelevat laajasti saavutettavuudesta yrittäjäkasvatukseen. Toisen lavan esityksiä on mahdollista seurata myös striimattuina.

Tämän päivän teknologia on aiheena useissa puheenvuoroissa. Kuinka teknologia tukee erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten oppimista, toiminnanohjausta ja elämää? Esillä ovat myös erilaiset digilaitteet, robotit, VR-sisällöt ja dronet ja niiden käyttö ammatillisessa erityisopetuksessa.

Keynote-puhujia ja kuntoutusta

Messujen ensimmäisen, ammattilaisille suunnatun messupäivän keynote-puhujina lavalle nousevat kokemus- ja vertaistukitoiminnan freelancekehittäjä ja kouluttaja Helena Skogström sekä pitkään eri potilasyhdistyksissä ja järjestötehtävissä toiminut harvinaisvaikuttaja ja puhuja Mitro Kivinen. Yleisöpäivien keynote-puhujina ovat näyttelijä, yritysvalmentaja ja vuoden 2021 positiivisin TikTokkari Eero Herranen, paraurheilija ja somevaikuttaja Jasmine Repo sekä entinen telinevoimistelija ja huippu-urheilija Jari Mönkkönen, joka vammautumisen jälkeen löysi uralleen uuden suunnan.

Alan ammattilaisille suunnatussa Kuntoutusseminaarissa keskiviikkona 11.5. pureudutaan lasten ja nuorten kuntoutusta ohjaaviin teoreettisiin perusteisiin, ja kuullaan käytännön ratkaisuja lapsen toimintakyvyn edistämiseksi oppimistoiminnassa ja kouluympäristössä. Myös etäyhteyksien mahdollisuudet kuntoutumisessa kehittyvät vauhdilla, ajankohtainen esitys seminaarissa kertookin, miten niiden avulla perheitä tuetaan arjessa.

Seksuaalikasvatus ja esteetön matkailukiinnostavat

Vammaisten seksuaalisuus, seksin apuvälineet ja seksuaaliterveys ovat laajasti esiteltyinä teemaosastolla, jolta löytyvät yritykset Ilon Kipinä, Sexpo, Amor.fi ja Selkoseks. Osastolla voi tutustua välineisiin ja tilata niitä, kuulla seksuaalisuudesta monesta eri näkökulmasta ja ostaa alan asiantuntijoiden yhdessä tekemän seksin apuvälineistä kertovan Mahdollisuus nautintoon -oppaan.

Esteettömän matkailun teemaosastolta löytää ratkaisuja matkustushaaveiden toteuttamiseen Suomessa ja ulkomailla. Osaston tuottaa sähköpyörätuolilla liikkuva matkailualan ammattilainen ja suositun Palmuasema-matkablogin kirjoittaja Sanna Kalmari.

Liikunnallinen kohtaamispaikka

Näyttelyalueelle rakennetulla apuvälineradalla sekä käyttäjät että avustajat saavat neuvoja apuvälineiden käyttöön. Radalla voi itse testata minkälaisia haasteita pyörätuolin käyttäjä kohtaa arjessaan vaikkapa kaupungin kaduilla ja rampeissa. Asumis- ja kuntoutuspalveluita vammaisille tuottavan Validian asiantuntijat ovat paikalla opastamassa.

Suomen Paralympiakomitean järjestämä Liikuntamaa tutustuttaa liikunnan ja vammaisurheilun lajeihin sekä liikunnan ja urheilun apuvälineisiin lähes 30 toimintapisteellä.

Lisätietoja: https://apuvaline.expomark.fi