Finelcomp Oy on Suomen johtava sähkökeskusmekaniikan valmistaja

Facebook
18.12.2020 | Koulutus ja opiskelu

Finelcomp Oy tuottaa ratkaisuja sähkönjakelu- ja telelaitteiden kotelointi- ja kiinnitysmekaniikan tarpeisiin sekä tarjoaa korkealaatuista ja kilpailukykyistä ohutlevyosien sopimusvalmistusta asiakkailleen.

– Sähkökeskuskotelot ovat omia ja itse suunniteltuja tuotteita. Sähkökeskusjärjestelmien valmistusta täydentää ohutlevytuotteiden sopimusvalmistus, joka muodostaa liikevaihdostamme n. neljänneksen, kertoo tuotantopäällikkö Marko Holopainen.

– Meillä on edustettuina laaja skaala metallialan ammatteja: hitsaajat, särmääjät, levytyökeskusoperaattorit, laserleikkauksen operaattorit ja pintakäsittelijät. Lisäksi meillä työskentelee kokoonpanijoita ja varastotyöntekijöitä.

– Työllistämme tällä hetkellä 10–12 hitsaajaa sopimusvalmistuksessa. Myös särmääjiä tarvitaan kattavasti. Levytyökeskusten käyttäjiä emme oikeastaan oppilaitoksista saa, vaan heitä koulutamme itse. Vuodenvaihteessa 2020–2021 saamme uuden levytyökeskuksen. Laserleikkaajia tarvitaan kahdelle laserleikkauskoneelle, joista toinen on viime vuonna uusittu kuitulaser ja toinen hieman vanhempi laite. Pintakäsittelyssä meillä on kaksi jauhemaalauslinjaa.

– Olemme voimakkaasti investoiva ja kasvuhaluinen yritys. Meillä on osaamista myös tuotekehityksessä ja suunnittelussa, joten pystymme räätälöimään tuotteita asiakkaiden toivomusten mukaisiksi, Marko Holopainen kuvailee.

Asenne ratkaisee!

Marko Holopaisen mukaan Finelcompilla kaivataan osaajia erityisesti särmäykseen ja pulverimaalaukseen.

– Monissa tapauksissa olemme toimineet siten, että kun tehtävään on löytynyt motivoitunut tekijä, olemme järjestäneet hänelle koulutuksen itse. Työntekijän asenne on kaikkein ratkaisevin tekijä. Täytyy olla halua oppia ja halua kehittyä työssä.

– Plussaa on, jos henkilöltä löytyy tekniikan tuntemusta, metallialan perustaitoja ja kuvanlukuosaamista. Särmäys ja pintakäsittely ovat osittain fyysisiä töitä, joten riittävää fyysistä kuntoa tarvitaan myös. Työturvallisuudesta huolehditaan nykyaikana hyvin, työtilat ovat siistit ja materiaalit puhtaita.

– Sopeutumista voivat vaatia työaikaan ja työpäivän kulkuun liittyvät asiat. Työaikana työskennellään, eikä käytetä sosiaalista mediaa. Töihin saavutaan ajallaan. Tämän kaltaiset seikat voivat olla haastavia, mutta ohjaamme nuoria työntekijöitä huomioimaan ne, mainitsee Holopainen.

Moniosaamista korostetaan

Marko Holopainen sanoo, että Finelcomp tekee tiivistä yhteistyötä lähialueen oppilaitosten kanssa.

– Esimerkiksi Riverian kanssa olemme yhteistyössä perus- ja täydennyskoulutuksessa sekä hitsaajien luokkakoulutuksissa. Ammattikorkeakoululaisille tarjoamme opinnäytetyömahdollisuuksia. Tälläkin hetkellä meillä tekee opinnäytetyötään yksi AMK-opiskelija.

– Pyrimme varmistamaan, että meillä on jatkuvasti osaajia eri työtehtäviin. Välineinä käytämme ammattioppilaitosten täsmäkoulutuksia ja oppisopimuskoulutusta. Riverialla on käynyt meidän ammattilaisiamme teoriapuolen opettajina.

– Yleisin tapa henkilöstön kouluttamisessa on kuitenkin se, että kokeneemmat työntekijät opastavat ja kouluttavat talon sisällä. Henkilöstön moniosaaminen on Finelcompissa tärkeää. Tarkoitus on, että kaikki työntekijät hallitsisivat useita eri työtehtäviä.

Työllisyysnäkymät ovat hyvät

– Finelcompin ja meillä tarvittavien ammattilaisten kannalta työllistymisnäkymät ovat oikein hyvät. Meillä on kotimaassa vahva markkina-asema, ja tilanne näyttää positiiviselta myös ulkomaisten asiakkaiden suhteen, Marko Holopainen kertoo.

– Työnantajana haluamme olla tasapuolinen ja joustava. Esimerkiksi työaikojen sovitusmahdollisuutta työntekijämme arvostavat. On oikeastaan yrityksen toiminnan yksi perusedellytyksistä, että töitä tehdään silloin kun niitä on, ja vapaita vietetään silloin kun töitä on vähemmän. Finelcompissa on useita esimerkkejä motivoituneiden ammattilaisten urapoluista tuotannon töistä toimihenkilöksi ohjelmointiin, tuotannon suunnitteluun, laatu- ja kehittämistehtäviin ja työnjohtoon.

– Käytännön työkokemus antaa hyvää kokonaisnäkemystä, Holopainen huomauttaa.

Automaatio ei vähennä ihmisten tarvetta Marko Holopaisen mukaan asiakaslähtöisyys on Finelcompin toiminnan ydin, josta voidaan johtaa yrityksen työhön ja palveluihin liittyvät periaatteet.

– Tätä ajattelutapaa korostamme jatkuvasti henkilöstöllämme. Asiakas on kaiken toiminnan keskiössä, heidän ansiostaan yritys toimii ja voi kehittää toimintaansa.

– Vaikka automaatio yleistyy, tarvitaan ihmisen osaamista ja ammattitaitoa edelleen. Automatisaatio ja digitalisaatio muuttavat työn luonnetta ja työtehtäviä, Holopainen toteaa.

– Metalliala työllistää Suomessa nyt ja tulevaisuudessa. Esimerkiksi Outokummussa teollisten työpaikkojen osuus on todella merkittävä, yritykset ja oppilaitokset tekevät täällä hyvää yhteistyötä. Tekniikan kehittymisen myötä alan työtehtävistä tulee entistä monipuolisempia. Kannattaa tutustua metallialan koko tarjontaan, mahdollisuuksia nuorille osaajille ja alanvaihtajille on todella runsaasti.

Finelcomp Oy

Yrittäjänkatu 6 PL 68 83501 Outokumpu

P. 013 562 411

finelcomp.fi

Facebook

Instagram

Artikkeli on julkaistu Opintomaailma 2020–2021 -lehdessä (Itä- ja Pohjois-Suomi).

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia