Jenna Puhakka murtaa kaivostoiminnan myyttejä: kaivostyö on turvallista, tasa-arvoista ja tärkeää

18-vuotias Jenna Puhakka sai vakituisen työpaikan Tapojärveltä, vaikka koulu on vielä hiukan kesken.
18-vuotias Jenna Puhakka sai vakituisen työpaikan Tapojärveltä, vaikka koulu on vielä hiukan kesken.
22.11.2023 | Koulutus ja opiskelu

OSAO Taivalkoskella kaivosalan perustutkintoa suorittava Jenna Puhakka on viittä vaille valmis ammattilainen. Hän aloitti keväällä työharjoittelut Tapojärven Siilinjärven toimipisteessä. Kesällä harjoittelu jatkui kesätyön merkeissä ja nyt Jennalla on jo vakituinen työvuoro.

– Vielä tämän vuoden puolella pitäisi valmistua ammattiin, ja sen jälkeen työt jatkuvat Tapojärven palveluksessa. On hienoa saada vakituinen työpaikka, työsopimus on jo tehty.

Puhakka ajaa Tapojärvellä yhtä suurimmista koneista. Alla on CAT 789, jolla kuljetetaan louhetta murskaamoon ja sivukiveä läjitykseen.

– Työvuoro alkaa ajoonlähtötarkastuksella, jossa tarkastetaan kaluston kunto, mahdolliset öljyvuodot, renkaat ja nesteet. Mikäli jokin asia ei ole kunnossa, käydään huoltohallilla tilanne korjaamassa kuntoon. Mikäli kone on kunnossa työvuoro alkaa.

– Olen vähän alle 160 senttinen. Kengät jalassa ja kypärä päässä yllän puoleen väliin auton rengasta, mutta olen hyvä kuski ja yletän tankkaamaan, nauraa Puhakka.

Työhön kuuluu myös turvallisuus, ennakointi sekä havaintoilmoitusten tekeminen.

– Kun työntekijä pitää huolta omasta ja muiden turvallisuudesta, niin vahinkoja ei satu. Pitää myös ilmoittaa, jos huomaa jotain poikkeavaa. En koe tämän työn olevan niin vaarallista kuin annetaan ymmärtää, kunhan vain pidetään siitä turvallisuudesta huoli.

Kaivostuotannon tuntemus on tärkeää

Puhakkaa kiinnostaa kaivostuotanto ja sen operatiivinen toiminta: miten kaivos pyörii, miten sen tuotantoa ohjataan, miten vaikutuksia minimoidaan ja missä lopputuotteita käytetään.

– Nyt kun on itse töissä kaivoksella, on hyvä soveltaa koulussa opittua teoriaa käytäntöön. On selvää, että esimerkiksi lastatessa kuivalla ilmalla pölyää, mutta sitä ehkäistään niin hyvin kuin mahdollista.

Puhakalle työ kaivoksessa on merkityksellistä. Ilman kaivoksia, ei olisi elämää. Hän nostaa esimerkiksi Yara Siilinjärven kaivoksen, joka vaikuttaa suoraan ruoan tuotantoon.

– Eihän meillä olisi ruokaa, jos ei olisi Siilinjärveltä saatavia lannoitteita. Lisäksi kysyisin, että jos kaivoksia ei olisi, mistä saataisiin mineraalit?

Jenna Puhakka murtaa myyttejä myös naisista kaivosmiehinä.

– Alalle työllistyy koko ajan enemmän naisia. Pelkästään Siilinjärven kaivoksella meitä on kaivosoperaattoreina useita naisia, muista työtehtävistä puhumattakaan. Meidät otetaan hyvin vastaan ja hyvää työtä arvostetaan sukupuolesta riippumatta.

Teksti ja kuva: Tapojärvi Oy

www.tapojarvi.com

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia