Pyydä tarjous

"Rakastuin hitsaamiseen" – Sini-Sofia löysi unelmiensa työn sattumalta

Sini-Sofia Trast
Sini-Sofia Trast
09.12.2022 | Koulutus ja opiskelu

Työelämässä voi aina vaihtaa suuntaa, ja joskus uudet mahdollisuudet löytyvät yllättäen. Näin kävi oululaiselle Sini-Sofia Trastille.

Kymmenisen vuotta sitten Sini-Sofia Trast opiskeli media-assistentiksi ja teki työharjoitteluaan Oulun kaupunginteatterilla. Yhtenä päivänä teatterilla Sini-Sofiaa pyydettiin hitsaamaan teline valoheittimelle. Se oli hänen ensimmäinen kosketuksensa hitsaamiseen, ja häntä ohjeistettiin, kuinka se tehdään.

”En ollut koskaan aiemmin hitsannut, mutta siitä hetkestä lähtien tiesin, että tämä on ’minun juttuni’.”

”Harjoittelun jälkeen soitin moneen oululaisyritykseen ja kysyin töitä hitsaajana. Sanoin, että olen kokematon, mutta olen kiinnostunut oppimaan kaiken. Rakastuin hitsaamiseen”, Sini-Sofia kertoo.

Sini-Sofia haki hitsaamaan työelämävalmennuksen kautta takaisin Oulun kaupunginteatterille. Vakituisen työpaikan saamiseksi häneltä vaadittiin kuitenkin tutkintoa, ja hän hakeutui opiskelemaan alaa Oulun Aikuiskoulutuskeskukseen OAKK:lle.

”Parasta työssäni on…”

Vajaassa kahdessa vuodessa Sini-Sofia opiskeli levyseppähitsaajan perustutkinnon.

”Yksi mukavimmista asioista koulussa oli monipuolinen koneiden käytön oppiminen. Se oli myös helppoa, ja opin nopeasti esimerkiksi levyleikkurin sekä plasmakoneen käytön. Tietokoneosaamisestani oli apua.”

Valmistumisensa jälkeen hän työllistyi nopeasti ja kävi tekemässä töitä myös ulkomailla.

Nykyään Sini-Sofia työskentelee oululaisessa Sah-Ko Oy:ssä, jonka palveluihin kuuluu muun muassa hitsattavien ja koneistettavien osien ja teräsrakenteiden valmistus, metallimyynti sekä teollisuuden asennus- ja kunnossapitopalvelut.

”Parasta tässä työssä on monipuolisuus, vaihtelevat työnkuvat sekä huiput työkaverit. Työni ei ole pelkkää hitsaamista, vaan se on myös kunnossapitoa.”

”Fyysinen kunto kehittyy”

Vuorotöitä Sini-Sofia tekee mielellään. Sunnuntailisät ja ylityöt nostavat mukavasti palkkaa, hän mainitsee. Sini-Sofian työnkuvaan kuuluu myös reissaaminen Suomessa.

Vapaa-ajalla hän arvostaa erityisesti aikaa urheilemiselle ja koiralleen sekä hierontaa ja laadukkaita yöunia.

Haastavimmaksi työasiaksi Sini-Sofia kertoo fyysisen voiman käytön. Joissakin tilanteissa hän kaipaa enemmän voimaa ja saattaakin silloin pyytää apua työkavereiltaan.

”Fyysinen kunto kehittyy töissä, eikä salilla tarvitse välttämättä käydä treenaamassa.”

We <3 metal

  • BusinessOulu on käynnistänyt metallialan imago- ja rekrytointikampanjan We <3 metal yhdessä paikallisten yritysten sekä oppilaitosten kanssa.
  • Kampanjalla on tarkoitus avata metallialan positiivisia puolia sekä herätellä työelämävalintoja tekevien mielenkiintoa alaa kohtaan. Oulun seudulta löytyy paljon työpaikkoja alan ammattilaisille, kuten hitsaajille ja koneistajille.
  • Metallialan koulutuksesta, työpaikoista ja uratarinoista voi lukea lisää sivustolla oulu.com/metal

Muita uutisia