Kehitysinsinööri tekee vanhoista ratkaisuista parempia ja luo uusia

Olli Nurmikanta
Olli Nurmikanta
23.11.2023 | Koulutus ja opiskelu

Olli Nurmikanta on tällä hetkellä Phillips-Medisizella kehitysinsinööriharjoittelijana. Menossa on koneinsinöörin opintojen loppusuora.

– Lukion jälkeen suoritin sähkö- ja automaatioasentajan perustutkinnon, valmistuin 2015.

– Medisizelle tulin kokoonpanoasettajaksi vuonna 2020 toisen työnantajan palveluksesta SMD-operaattorin tehtävistä (Surface-Mount Device = pintakiinnityslaite). Huomasin pian, että vuorotyö ei sovellu minulle terveydellisistä syistä. Työ toimihenkilönä konetekniikan parissa kiinnosti, joten hain ja pääsin Karelia-ammattikorkeakouluun alaa opiskelemaan.

Ollin mukaan Karelia-amk:n konetekniikan insinöörikoulutus antaa hyvän käsityksen tuotantotekniikasta ja -prosesseista yleisesti.

– Koronapandemian aikana etäopiskelua oli paljon. Kun kampukset jälleen avautuivat, painottui opiskelussa ryhmätyöskentely. Se olikin sopivaa, sillä esimerkiksi täällä Medisizella harva työtehtävä tehdään yksin. Yleensä työskentelemme projektitiimeissä.

Opi toisilta ja haasta totutut mallit

Olli Nurmikanta kertoo, että teollisessa tuotannossa kehitysinsinöörin tehtävissä on eduksi, jos pystyy ottamaan huomioon muiden näkökulmia.

– Kukaan ei ole kaikessa asiantuntija, mutta omaa näkemystään voi laajentaa kuuntelemalla toista ja hyödyntämällä hänen tietämystään. Pitää myös olla valmis vastaamaan toimintaympäristön muutoksiin, sillä sitä mukaa kun ympäristö muuttuu, muuttuvat myös asiakkaidemme tarpeet.

– Toisaalta tarvitaan myös argumentoinnin taitoa, tervehenkistä vanhojen mallien haastamista ja omien näkemysten perustelua.

Kehitysinsinöörin työtehtävät vaihtelevat kulloinkin menossa olevan projektin mukaan. Eteen tulevat haasteet ovat joka päivä erilaisia.

– Olen kuitenkin pyrkinyt tekemään tietyt asiat projektista riippumatta joka päivä, jotta pysyn kärryillä siitä, mitä meillä koko tuotantoympäristössä tapahtuu.

Alun perin Ollin päämääränä oli tuotannon esihenkilön työ, mutta harjoittelu kehitystehtävissä vei mukanaan sille saralle. Hän kertoo, että työstä tekee mielekästä ja kiinnostavaa ratkaisujen keksiminen ongelmiin.

– Ja mieluiten siten, että ratkaisut ovat luovia pysyen silti annetuissa raameissa. On hienoa tuoda ratkaisuun jotain ekstraa, joka edistää projektia ja tuo siihen lisäarvoa. Sitähän se linja-ajattelu on: mahdollisimman paljon arvoa, mahdollisimman vähän hukkaa. Innovaatioilla eteenpäin!

Medisize on hyvä työpaikka

Olli Nurmikanta on havainnut, että Medisizella henkilöstön pysyvyys on korkealla tasolla.

– Työnantaja tekee asioita oikein, kun ihmiset haluavat pysyä talossa ja kouluttautua, jotta voivat olla paremmin hyödyksi työpaikalla. Ei minunkaan tarvinnut miettiä, kun insinööriksi lähdin opiskelemaan, että mihin yritykseen haluaisin harjoitteluun. Näiden seinien sisällä on hyvä olla.

– Muoviteollisuus on todella laaja ala. Meillä se on hyvin spesifiä, mitä valmistamme, mutta periaatteessa muovista voi tehdä mitä tahansa.

Vinkkinä oman alan ja koulutuspaikan valintaan Olli kertoo, että kannattaa ottaa rauhallisesti ja tehdä niin kuin luontevalta tuntuu.

– Lukion jälkeen arvelin, että kyvyt eivät riitä korkeakouluun, joten valitsin ammattikoulun ja menin työelämään. Se oli siinä vaiheessa hyvä ratkaisu. Muutaman vuoden jälkeen opiskelu alkoi kiinnostaa. Oivalsin, että korkeakouluun pyrkiäkseen ei tarvitse olla taustalla opintomenestystä ja hyviä arvosanoja. Jos on halu oppia, niin on myös tapa oppia.

www.phillipsmedisize.fi

Lue laajempi Opintomaailman Medisize-artikkeli tästä:
yritma.fi/uutiset/koulutus-ja-opiskelu/phillips-medisize-huippuluokan-terveysteknologiaa-ita-suomesta

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia