Lahden lukio Gaudiassa päähenkilönä on opiskelija

Facebook
24.11.2023 | Koulutus ja opiskelu

Lahden lukio Gaudia on Suomen suurin lukio. Gaudia toimii Paavolan kampuksella, kaupungin keskustan koulu- ja kulttuuriytimessä.

– Suuressa lukiossa pääset valitsemaan opintoja Suomen laajimmalta opintotarjottimelta ja suunnittelemaan oman, yksilöllisen opintopolkusi. Jokaiselle varmasti löytyy jotakin, toteaa rehtori Jyrki Rosti.

– Lahden lukio Gaudiassa päähenkilö on opiskelija. Kaikki rakentuu sen ympärille, että hänen on hyvä olla, opiskella ja saavuttaa tavoitteensa. Olemme panostaneet opiskelijoiden osallisuuteen ja hyvinvointiin.

Tiede ja taide kulkevat Gaudiassa sujuvasti rinnakkain. Yleislinjan lisäksi Gaudiassa toimivat IB-linja, musiikkilinja sekä kuvataide- ja muotoilulinja. Lisäksi Gaudiassa on tarjolla teatterin opintojaksoja, joten taide- ja kulttuuripainotus on vahva. Se mahdollistaa taiteen eri lajeja yhdistävää tekemistä ja yhteisiä produktioita.

Lahden lukio Gaudiaan haetaan Opintopolussa yhteishaun aikana 20.2.–19.3.2024. IB-linjalle haetaan painotetun keskiarvon perusteella. Kuvataide- ja muotoilulinjalle sekä musiikkilinjalle on pääsykokeet, joista kerrotaan tarkemmat ohjeet lähempänä valintakoepäivää.

Gaudialla on avoimet ovet tammikuussa 2024.

– Kerromme tapahtumasta tarkempia tietoja vuoden 2023 loppupuolella. Kannattaa seurata some-kanaviamme ja muuta viestintäämme, Jyrki Rosti vinkkaa.

Lisäksi Gaudia on syksyn mittaan tarjonnut lukiosta kiinnostuneille 9.-luokkalaisille mahdollisuuden käydä tutustumassa lukio-opintoihin ja lukion tiloihin. Vielä tulossa olevat esittelytilaisuudet järjestetään pe 15.12.2023 ja pe 16.2.2024 (ilmoittautumiset peruskoulun opon kautta).

Yksilöllinen yleislinja

Ensimmäinen vuosi opiskellaan luokallisena, jolloin opiskelijat tulevat tutuiksi sekä keskenään että opettajien kanssa. Toisesta vuodesta lähtien rakennetaan oppimispolkuja, jotka vähentävät opiskelun hajanaisuutta ja vahvistavat opetuksen yksilöllisyyttä.

– Muodostamme matematiikkaan, äidinkieleen, englannin kieleen ja ruotsin kieleen ryhmiä, joissa opiskelijat ja opettajat toimivat joustavasti. Ryhmät ovat ikään kuin lukioita lukion sisällä, Jyrki Rosti kertoo.

– Jokaisen opiskelijan omalla oppimispolulla pyritään siihen, että opettajat eivät jatkuvasti vaihtuisi, vaan samaa ryhmää opettaisi pari–kolme opettajaa.

Musiikkilinjalla pääsee esiintymään

Musiikkilinja tarjoaa mahdollisuuden opiskella musiikkia runsaasti ja monipuolisesti. Laajasta tarjonnasta musiikkilinjan opiskelijat suorittavat musiikkiopintoja vähintään 24 opintopisteen verran. Musiikkilinjan opiskelijat esiintyvät paljon eri kokoonpanoissa.

Oman musiikin tekemiseen kannustetaan, ja äänittämään pääsee ohjatusti koulun tiloissa. Gaudiassa on nykyaikaiset esitystilat ja studio. Konserteissa ja musikaaliproduktioissa esiintymisareenoina voivat olla esim. Sibeliustalo ja Lahden kaupunginteatteri.

Monipuolinen kuvataide- ja muotoilulinja

Kuvataide- ja muotoilulinjan opintotarjotin on laaja, valittavissa on n. 50 opintojaksoa. Tarjolla on mm. piirtämistä, maalaamista, keramiikkaa, muotoilua, arkkitehtuuria, lavastusta ja pelisuunnittelua. Taiteiden käytössä on uusi ArtHouse-rakennus. Kuvataiteen tiloissa on mm. ateljee, MakerSpace-tila, verstas ja keramiikkatila.

– Linjalle hakeutuvia erilaisia persoonia yhdistää kiinnostus kuvataiteisiin ja muotoiluun, mikä luo heille vahvan "me-hengen" sekä yhteistä etsimisen, tekemisen ja löytämisen iloa, Jyrki Rosti kuvailee.

IB Diploma Programme on englanninkielinen

International Baccalaureate -tutkintoon tähtäävällä englanninkielisellä linjalla opiskellaan kansainvälisen IB-opetussuunnitelman mukaisesti. IB-organisaatioon kuuluu tällä hetkellä yli 5 000 oppilaitosta n. 150 maassa.

– IB- opiskelijat voivat valita vahvan painotuksen esim. luonnontieteisiin, kauppatieteisiin, matematiikkaan tai visuaalisiin taiteisiin.

– IB-linjalla oppiaineita on vähemmän kuin tavallisessa suomalaisessa lukiossa. Oppiaineisiin paneudutaan syvällisemmin ja opetus muistuttaa akateemisia opintoja. Opinnoissa painotetaan myös tutkivaa ja kriittistä asennetta.


5 syytä valita Gaudia

1. Suomen laajin opintotarjotin ja joustavat opintopolut

2. Opiskelijoiden hyvinvointi etusijalla

3. Taitavat opettajat

4. Nykyaikaiset tilat

5. Taidetta ja kansainvälisyyttä


Kansainvälisyys näkyy ja kuuluu

Lahden lukio Gaudian kielivalikoima on monipuolinen jo omastakin takaa: ns. lyhyinä kielinä saksa, ranska, espanja, venäjä sekä ns. pitkinä kielinä englanti, ruotsi ja venäjä.

Lahdessa lukio-opiskelija voi valita vapaasti kieliä kaupungin kummankin lukion tarjonnasta, joten Gaudian opiskelija voi opiskella pitkää saksaa tai ranskaa Lyseon lukion opintojaksoilla.

Jyrki Rosti kertoo, että Gaudialla on runsaasti erityyppisiä kansainvälisyyshankkeita.

– Meiltä lähtee vaihto-opiskelijoita ja meille tulee vaihto-opiskelijoita. Kansainvälisyys näkyy meillä vahvasti mm. erilaisina teemoina.

– Gaudialla on Erasmus-akkreditointi. Voimme saada rahoitusta monipuolisiin eurooppalaisiin opiskelijavaihdon hankkeisiin, myös pitkäaikaiseen vaihtoon.

Oppilaitosten yhteistyö toimii

Lukio tekee yhteistyötä korkeakoulujen, Lahden Yliopistokampuksen ja työelämän kanssa. LukioTET-opintojakso toteutetaan yhdessä paikallisten teknologiateollisuuden yritysten, Koulutuskeskus Salpauksen ja Lahden ammattikorkeakoulun kanssa. Lahden kaupungin lukiot ovat mukana Päijät-Hämeen toisen asteen koulutuksen alueellisessa yhteistyössä.

– Korkeakouluyhteistyön kautta lukio-opiskelijoille on tarjolla räätälöityjä avoimen yliopiston ja ammattikorkeakoulun opintoja, Rosti mainitsee.

Tilat ja henkilöstö huippuluokkaa

Lahden lukio Gaudian tilat ovat viihtyisät, nykyaikaiset ja monipuoliset.

– Luokkatiloissa on hyvä opiskella, ja muissakin tiloissa, kuten useissa kahvioissa, työskentely onnistuu joustavasti. Aktivoivina elementteinä on mm. boulderointiseinä, joogakeinuja ja biljardipöytiä.

Lukio on korkeatasoinen ja kehityksen kärjessä myös opetuksen laadussa.

– Opettajat ja muu henkilöstö muodostavat todella osaavan, aikaansaavan ja kehittämishaluisen työyhteisön. Pyrimme pysyttelemään kehityksen aallonharjalla.

Yhdessä tekemällä parhaisiin tuloksiin

Isossa lukiossa asioiden toteuttaminen ei yleensä kaadu osallistujien puutteeseen, olipa kyseessä sitten opinnoista tai harrastuksista.

– Gaudiassa opiskelija on tärkein. Opiskelijat voivat osallistua itse arjen mielekkääksi tekemiseen. Opintojaksoilla opiskelijat voivat yhdessä opettajan kanssa käydä läpi, millaisilla töillä osaamista voi osoittaa ja miten osaamista arvioidaan.

Lukiossa toimii aktiivinen opiskelijakunta. Lisäksi opiskelijoiden vuositasojen edustajistot vaikuttavat koulun toimintaan ja kehittämiseen.

– Tutor-opiskelijoita tuodaan esille jokapäiväisessä työssä. Pyrimme siihen, että kukaan ei jäisi yksin. Kannustamme samanhenkisiä nuoria ryhmäytymään. Yksi ison lukion eduista on, että suuresta joukosta löytyy todennäköisesti kavereita, joilla on samanlaisia kiinnostuksen kohteita.

– Haluamme rohkaista nuoria asettamaan omia – haastaviakin – tavoitteita ja työskentelemään sinnikkäästi niiden saavuttamiseksi. Ihmisenä kasvaminen ja suvaitsevaisuus ovat meille tärkeitä arvoja. Lahden lukio Gaudia on paikka, jonne on hyvä tulla ja jossa jokainen hyväksytään sellaisena kuin on, painottaa rehtori Jyrki Rosti.

www.gaudialahti.fi | Instagram | Facebook


Lukiokaupunki Lahti

Lahden kaupungilla on kaksi lukiota: Lahden lyseo ja Lahden lukio Gaudia.

Kummassakin lukiossa on yleislinja sekä omat erityistehtävänsä. Lahden lyseossa on luonnontieteen, matematiikan ja teknologian lumate-linja, urheilulinja sekä lukion omana painotuksena liikuntalinja. Lahden lukio Gaudiassa on musiikkilinja, kuvataide ja muotoilu sekä kansainvälinen IB-linja.

Kaupungin lukiot työskentelevät hyvässä yhteistyössä. Niillä on yhteinen opetussuunnitelma, ja lukiot palvelevat opiskelijoita laajalla opetustarjonnalla.

www.lahti.fi/kasvatus-ja-koulutus/lukiokoulutus/

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia