Koulutus Nord on avain pohjoismaisille työmarkkinoille

Facebook
22.11.2023 | Koulutus ja opiskelu

Koulutus Nordissa opiskelee vuosittain yhteensä noin 500 norjalaista, ruotsalaista ja suomalaista opiskelijaa. Tarjolla on noin 30 eri ammattikoulutusta, jotka täyttävät kaikkien kolmen maan vaatimukset. Koulutusaika on aina yksilöllinen opiskelijan aikaisemmista tiedoista, ammattikokemuksesta, koulutuksesta ja henkilökohtaisista valinnoista riippuen. Etusijalla ovat aina ihminen ja käytännön oppiminen.

Koulutus Nordin päätoimipaikka sijaitsee Ruotsin puolella, Övertorneålla. Kansallisuuksien sekä koulutustyyppien kirjo luo oman erityisen ilmapiirin ja tekee organisaatiosta merkittävän, luovan pohjoismaisen kohtauspaikan. Jokaisella opiskelijalla on oikeus saada opetusta omalla äidinkielellään; Ruotsi, Suomi, Norja. Jotkut IT alan koulutukset ovat aina englanninkielisiä. Käytössä ovat kaikkien kolmen maan kansalliset opetussuunnitelmat. Opiskelijalla on mahdollisuus hankkia koulutus niin suomen kuin ruotsin kielellä ja joissakin tapauksissa myös norjan ja englannin kielellä. Opiskelijapaikat pyritään täyttämään jatkuvan haun kautta.

- Opetus on perinteisesti hyvin käytännönläheistä. Koulutusohjelmasta koulutusalasta riippuen myös monimuoto- ja etäopiskelu ovat mahdollisia ja niitä kehitetään entistä enemmän vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin, kertovat Koulutus Nordin ammattiopettajat Kati Sieppi ja Jussi Saukkoriipi.

Koulutus Nord on yhteispohjoismainen koulutuksen järjestäjä, joka tarjoaa suomen-, ruotsin- ja norjankielistä työvoimakoulutusta. Oppilaitos on perustettu vuonna 1970 Suomen, Norjan ja Ruotsin hallitusten toimesta ja toiminta taataan nelivuotiskausiksi valtioiden välisellä sopimuksella.

Toimintaperiaatteena on tekemällä ja kokemalla oppiminen

Koulutus Nord tarjoaa laajan valikoiman ammatillisia koulutuksia peruskoulunsa päättäneille nuorille ja aikuisopiskelijoille kaikissa Pohjoismaissa. Koulutuksissa otetaan huomioon opiskelijoiden yksilölliset tarpeet sekä Norjan, Suomen ja Ruotsin eri vaatimukset.

- Täällä opiskelijat saavat hyvät valmiudet tulevaisuuden työpaikkoihin. Kaikki koulutukset rakentuvat käytännön oppimiseen sitoutuneen ja osaavan henkilöstön avulla. Opiskelijoille tehdään myös oma henkilökohtainen opintosuunnitelma edellisten opintojen ja käytännön kokemuksen kautta, sanoo suutarin ammattitutkinnosta vastaava, ammattiopettaja Jussi Saukkoriipi ja jatkaa:

- Itselläni on suutarin alasta, jalkinekorjaajana noin 17 vuoden kokemus ja olen käynyt koulutuksen Koulutus Nordilla vuosina 1992–1993. Koulutuksemme on hyvin ainutlaatuinen koko pohjoismaissa; olemme Ruotsin ainoa suutarikoulutus sekä Norjassa ja Suomessakin on yhteensä vain kolme. Useimpien koulutustemme tavoin myös suutarikoulutuksessa on paljon käytännön harjoittelua ja koulutuksen jälkeen opiskelijalla on valmiudet perustaa oma yritys ja työllistää itsensä korjaussuutarina. Kenkäteollisuus on myös maailmalla suuressa mittakaavassa ja se työllistää alan ammattilaisia.

- Meillä on opiskelijoita nuorista vanhempiin, iältään noin 22–60-vuotiaita. Kun opiskelijat tulevat tänne, heille avautuu uudenlaisia mahdollisuuksia työnsaralla. Me opettajat olemme työssämme myös eräänlaisia ohjaajia ja pyrimme löytämään opiskelijalla oman urapolun työharjoittelun kautta. Jos opiskelijalla on hyvä asenne ja halu oppia, meidän alallamme koulutus vie vain 12–14 kuukautta, kun hän on valmis perustamaan oman yritystoimintansa.

Kati Sieppi on pintakäsittelyalan ammattiopettaja Koulutus Nordissa, sekä myös rakennusalan ja talotekniikan suomalaisten opiskelijoiden näyttöjen koordinaattori. Hän kertoo, että Koulutus Nordilla opettajat ovat opiskelijoiden kanssa suurimman osan aikaa ja koulussa tehdään mahdollisimman paljon käytännöntöitä.

- Opiskelija, jolla ei ole ollut suurta lukuhalua, tämän tyyppinen opiskelu on ollut huomattavan paljon mieleisempää. Opintoja voi tehdä joustavasti ja oman tilanteen mukaan.

- Meilläkin on paljon nuoria opiskelijoita mutta myös vanhempia, jotka hakevat eri tutkinnon osia. Pintakäsittelyalalla on Suomen kiintiössä 6 -10 opiskelu paikkaa, ja rakennus- ja talotekniikka aloilla lähes 20 opiskelijaa. Meillä ei ole varsinaista luokkaopetusta, vaan opiskelijaa opetetaan työn ohessa. Vahvuutenamme on myös laaja yritysyhteistyöverkosto, joten opiskelijoille löytyy tarvittavia työharjoittelupaikkoja. Teemme kaiken hyvin yksilöllisesti.

Viihtyisä ja kansainvälinen ympäristö motivoi opiskelijaa

Koulutus Nordissa voi opiskella tuttavallisessa ja turvallisessa ympäristössä, jossa on mahdollisuus kokea elinikäistä oppimista joka päivä. Siellä myös kohtaavat niin suomalaiset, norjalaiset kuin ruotsalaiset opiskelijat. Useimmat heistä asuvat koulun maksuttomissa opiskelija-asunnoissa, joissa on yhteinen keittiö ja vapaa-ajan tilat. Opetuskielenä toimii yleisesti ruotsi tai suomi sekä myös osaksi englannin kieli.

Osaajista on pulaa

Kati Sieppi sanoo, että koulutettujen rakennusmaalareiden kysyntä on suurta erityisesti pohjoisessa.

- Maalareita tarvitaan juuri nyt, sillä lähivuosina alalta jää eläkkeelle paljon työntekijöitä. Vaikka ala elää jatkuvassa muutoksessa, oppilaitoksemme on pystynyt vastaamaan nykypäivän haasteisiin. Vahvuutenamme on se, että teemme niin lähellä oikeita töitä ja siinä samalla opimme. Meidän normaalipäivämme on ihan kuin oikeassa työpaikassa. Noudatamme työelämän aikatauluja, meillä ei ole pitkiä lomia eikä muita ylimääräisiä vapaita, työpäivät ovat kahdeksantuntisia ja lounas- sekä kahvitauot kuten työelämässä.

Hakeminen Koulutus Nordiin

Haku Koulutus Nordin työvoimakoulutuksiin tapahtuu TE-palveluiden kautta. Koulutus Nordilla on jatkuva haku useimpiin koulutuksiin. Opiskelun voi aloittaa heti opiskelupaikan vapauduttua. Yleensä uusi opiskelijaryhmä aloittaa opiskelun kerran kuukaudessa. Linkki Suomen hakumenetelmään löytyy koulun omilta verkkosivuilta. Siellä on myös paljon hyödyllistä tietoa opinnoista ja niiden aloittamisesta.

www.utbnord.se/fin

Instagram | Facebook


Koulutus Nord tarjoaa ammatillista koulutusta, esimerkiksi:

  • Automaatioasentaja
  • Autonasentaja
  • Betoniraudoittaja
  • Hoiva-avustaja
  • Lähihoitaja
  • Ilmanvaihtoasentaja
  • Rakennuspeltiseppä
  • Kokki
  • Kylmäasentaja
  • Laatoittaja
  • Lattianpäällystäjä
  • Maalari
  • Muurari
  • Sähköasentaja
  • Suutari
  • Talonrakentaja/Kirvesmies
  • Tarjoilija

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia