Mielenkiintoisia kesätöitä ja uramahdollisuuksia mekaanisen metsäteollisuuden parissa

Facebook
18.12.2020 | Koulutus ja opiskelu

UPM tarjoaa monipuolisia uramahdollisuuksia useilla eri tehtaillaan Suomessa ja jopa ympäri maailman. Töihin rohkaistaan hakemaan koulutustaustasta riippumatta, sillä työ tekijäänsä opettaa. Vaikka mekaaninen metsäteollisuus on ollut perinteisesti miesvaltainen ala, alalla työskentelee yhä enemmän naisiakin. Elli-Noora Kaurila työskentelee UPM:n Pelloksen vaneritehtaalla projekti-insinöörinä. Kaurilan työkuva on hyvin monipuolinen, käsittäen erilaiset tehtaan sisäiset tuotannon ylläpitoon ja kehittämiseen liittyvät projektit. Projekteissa hänen vastuullaan on mm. projektisuunnittelu-, valmistelu- sekä käyttöönottotehtäviä. Lappeenrannan-Lahden teknillisestä yliopistosta valmistunut Kaurila tuli UPM:lle diplomityön kautta.

– Työnkuvani on hyvin monipuolinen, johon kuuluu projektityöskentelyn lisäksi erilaiset tuotantolaitteiston koeajotehtävät. Vaikka erikoistuin insinööriopinnoissani energiapuolelle, valmistan nyt vaneria, hän naurahtaa. Täällä pääsee hyödyntämään omia vahvuuksiaan todella kattavasti, Kaurila kiittelee.

Levyseppähitsaajasta tukkilajittelijan tehtäviin

UPM:n Kaukaan sahalla, Lappeenrannassa, tukkilajittelussa työskentelevä Eetu-Veikko Kamunen opiskeli alunperin Imatran ammattikoulussa levyseppähitsaajaksi. Armeijan jälkeen Kamunen työsteli Honkalahden sahalla, sekä myöhemmin lautapoikana rakennustyömaalla, kunnes aloitti oppisopimusopiskelut UPM:n palveluksessa.

– Oppisopimuksen aikaan toimin mm. kuorimolla tuuraajana. Nyt olen vakituisissa tehtävissä tukkilajittelun puolella, missä tehtävänkuvani käsittää lähinnä käyttö- ja kunnossapitotöitä. Töitä tehdään kahdessa vuorossa, Kamunen kertoo.

Työ on mielenkiintoista ja merkityksellistä

Molemmat nuoret tekijät pitävät työtään mielenkiintoisena ja merkityksellisenä. Asetetut tavoitteet ja niihin pääseminen luovat työhön kaivattua merkityksellisyyttä.

– Itselleni merkityksellisyyttä tuovat työni selkeät haasteet ja projektikokonaisuudet, joihin pääsen paneutumaan. Itse koen erityisen mielekkäiksi ja merkityksellisiksi projektien läpivientiin liittyvät tehtävät, Kaurila mainitsee. Vaikka Kamusen tehtävät poikkeavat Kaurilan vastuualueista, hänelläkin on vastaavanlaisia ajatuksia työn merkityksellisyyteen liittyen.

– 16 tuntia päivässä pyörivän tehtaan tuotannon on tärkeää pysyä käynnissä, jossa tekemämme laitteiston kunnossapidon merkitys on todella keskeisessä roolissa. Koen sen hyvin merkitykselliseksi työssäni, että pääsen osaltani vaikuttamaan tuotantoprosessin häiriöttömään toimintaan.

Tehdasympäristö tarjoaa monenlaisia työtehtäviä

– Tehdasympäristön hyviä puolia ovat mielestäni tuotannon monipuoliset työtehtävät sekä yhteistyö tuotannon työntekijöiden kanssa. Työntekijöiltä saamme hyvää palautetta eri tehtävien ja prosessien kehittämiseen liittyen. Meillä on täällä vahva yhdessä tekemisen kulttuuri. Jos ihmisiltä pyytää apua tai mielipidettä johonkin asiakaan, he auttavat mielellään. Kamunen komppaa Kaurilaa ja kehuu työpaikkansa työilmapiiriä hyväksi. Hänen oma työpisteensä on hiukan erillään Kaukaan sahasta ja kuorimosta.

– Meillä on täällä tukkilajittelun puolella oma pieni ja tiivis porukka, joten täällä on helppo oppia uusia asioita. Tukkilajittelussa työskentelevällä kahdella vanhemmalla työntekijällä on kokemusta jo vuodesta 1994 lähtien, joten sitä kautta tarjoutuu todella hyvää näkemystä ja oppia meille nuoremmille työntekijöille. Vaikka apua ja tukea on tarvittaessa tarjolla, meillä osataan myös luottaa tekijöiden ammattitaitoon. Tuotantoyksikkömme sijaitsee Saimaan rannalla, joka parantaa työpaikan viihtyisyyttä entisestään.

Hyvä työpaikka koulutustaustasta riippumatta

Kaurila kertoo, että UPM:llä työskentelevillä ihmisillä on hyvin erilaisia taustoja. – Meillä ihmiset pääsevät käyttämään omia vahvuuksiaan, eikä tekijöiden tarvitse välttämättä olla insinöörejä. Jokainen löytää varmasti itselleen sopivat työtehtävät meidän monipuolisesta tarjonnasta. Kamunen rohkaisee puolestaan tukkilajittelun tehtäviin ihmisiä, jotka ovat oma-aloitteisia ja tykkäävät tehdä töitä välillä yksinkin, koska välillä työvuoroja tehdään yksin. – Plussaa olisi toki jos työkalutkin pysyisivät käsissä ja laitteiden kunnossapito sekä korjaus kiinnostaisi.

Työ joka ei tule uniin

Kaurila kertoo, että vapaa-ajan on saanut pitää pääosin vapaa-aikana, muutamia harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta. Vapaa-ajallaan Kaurila suuntaa syksyiseen metsään sienestämään ja marjastamaan. Kamunen on samaa mieltä, ettei työasioita tarvitse murehtia vapaa-ajalla.

– Työn alkuvaiheessa tukit pyörivät mielessä vielä työpäivän jälkeenkin, mutta uniin tämä työ ei ole koskaan tullut.

Tuonnosta kohti haastavampia tehtäviä

Kaurila pitää tehdasympäristöä hyvänä kesätyöpaikkana, koska siellä pääsee näkemään ja oppimaan erilaisista työtehtävistä hyvin laaja-alaisesti.

– UPM tarjoaa aika hyviä mahdollisuuksia uralla etenemiselle. Aika monet kollegoistani ovat aloittaneet kesätöistä tuotannon puolella. Myös Kamunen rohkaisee nuoria UPM:lle.

– Kyllä tänne kannattaa rohkeasti hakea, vaikka ei olisikaan ammattikoulua käynyt. Meille voi tulla kesätöihin millä tahansa pohjakoulutuksella. Ja jos nämä hommat eivät sattuisi kiinnostamaan, aina voi hakeutua muihin tehtäviin. Kaurila lisää, että kokemusta saa vain tekemällä.

– Haluan rohkaista myös naisia tälle alalle, vaikka mekaaninen metsäteollisuus onkin ollut perinteisesti miesvaltainen ala. Meillä on täällä paljon naisia töissä ja heitä kohdellaan täällä tasa-arvoisesti. Kamunen on samaa mieltä ja mainitsee, että hänen esihenkilönsä on nainen.

– Arvostan oman esihenkilöni ammattitaitoa ja sitä, että yhteistyömme on sujunut todella hyvin. Mielestäni tämä mekaaninen metsäteollisuus soveltuu työpaikkana ihan yhtä hyvin naisille kuin miehillekin. Kaurila mainitsee, että UPM:lle hakeutuu kesätöihin myös naisia.

– Vaikka tehdastyö on raskasta moneen muuhun työhön verrattuna, koneet täällä raskaat työt pääosin tekevät, joten työ ei ole fyysisesti niin kuormittavaa kuin voisi luulla.

– Suosittelen lämpimästi kokeilemaan erilaisia juttuja, jotka tuntuvat omalta. Vaikka olisikin opiskellut jotain toista alaa, aina voi mennä töihin jollekin toiselle alalle. Asioita kannattaa lähestyä hyvin avoimin mielin, koska työ kuitenkin opettaa kaikista parhaiten.

Biometsäteollisuuden edelläkävijänä UPM rakentaa kestävää, innovaatiovetoista ja kiinnostavaa tulevaisuutta kuudella liiketoiminta-alueella. Yhtiö luo uusiutuvia ja vastuullisia vaihtoehtoja fossiilisen talouden ratkaisuihin. Tuotteet valmistetaan uusiutuvista raaka-aineista ja ne ovat kierrätettäviä. Yhtiön vahva asema metsäbiomassan hankinnan ja jalostuksen arvoketjussa mahdollistaa kiertotalouteen pohjautuvat ratkaisut kaikissa liiketoiminnoissa. UPM myös kehittää jatkuvasti uusia loppukäyttömahdollisuuksia. Toimintaa ohjaavat yhteiset arvot: luota ja ole luotettava, tuloksia yhdessä ja uusiudu rohkeasti. UPM:n liikevaihto on yli 10 miljardia, se työllistää 18 700 työntekijää ja tuotantoa tehdään 12 eri maassa, kuudella mantereella.

www.upm.fi

Artikkeli on julkaistu Opintomaailma 2020–2021 -lehdissä (Etelä-Suomi, Keski-Suomi, Länsi-Suomi, Itä- ja Pohjois-Suomi).

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia