Kansanopisto-opiskelu lisää hyvinvointia ja elämän merkityksellisyyttä

Facebook
02.12.2022 | Koulutus ja opiskelu

Kansanopistot edistävät jokaisen mahdollisuuksia koulunkäyntiin, elinikäiseen oppimiseen ja omien mahdollisuuksien löytämiseen. Kansanopistoilla on Suomessa pitkä historia, ja niillä on ollut suuri kansansivistyksellinen merkitys. Ensimmäiset kansanopistot perustettiin Suomeen vuonna 1889.

Vuonna 2022 kansanopistot ovat vakiinnuttaneet asemansa koulutuskentällä tarjoamalla Suomen laajimmat opiskelumahdollisuudet eri elämäntilanteissa ja -vaiheissa oleville nuorille ja aikuisille.

Kansanopistossa on mahdollista viimeistellä aiempia opintoja tai tähdätä kokonaan uuteen. Siellä voi saattaa loppuun peruskoulun ja lukion, opiskella ammattitutkinnon tai sen osia, tehdä avoimen yliopiston opintoja sekä osallistua maahanmuuttajakoulutukseen, erityisopetukseen tai täydennys- ja harrastekoulutuksiin. Oppivelvollisille kansanopistot tarjoavat mahdollisuuden lisätä opiskeluvalmiuksiaan ja miettiä vielä opiskeluvalintojaan lukuvuoden mittaisella Opistovuosi-linjalla.

– Kansanopistot ovat kaikkia varten. Ne ovat olemassa, jotta jokainen ihminen saisi tavoitella hyvää elämää oppimisen keinoin riippumatta siitä, mistä hän on tulossa tai mihin menossa. Oppimisen on oltava mahdollista ja mielekästä koko kansalle. Se on hyvinvoivan yhteiskunnan perusta, toteaa Suomen Kansanopistoyhdistyksen toiminnanjohtaja Tytti Pantsar aiemmassa tiedotteessa.

– Suorittamisen ja tutkintotavoitteisuuden sijaan kansanopistossa opiskelu on kokonaisvaltaista ja jokaisen opiskelijan omaa kasvua korostavaa. Kansanopistossa voi hankkia syvällistä osaamista haluamaltaan alalta, toteuttaa itseään ja selkiyttää tulevaisuuden suunnitelmia. Asuntola-asuminen, läsnä oleva henkilökunta ja aktiiviset opiskelijat tekevät opiskelusta yhteisöllistä. Tämä kaikki kehittää persoonallisuutta ja itsetuntemusta sekä lisää elämän merkityksellisyyttä ja ihmisten hyvinvointia, Pantsar jatkaa.

Suomessa on 82 kansanopistokampusta. Näistä 11 on ruotsinkielisiä. Vuosittain kansanopistoissa opiskelee yli 18 000 opiskelijaa pitkäkestoisissa opinnoissa sekä noin 80 000 opiskelijaa lyhytkursseilla. Kansanopistot ovat vapaan sivistystyön oppilaitoksia, jotka järjestävät vapaan sivistystyön koulutuksen lisäksi aikuisten perusopetusta, ammatillista koulutusta, lukiokoulutusta, oppivelvollisille suunnattua koulutusta sekä työvoimapoliittista koulutusta. 

Lisätietoja www.kansanopistot.fi

Teksti- ja kuvalähde: Suomen Kansanopistoyhdistys

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia