Pyydä tarjous

Romuta Oy on ympäristöystävällinen metallijätteen kierrättäjä

"Nyt on hyvä hetki myydä romut tai sopia järkevästä kokonaispalvelustamme, jolloin sinä itse voit keskittyä omaan tekemiseesi", korostaa toimitusjohtaja Jyrki Mutanen.
"Nyt on hyvä hetki myydä romut tai sopia järkevästä kokonaispalvelustamme, jolloin sinä itse voit keskittyä omaan tekemiseesi", korostaa toimitusjohtaja Jyrki Mutanen.
14.09.2021 | Teollisuus, Yrityselämässä tapahtuu

Romuta Oy on metallijätteiden kierrätyksen moniosaava ammattilainen. Osaajat ostavat ja noutavat erilaiset metallijätteet Keski-Suomesta aina Lappiin saakka. Nykyaikainen ja tehokas tuotantolaitos sijaitsee Pohjanmaalla Limingassa, jossa sen käytössä on Suomen vähäpäästöisin, 100% uusiutuvalla energialla toimiva täyssähköinen leikkuriasema. Yrityksen räätälöidyt palvelut soveltuvat erinomaisesti myös kotimaisen teollisuuden vaihtuviin tarpeisiin.

– Me olemme ostaneet koko ikämme metalliromua, jota on rouhittu, paalattu ja kierrätetty eteenpäin. Olipa kyseessä mikä tahansa laite tai kone, osaamme käsitellä sen ympäristöystävällisesti eteenpäin.

– Asiakkaita palvelemme parhaimman mukaan aina sähkömiehestä suureen teollisuusyritykseen ja konepajayrittäjästä yksityistalouksiin. Verkkosivuiltamme löytyy avoimesti tiedot eri metallien ostohinnoista, lisäksi teemme asiakkaillemme kirjallisen tarjouksen. Pidämme aina kiinni sovitusta ja hyvien romukauppojen kaupan päällisiksi tarjotaan kuppi kahvia napakalla käden puristuksella, sanoo Romuta Oy:n toimitusjohtaja Jyrki Mutanen.

Ketterää teollisuuden metallinkierrätyspalvelua

Metallinkierrätyspalvelu on suunniteltu erityisesti metallialan yrityksille, joiden tuotannosta syntyy säännöllisesti kierrätettäviä metalleja. Romuta Oy:n kierrätyspalvelu perustuu sopimukseen, johon sisältyy ennakkoon määritetyt hyvityshinnat metalleille, tarvittavat keräysvälineet eli vaihtolavat ja laatikot sekä rahtikuljetukset.

– Asiakkaallemme kierrätyspalvelu on helppo ja vaivaton tapa pitää tuotantotilat siistinä. Järkevä ja asiakasystävällinen kuukausihinnoittelumme sisältää koko palvelukokonaisuuden aina lajitteluopastuksesta kuljetukseen ja jokaisen omaan tarpeeseen sopivaan raportointiin, Mutanen korostaa.

Kierrättämisen projektipalvelut

Erityisesti teollisuusyrityksille suunnattu palvelu on tarkoitettu tuotantokoneita ja laitteita uusiville yrityksille.

– Kierrätämme kaiken veturista tuulismyllyyn ja pihan romukasoista tuotantolaitosten poistuviin laitteisiin. Kokonaisuus räätälöidään aina asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Palvelu sisältää esimerkiksi purkusuunnitelman, purkamisen, kuljetuksen, lajittelun ja jatkojalostuksen. Huolehdimme projektin kulusta kokonaisuudessaan ja varmasti sovitun aikataulun mukaisesti, Mutanen kertoo.

Romuta Oy on kehittänyt kustannustehokkaan tavan myös käytöstä poistettujen maansiirtokoneiden ja laitteiden romuttamiseen, jossa pihaan jääneen koneen kierrättäminen onnistuu ilman kalliita nostoja tai erikoislavetteja.

– Koneet kannattaa pistää kierrätykseen ennen kuin niistä aiheutuu vahinkoa ympäristölle. Paikallaan seisova maansiirtokone saattaa sisältää jopa tuhat litraa ympäristölle haitallisia aineita kuten öljyjä, jäähdytinnesteitä ja polttoaineita. Hyväksi havaitussa ratkaisussamme kone tyhjennetään kaikista nesteistä ja paloitellaan polttoleikkaamalla kuljetuskuntoon. Pienemmissä osissa olevan koneen raadon nouto onnistuu tavanomaisella koura-autolla ilman ylimääräisiä kustannuksia, Mutanen valottaa.

Uutena kierrätyslaatikkopalvelu

Romuta Oy:n uutta, kehitettyä kierrätyslaatikkoa voidaan käyttää muun muassa keräyslaatikkona työmaalla. Keräyslaatikon pystyy helposti kuljettamaan pumppukärryillä juuri sinne missä jätettä syntyy.

– Kierrätyslaatikon avulla pystytään pitämään työmaa siistinä, nostamaan tehokkuutta ja vähentämään tuottamatonta työtä. Mikä parasta työmaalla syntyneistä romukaapeleista, -kuparista ja -messingistä asiakas saa aina lisää katetta urakalleen, Mutanen muistuttaa ja jatkaa.

– Ajatellaan vaikka tilannetta, jossa työntekijä purkaa työmaalla kuparikaapelit suoraan kaapelihyllyltä laatikkoon tai linjasaneerauskohteessa arvokkaat kupariputket ja messingit kerätään työmaalla lukittuun konttiin. Keräyslaatikon täyttyessä asiakkaan ei tarvitse tehdä muuta kuin tilata vaihto, joka tapahtuu parhaimmillaan jopa samana päivänä.

Kierrätyksellä positiiviset näkymät

Suomessa on paljon olemassa olevia ja tulevia kierrätyspuistohankkeita, joiden eteneminen on ollut joillakin alueilla erittäin hidasta epäselvän lupamenettelyn vuoksi.

– Täällä Oulun alueella olemme onneksi saaneet lupaprosessille päätöksen ja voimme polkaista suunnittelemamme kierrätyshankkeet käyntiin sataprosenttisesti. On varmaa, että olemme tulevaisuudessa merkittävä metallijätettä kierrättävä yritys, jonka positiiviset vaikutukset näkyvät aina Keski-Suomesta Lappiin saakka.

– Me painotamme kiertotalouteen, jossa materiaalit kiertävät ja ne käytetään uudelleen niin kauan, kunnes niissä on vielä arvoa. Tällä tavoin vähennetään luonnonvarojen kulutusta ja poistetaan jätettä, toteaa Mutanen.

Romusta on pulaa

Tällä hetkellä monien metallien hinnat ovat ennätyksellisellä tasolla. Esimerkkinä kupari, jonka hinta on kallistunut huippuvuoden 2011 tasolle. Vahvan kehityksen taustalla on talouskasvun elpyminen ja vihreään siirtyminen, muun muassa sähköautojen valmistamisessa.

www.romuta.fi

Artikkeli on julkaistu Teollisuusuutiset-lehdessä 3/2021.