Kansanopistovuosi voi muokata nuoren tulevaisuutta positiiviseen suuntaan

Facebook
18.12.2020 | Koulutus ja opiskelu

Jos nuori vielä miettii, mitä hän tekisi, voi kansanopistovuosi olla erittäin hyviä vaihtoehto peruskoulun, lukion tai ammatilliset opinnot päättävälle. Vuosi voi mahdollistaa monia positiivisia asioita, jotka avaavat uusia reittejä nuoren elämässä. Kansanopistovuoden aikana nuoren on mahdollista löytää mm. uusia ajatuksia, mahdollisuuksia sekä voimavaroja, joista tämä ei ole ollut aiemmin tietoinen. Peruskoulun päättäville nuorille Eurajoen kristillinen opisto tarjoaa kymppiluokan, mutta lukion tai ammatilliset opinnot päättäville on tarjolla runsaammin eri mahdollisuuksia. Yhteisöllisyyttä korostava kansanopisto-opiskelu painottaa yhdessä elämiseen ja kokemiseen. Ihmistä ajatellaan kokonaisuutena, johon kuuluu älyllisen puolen lisäksi myöskin tunteet ja toiminta. Taideaineiden ja luovan toiminnan kautta on mahdollista löytää omia vahvuuksiaan, joista pääsee hyötymään mm. jatko-opinnoissa.

Kymppiluokka tarjoaa mahdollisuuden myös omien vahvuuksien löytämiseen

– Kymppiluokka soveltuu niille peruskoulun päättäville nuorille, jotka haluavat korottaa numeroitaan, miettiä omia mahdollisuuksiaan tai haluavat pois tutuista kuvioista. Näissä tilanteissa meille voi tulla vuodeksi asumaan ja opiskelemaan, rehtori Mirja Vuoristo kertoo. Numeroiden korottaminen ei ole ainoa syy hakeutua kymppiluokalle, sillä kymppiluokan kautta nuori saa myös aikaa miettiä tulevaisuuttaan ja aikaa itselleen. Kymppiluokalla opiskelu on ilmaista.

Musiikkikymppi mahdollistaa musiikin opiskelun

Kymppiluokalla on mahdollisuus myös musiikkikymppiin, jos musiikki on nuoren oma juttu. Musiikkia voi harrastaa enemmänkin kymppivuoden aikana.

– Vuoden tuntimäärästä (1100 tuntia), voi olla jopa 200 tuntia musiikkia. Musiikkia voi sisältyä opintoihin päivittäin. Musiikkiopinnot voivat liittyä bänditoimintaan, laulun opiskeluun, mutta se voi pitää sisällään myös musiikin teoriaa tai solistisia aineita, kuten koskettimia, kitaraa, rumpuja ja laulua. Opiskelija voi olla mukana bändissä tai yksityistunneilla, Vuoristo esittelee. Musiikkiopintojen kautta nuori voi miettiä musiikkia oman jatkon ja uran kannalta. Kymppiluokka voi olla myös elämän suunnan miettimistä, omien vahvuuksien ja voimavarojen löytämistä sekä vastuun ottamista omasta elämästään.

Jos aiemmassa koulussa on kokenut oppimishaasteita ja kokenut vaikkapa epäonnistumisia, täältä voi löytyä oma tapa oppia.

Ylioppilaat ja ammatillisesta koulutuksesta valmistuvat Eurajoen kristilliseen opistossa voivat opiskella myös ylioppilaaksi pääsevät, joille jatko-opiskelupaikka ei vielä avaudu tai jotka eivät vielä halua hakea korkeakouluun.

– Meillä voi miettiä kansanopistovuoden aikana omaa uraa ja tehdä yliopisto-opintoja kasvatustieteissä. Meillä voi opiskella myös hierojaksi, valmistautua fysioterapian ja hoitoalan koulutuksiin tai opiskella musiikkia omaksi iloksi. Meillä onnistuu pääsykokeisiin valmentautuminen tai koulunkäyntiohjaajan ammattiopinnot. Koulunkäyntiohjaajan ammattiopintojen kautta voi päästä nopeasti työelämään tai suunnata jatko-opintoihin.

Täysihoito hyvien liikenneyhteyksien äärellä

Vuoristo kertoo, että noin kolmannes opiskelijoista asuu Eurajoen kristillisellä opistolla, mutta osa käy opinnoissa kotoaan käsin.

– Huoneemme ovat viihtyisiä ja niiden varusteluun kuuluu uudet Bonnel-sänky, TV, WC ja suihku. Majoitus järjestetään kahden hengen huoneissa, mutta jos maksaa vähän enemmän, meiltä voi saada yhden hengen huoneenkin. Opistolla asuville opiskelijoille kuuluu aamiainen, lounas, päiväkahvi ja päivällinen. Iltapalaa on mahdollista valmistaa omatoimisesti asuntolan keittiössä. Eurajoen kristillinen opisto sijaitsee Pori-Rauma-paikallisbussiliikennereitin varrella.

– Oulu-Vaasa- tai Helsinki-Turku-seudulta, tänne pääsee helposti OnniBusseillakin, sillä nekin liikennöivät Eurajoelle. Opiston välittömässä läheisyydessä sijaitseva Eurajoen kunnan urheilualue mahdollistaa Vuoriston mukaan monenlaiset liikunnalliset aktiviteetit ja vain 2,5 kilometrin päässä sijaitsevasta Eurajoen kuntakeskuksesta löytyy monipuoliset peruspalvelut.

Kansanopistosta hyvät eväät tulevaisuuteen

Vuoristo kertoo, että monet nuoret ovat kansanopistovuoden jälkeen jatkaneet korkeakouluopintoihin, vaikka aiemmin ne eivät ole ehkä tuntuneet mahdollisilta. Hän mainitsee, että moni kymppiluokkalainen on jatkanut opistosta lukioon ja edelleen ylioppilaaksi saakka. – Jokainen onnistuu täällä omalla tavallaan, koska onnistumisia ei mitata aina pelkästään arvosanoilla. Onnistuminen voi olla omaan elämään liittyvää positiivista kokemusta, ystävien löytämistä tai vuorovaikutustaitojen ja oman elämän hallinnan lisääntymistä. Kun täällä eletään yhteisöllisesti, meillä on mahdollista tutustua uusiin ihmisiin ja oma maailmakuva voi avartua paljonkin sitä kautta.

Hakeminen

Eurajoen kristillisen opiston nettisivuilta löytyy hakuohjeet jokaiseen koulutukseen. Kymppiluokalle hakeminen tapahtuu opintopolun kautta.

– Meidän arkea pääsee seuraamaan mm. Instagramin ja Facebookin kautta. Meille saa ja kannattaa tulla tutustumaan talvella, koska varasuunnitelmia on aina hyvä olla, Vuoristo rohkaisee.

www.eko.fi

Artikkeli on julkaistu Opintomaailma 2020–2021 -lehdessä (Länsi-Suomi).

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia