Mikä oppisopimus?

Facebook
30.11.2023 | Koulutus ja opiskelu

Oppisopimusopiskelu on kovaa duunia. Siksi se on sopivin tyypeille, jotka ovat valmiita paiskimaan töitä.

Oppisopimus on määräaikainen työsopimus, jossa työnantaja kouluttaa työntekijän – uuden tai jo töissä olevan. Tutkinnon tai sen osan voi suorittaa useammassa yrityksessä.

Oppisopimuksella voi suorittaa minkä tahansa toisen asteen ammatillisen tutkinnon. Oppisopimuksella suoritettu tutkinto antaa saman jatko-opintokelpoisuuden kuin ammattiopisto tai lukio sekä saman pätevyyden kuin ammattiopisto. Kun valitset oppisopimuksen tavaksesi opiskella, kouluttaudut työtä tehden, saat palkkaa ja kerrytät työkokemusta.

Oppisopimus sopii myös lisäkoulutuksen hankkimiseen, sillä voit suorittaa yksittäisiä tutkinnon osia. Jokainen 15-vuotias ja sitä vanhempi voi opiskella oppisopimuksella. Oppisopimus on työelämälähtöinen tapa opiskella ammatti, vaihtaa alaa, saada todistus omasta osaamisesta, jatkaa loppuun kesken jääneet opinnot tai hankkia lisäkoulutusta. Valittavanasi on yli 160 erilaista tutkintoa ja lukemattomia tutkinnon osia.

Oppisopimuksen osapuolet:

  • Opiskelija (tutkintoa tai sen pienempää osakokonaisuutta suorittava henkilö)
  • Työnantaja (opiskelijan kanssa työsuhteen solminut)
  • Oppilaitos (opiskelu tapahtuu oppilaitoksessa tai erilaisissa oppimisympäristöissä)
  • Oppisopimustoimija (järjestää sopimusasiat, maksaa koulutuskorvausta työnantajalle, järjestää opiskelun koulutuksen järjestäjän oppimisympäristöissä sekä tapauskohtaisesti maksaa opiskelijalle taloudellisia etuuksia)

Oppisopimusta varten sinulla tulee olla työpaikka. Sinua ohjaa tehtävään soveltuva työpaikkaohjaaja, joka voi olla esimerkiksi esimiehesi tai kollegasi. Työpaikkaohjaaja on tukihenkilösi ja neuvonantajasi työpaikalla.

Oppisopimukseen kuuluu usein myös opiskelua oppilaitoksessa.

Kesto on yksilöllinen

Oppisopimuksella voi suorittaa esimerkiksi yksittäisen tutkinnon osan tai vaikka koko tutkinnon. Oppisopimus voi siis olla kestoltaan muutamista viikoista kolmeen vuoteen. Perustutkinnon suorittaminen vie noin 2–3 vuotta, ammatti- ja erikoisammattitutkinnon suorittaminen noin 1–1,5 vuotta. Kestoon vaikuttavat opiskelijan tavoitteet sekä mahdollinen aiemmin hankittu ammattiosaaminen.

Kiinnostaako oppisopimus? Aloita milloin tahansa!

Haluaisitko olla kokki, kosmetologi, liikuntaneuvoja, lähihoitaja tai datanomi? Haluatko työskennellä apteekissa, nuorten parissa tai kenties kukkakaupassa? Tarjolla on yli 160 vaihtoehtoa. Jos et vielä tiedä, mitä haluaisit opiskella tai mikä ala sopisi sinulle, voit aloittaa tutustumisen silmäilemällä oppisopimus.fin nettisivuja ja YouTube-kanavaa.

Mikäli haluat heti kysyä lisää, ota yhteyttä alueesi oppisopimustoimijaan.

Lähde ja lisätietoja: https://oppisopimus.fi

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia