Pyydä tarjous

Okun Hammaspyörä Oy panostaa uuteen teknologiaan

Facebook
18.12.2020 | Koulutus ja opiskelu

Outokummussa toimiva Okun Hammaspyörä Oy on toteuttanut merkittävän investointihankkeen, jonka ansiosta voi avautua työllistymismahdollisuuksia myös tulevaisuuden ammattilaisille. Kone- ja laitekannan uudistamisen, Teollisuuskadun tehdashallin kunnostuksen ja valmistusmenetelmien kehittämisen lisäksi hankkeella on pohjustettu yrityksen kansainvälistymistä.

– Meillä on visio tulevaisuuden konepajaympäristöstä ja sen työpaikoista. Käytössä on paljon automatisoituja, tietokoneohjattuja koneita, joiden käyttöaste on korkea, kuvailee Okun Hammaspyörä Oy:n toimitusjohtaja Jarno Surakka.

– Siirtymistä kolmivuorotyöhön se ei kuitenkaan tarkoita, vaan kone voi tehdä yövuoron ilman ihmisen läsnäoloa. Työstökeskuksen karan käyttöasteaika ei nykyisin riipu siitä, onko operaattori paikalla, vaan siitä, millaiset edellytykset operaattori on koneelle luonut.

– Automaatio nostaa työn tehokkuutta. Aikaisemmin tuotteen valmistaminen on vaatinut esim. 5–7 työvaihetta, joista jokaisessa ihminen on ollut ottamassa työstettävää kappaletta yhdestä koneesta irti ja siirtänyt sen toiseen. Automaation ansiosta kaikki työvaiheet voidaan tehdä nyt yhdeltä istumalta ja yhdellä koneella. Ihmisen työn toisteisuus vähenee, työ on mielekkäämpää ja työympäristöt puhtaampia, kertoo Jarno Surakka.

NS Group -konserniin kuuluu neljä yhtiötä

Okun Hammaspyörä Oy on koko Euroopan alueella toimiva puutavaranostimien, pylväiden ja hammastankojen valmistaja. Yritys valmistaa mittatarkat erikoisteräksiset koneenosat luotettavasti ja ammattitaidolla. Monipuolinen konekanta ja kokemus mahdollistavat toimitukset vaativista yksittäiskappaleista tehokkaaseen sarjatuotantoon. Okun Hammaspyörä Oy on osa NS Group -konsernia, johon kuuluvat myös Outokummusta emoyhtiö New Steel Oy ja teollisuustarvikeliike Okun Koneosa Oy sekä Joroisissa toimiva Jormet Oy. NS Group on sataprosenttisesti Surakan suvun omistama konepajakeskittymä. Konsernia johtavat Jarno ja Juha Surakka. Juha vetää Joroisten yksikköä ja Jarno Okun Hammaspyörää ja toimii myös konsernijohtajana. New Steel -yhtiön perusti veljesten isä Pentti vuonna 1989.

– Vuosien saatossa olemme laajentuneet yrityshankintojen kautta. Tällä vuosikymmenellä olemme tehneet merkittäviä uudelleenjärjestelyjä toiminnan modernisoimiseksi, Jarno Surakka mainitsee.

– Outokummun yksiköt ovat suuntautuneet puutavaran käsittelyn, eli metsäkoneiden ja autonostimien, komponentteihin. Asiakkaina on niiden johtavat valmistajat. Joroisissa painopiste on piensarjojen tuotannossa, asiakkaita ovat mm. sähkömoottoreiden ja tuulivoimaloiden vaihdelaatikoiden valmistajat.

– Konsernin liikevaihto vuonna 2019 oli n. 16,5 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä on 92, Surakka toteaa.

Toimintaympäristöksi on tullut koko maailma

Jarno Surakan mukaan yli kymmenen vuoden takaisen finanssikriisin jälkeen valmistava teollisuus on kokenut isoja muutoksia.

– Ennen tilauksia tehtiin lähiseudulle, mutta nykyisin tarjouskyselyjä lähetetään ympäri maailmaa, kun kustannustehokkainta ratkaisua haetaan. Tähän on meidänkin täytynyt löytää lääkkeitä: olemme siirtyneet manuaalisista koneista täysautomaattisiin koneisiin ja suljettuihin työyksiköihin, joista savut, pölyt ja nesteet eivät karkaa ympäristöön.

– Moderni konepajanäkymä on hyvin erilainen kuin mitä se oli muutamia kymmeniä vuosia sitten.

Koneistuksen ammattilaisia tarvitaan

– Jos jätetään tämä koronan vaivaama vuosi 2020 pois tarkastelusta ja katsotaan pitkällä aikajänteellä, niin olemme kasvaneet vahvasti jo useiden vuosien ajan. Samalla olemme tarvinneet uusia työntekijöitä, Jarno Surakka kertoo.

– Okun Hammaspyörä Oy:ssä tyypillisin työtehtävä on koneistaja, joka käyttää osastonsa työstökeskuksia. Mitä enemmän kasvua on ja mitä enemmän tuotteita tuotamme, sitä enemmän koneistajia tarvitsemme.

– Olemme rekrytoineet ammatillisesta koulutuksesta valmistuneita nuoria ja erilaisten oppisopimus- ja rekrytointikoulutusten kautta aikuiskoulutuksista valmistuneita. Joka tapauksessa uuden työntekijän kohdalla järjestämme aina täsmäkoulutuksen sillä koneella, jota uuden henkilön on tarkoitus käyttää.

– Tällainen kokeneiden työntekijöiden antama perehdytys ja osaamisen siirto kestää viikosta kolmeen viikkoon. Kun ensimmäisellä koneella hommat alkavat hoitua, voidaan katsoa lisäkoulutuspaketteja muille koneille, jos työntekijällä on sellaiseen halukkuutta.

Luotettava työnantaja

Jarno Surakan mukaan työnkierto Okun Hammaspyörä Oy:n eri osastojen välillä on mahdollista, jopa suositeltavaa.

– Hammastanko-, jalusta- ja pilariosastoilla on erilaisia koneita. Työnkierto eri osastoilla tuo työntekijälle vaihtelua ja työnantajalle turvaa sijaisjärjestelyihin esimerkiksi sairastumisten varalle.

– Työnantajana pyrimme noudattamaan edelleen niitä samoja arvoja, jotka isä perustamaansa New Steel - yhtiöön loi: avoimuus, luottamus ja rehellisyys. Kerromme avoimesti, mitä voisi tehdä paremmin ja vastaavasti kannustamme hyvin tehdystä työstä. Haluamme olla luotettava työnantaja ja pyrimme luomaan tulevaisuuden työpaikkoja.

Vientiä ja kansainvälisyyttä

Jarno Surakan mukaan NS Groupin asiakkaat ovat kansainvälisesti toimivia yhtiöitä, joiden taholta alihankkijoiden toiminnalle on annettu tarkat suuntaviivat.

– Perusperiaatteet ovat toiminnassamme vuosien saatossa pysyneet ennallaan. Isän sanoin: "Kun teet, minkä lupaat, sillä pääsee jo pitkälle." Konsernin yhtiöistä kansainvälistä kauppaa tekee Okun Hammaspyörä Oy, jonka vienti Ruotsiin alkoi vuonna 2006 ja on jo kasvanut merkittäväksi osaksi yhtiön liikevaihtoa. Nykyisin tuotteita viedään myös Keski-Eurooppaan.

– Okun Hammaspyörän investointihankkeeseen sisältyi myös kansainvälistymisosio markkinaselvityksineen, Jarno Surakka mainitsee.

– Työtehtävissä kansainvälisyys näkyy lähinnä siten, että englannin kieltä tarvitaan kappalekuvien ymmärtämisessä. Suomea niissä ei enää nykyisin juuri näe. Meillä on myös jonkin verran ulkomailta tulleita työntekijöitä, joten työvuorossa kommunikointiin voi tarvita englantia. Kielten opiskelu kannattaa aina, Surakka antaa vinkin.

Hanki oikeaa tietoa, kun opiskelupaikkaa mietit

– Jos opiskelupaikkaa miettivä nuori pitää metalliteollisuutta yhtään mahdollisena vaihtoehtona, tai jos ei tiedä, millainen on moderni konepajaympäristö, niin kannustan kyllä ottamaan yhteyttä meihin tai muihin paikallisiin metalliteollisuuden yrityksiin, Jarno Surakka rohkaisee.

– Meiltä saa paikkansa pitävää tietoa ja oikeita mielikuvia siitä, millaisia hienoja mahdollisuuksia tämä ala tarjoaa.

– Omalla aktiivisuudella voi tehdä vaikutuksen. Yleensä on käynyt niin, että aktiivisille ja aidosti kiinnostuneille henkilöille on löytynyt jonkinlainen työ- tai harjoitteluratkaisu. Työntekijöitä joka tapauksessa tulemme tarvitsemaan. Kunnallisille päättäjille voin vihjata, että tuotantotekniikan koulutuspaikkoja saisi olla riittävästi.

www.nsgroup.fi

Artikkeli on julkaistu Opintomaailma 2020–2021 -lehdessä (Itä- ja Pohjois-Suomi).

Muita uutisia