UTU:n tuore suunnittelija Nalle Laine päätyi sähköalalle suoranaisten sattumien saattelemana

Facebook
08.12.2021 | Koulutus ja opiskelu

UTU Oy on yli satavuotias perheyritys, joka toimii hyvin laajasti sähköalalla. Yrityksen toimintaan kuuluu mm. sähköteknisten komponenttien maahantuontia, sähkökeskusten ja maaseutumuuntamoiden valmistusta. Näiden lisäksi UTU tekee UPS-laitemyyntiä sekä huoltotoimintaa. Suomen päätoimipisteet sijaitsevat Ulvilassa ja Vantaalla.

– Olemme sopivan kokoinen yritys, jolla on kasvollinen omistaja ja päätöksiä tehdään aina pidemmällä jänteellä, poiketen globaaleiden yritysten toimintamalleista. UTU:lla on todella monipuolinen tuotevalikoima sekä laaja asiakas- ja toimittajakunta, joka mahdollistaa työntekijöille hyvin monipuoliset työtehtävät, talouspäällikkö Päivi Juopperi kuvailee.

Ulvilassa tehtaan puolella työskentelevillä on tyypillisesti sähköalan perustutkinto tai elektroniikka-alan perustutkinto, joka mahdollistaa sähköön liittyvien töiden tekemisen. Tuotantotyöt ovat pitkälle kokoonpanotyötä tai logistiikkapuolen varastointitehtäviä. Toimihenkilöpuolella UTU:lla työskentelee iso joukko sähköinsinöörejä, jotka toimivat suunnittelu-, myynti- ja tuotekehitystehtävissä. Myyntipuolella painotetaan puolestaan kaupallista koulutustaustaa. Tarjolla on myös jonkin verran hallinnollisia markkinoinnin ja taloushallinnon tehtäviä. UTU Oy:ssä työskentelee vuoden aikana keskimäärin 120 henkilöä.

Sattumien saattelemana vakituiseen työsuhteeseen

– Olen käynyt Länsi-Porin lukion, jossa valitsin lyhyen matematiikan. Kuulin tunnilla sivukorvalla opettajalta, että lyhyen matematiikan kirjoitusten arvosanalla E pääsee suoraan sisään SAMKiin sähköpuolelle sisälle. Siinä hetkessä mietin, että sehän voisi olla hyvä varavaihtoehto. Mutta kun mietin asiaa vielä vähän kauemmin, laitoinkin sen ensimmäiseksi hakuvaihtoehdoksi. Kirjoitukset menivät kohtalaisen hyvin ja sain lyhyestä matematiikasta E:n, joten pääsin suoraan sisälle SAMK:in sähköpuolelle, suunnittelija Nalle Laine kertoo.

SAMK:issa ollessaan Laine myöntää, ettei panostanut opiskeluun ensimmäisenä kahtena vuotena. Kolmantena vuotena hän kuitenkin vakavoitui ja alkoi keskittymään opiskeluun tosissaan.

– Tein kotona paljon töitä aikataulussa valmistumisen eteen. Yksi sähköpuolen opettaja kyseli samoihin aikoihin yleisesti, että haluaisiko joku osallistua yhteistyöprojektiin UTU:n kanssa. Kiinnostuin asiasta, koska saisin sitä kautta lisää opintopisteitä. Pääsin mukaan projektiin, joka meni osaltani ihan hyvin, Laine toteaa.

Valmistumisen jälkeen Laine haki vakituista työpaikkaa, onnistumatta siinä, joten hän päätti hakea kesätyöpaikkaa.

– Laitoin UTU:lle kesätyöhakemuksen ja siellä muistettiin minut koulun projektista, jonka seurauksena pääsin sinne kesätöihin pari päivää valmistumisen jälkeen. Jatkoin kesätöissä puolisen vuotta, jonka jälkeen kirjoitimme vakituisen työsopimuksen suunnittelupuolelle. Olen nyt ehtinyt suunnitella näitä sähkökeskuksia jo kolmen kuukauden ajan vakituisena työntekijänä. Työllistymisessä oli toki paljon tuuriakin mukana, mutta uskon että UTU:lle opiskeluaikaan tehdyllä projektillakin oli varmasti jotain tekemistä asian suhteen.

Sopivasti haasteita ja ongelmanratkaisutarpeita

Laine suunnittelee UTU:lla sähkökeskuksia. UTU:lla on käytäntö, että jokainen projekti on yhden suunnittelijan vastuulla, joten vaikkapa asuinkerrostalon osalta yksi suunnittelija vastaa koko projektista.

– Mietin kuhunkin kohteeseen sopivat sähkökeskuksen komponentit, suunnittelen keskuksen ja pidän yhteyttä asiakkaaseen – toimin myös välikätenä asiakkaan ja meidän tuotannon välillä. Jos tuotannossa tulee jotain ongelmia, esim. jonkin komponentin saatavuudessa on haasteita, ehdotan kyseiselle komponentille korvaavaa ratkaisua. Tietenkin keskus täytyy piirtää CAD:illä ja miettiä miten se toimii käytännössä. Projektiin kuuluu myös olennaisesti, että otetaan huomioon asiakkaan tarpeet esim. tulevaisuuden laajentamismahdollisuuksien osalta.

Laine kertoo, että häntä motivoi erityisesti työn konkreettisuus, koska suunniteltava keskus menee oikeasti käyttökohteeseen ja sen toimivuudella on suuri merkitys monille ihmisille.

– Toki suunnitteluun liittyy paljon vastuutakin, että keskuksesta tulee varmasti toimiva.

Laine sai UTU:lta hyvän perehdytyksen työtehtäviinsä

– Firman sisäinen perehdytys on ollut kyllä todella kattavaa. Täällä on saanut myös todella hyvää opastusta työkavereilta. Koulusta sai toki hyvää yleistä osaamista, joka on mahdollistanut opitun tiedon syventämisen täällä varsinaisessa työelämässä.

Laine näkee, että UTU:lla on varsin hyvät uralla etenemisen mahdollisuudet.

– Uskon että UTU:lla on hyvät uralla etenemisen mahdollisuudet. Useampikin työkaveri on päässyt etenemään uusiin tehtäviin. Tiedän työntekijän, joka on aloittanut meillä tuotannon puolelta, mistä hän jatkoi suunnitteluun ja nyt hän on myymässä meidän tuotteita. Hänen palkkansa on varmastikin kolminkertaistunut tuona aikana.

Laine kiittelee UTU:n hyvää työilmapiiriä ja mukavia työkavereita. Myös työnkuva on ollut hänelle hyvin mieluinen ja kiinnostava.

Kansainvälistä toimintaa

– Olemme osa isompaa konsernia ja UTU Oy:n lisäksi meillä on myös automaatioalan yritys UTU Automation Oy. Konsernilla on toimintaa kaikissa Baltian maissa ja myös Norjassa. Meidän toimialallamme on hyvät kasvunäkymät, Juopperi toteaa.

Kesätöiden tai opinnäytetöiden kautta ammattiin

– Jonkin verran meille on tullut työntekijöitä ihan puhtaasti kesätöiden kautta. Sähköinsinööri on voinut olla ensin meidän tehtaalla töissä, seuraavaksi hän on päässyt suunnittelu-/tarjouslaskentapuolelle kesätöihin ja sitä kautta jäänyt meille töihin. Toimihenkilöpuolella kaksi selkeää polkua ovat kesä- ja opinnäytetyöt. Tehtaan puolelle työllistytään tyypillisesti joko vuokrafirman tai kesätöiden kautta, Juopperi kertoo.

Juopperi rohkaisee nuoria ottamaan yhteyttä, vaikka varsinaisia avoimia työpaikkoja ei olisikaan vapaana. Aktiivisesti kyselemällä töitä voi olla tarjolla.

www.utu.eu

#osaajatekee
#100vuottaratkaisuosaamista
#eimikäänpikkujuttu

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia