Keski-Pohjanmaan kansanopisto: teatteria, tanssia, sirkusta ja kuvataiteita

Facebook
18.12.2020 | Koulutus ja opiskelu

Kälviä Arts on monitaiteinen, kokopäiväopintoja tarjoava opintokokonaisuus Keski-Pohjanmaan kansanopistossa. Nykytaiteeseen keskittyvän suuntautumisen opiskelija voi valita tanssin, teatterin, sirkuksen ja kuvataiteen sisällöistä. Opiskelu rakentuu käytännönläheisesti omien aineiden opiskelusta sekä kaikille opiskelijoille yhteisistä kokonaisuuksista. Kälviä Artsin opinnoissa voi tutkia ja syventää omaa taiteen tekemistä, prepata taiteen jatkokoulutukseen tai vain kokeilla omia siipiään taiteen parissa harrastusmielessä. Keski-Pohjanmaan kansanopiston Kälviä Arts -linja on taideopintoja tarjoava vuoden tai halutessaan kahden pituinen kansanopistolinja. Opinnot suunnattu yli 16-vuotiaille, taiteesta ja kulttuurista tai taiteen soveltamisesta kiinnostuneille opiskelijoille.

– Kansanopistolinja ei itsessään anna ammatillista pätevyyttä, mutta valmentaa hyvin alan jatko-opintoihin ja auttaa tutkimaan omaa tulevaisuutta taiteen parissa. Opintoihin on myös mahdollista lisätä erilaisia tutkinnon osia, esim. kasvatus- ja ohjausalan tai Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnosta, Kälviä Arts -linjan vastaava opettaja Minttu Nikula kertoo. Jos oppivelvollisuuden jatkamiseen liittyvä laki hyväksytään eduskunnassa, on linja maksuton peruskoulunsa päättäville, mutta muutoin linja on maksullinen opiskelijoille. Koululla voi halutessaan asua asuntolassa ja opintoihin voi hakea Kelan opintotukea.  

Rakenna oman näköinen opintokokonaisuus

Opiskelu tapahtuu arkipäivisin tai niin halutessaan viikonloppuisin (Soveltava taide). Opinnot ovat hyvin käytännönläheistä projektiopiskelua, ja teoriaopinnot on sisällytetty oppitunteihin työpajojen yhteydessä. 

– Linjalla on mahdollisuus rakentaa oman näköinen kokonaisuus valitsemalla perusopinnot tanssin ja sirkuksen, kuvataiteen tai teatterin suuntautumisista ja käydä lisäksi joko soveltavan taiteen ja ilmaisun ohjaamisen tai produktiolähtöisissä ympäristö ja yhteisötaiteen kokonaisuuksissa. Tai vaikka niistä kaikissa. Opintoja voi yhdistää myös kasvatus- ja ohjausalan perusopintoihin opiskelemalla vaikka puolet ajasta perustutkinnon osia ja puolet taiteen opintoja, Nikula listaa.

Ekososiaalista taidetta

Ekologinen ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus näkyy Kälviä Arts opintojen arvopohjassa.

– Keskitymme hyvinvoivaan yksilöön, joka on vahvasti yhteydessä sekä ympäröivään luontoon että tasa-arvoiseen yhteisöön. Kokonaisvaltainen ihminen on ekososiaalisen arvopohjan mukaan luova, tiedostava ja empaattinen.   Nikulan mukaan ekososiaalisuus näkyy luovissa opinnoissa niin, että siellä keskitytään teknisten suoritusten harjoittelun lisäksi oman ilmaisun vahvistamiseen sekä tietoisuustaitojen kasvuun. Opintoihin kuuluu myös ympäristö ja yhteisötaiteen kokonaisuuksia, sekä opintoja, joissa taidetta voi soveltaa erilaisten ihmisten hyvinvoinnin tueksi.

– Pääsääntöisesti tuemme opiskelijoiden kasvua ehjäksi ihmiseksi monin eri tavoin ja pyrimme sanomaan ein sijaan kyllä.  Painotamme opinnoissa kokemuksiin pohjautuvaa kehollista tietoa taiteen tekemisessä, jolloin opiskelijan oma ilmaisu laajenee ja voimistuu. 

Oppivelvollisuusiän pidentäminen mahdollistaisi maksuttoman opiskelun

– Eduskunnan käsittelyyn on menossa joulukuussa oppivelvollisuusiän pidentäminen ja siihen liittyen olemme valmistelleet myös kansanopistojen vapaan sivistystyön opetussuunnitelmaa. Läpi mennessään uudistus mahdollistaa peruskoulunsa päättäville maksuttoman kansanopistovuoden ennen toisen asteen koulutukseen siirtymistä. Opistomme on mukana ensimmäisten joukossa tarjoamassa luoviin aineisiin painottuvaa koulutusta nuorille. Asia varmistuu vuoden vaihteessa, Nikula toteaa.

Kulttuuri ja taide kuuluvat kaikille

– Kulttuurihyvinvointi-määritelmän alle mahtuu ajatus siitä, että kulttuuri ja taide kuuluvat kaikille ja että ne tukevat ihmisen hyvinvointia. Mm. soveltavan taiteen osiossa opiskelija saa valmiuksia soveltaa taidetta esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaille. Taiteen soveltamisen tavoitteena voi olla esimerkiksi nuorten syrjäytymisen ehkäisy, taiteen käyttö sairaalahoidossa, ikäihmisten kotona asumisen tukeminen tai osallisuuden tai asuinalueen aktiivisuuden ja yhteisöllisyyden lisääminen yhteisötaiteen avulla. Taideopiskelun kautta pyritään löytämään myös esimerkiksi peruskoulunsa päättäneiden polkuja kohti tulevia opintoja, Nikula esittelee.

Turvallinen ja tasa-arvoinen kansanopisto

Keski-Pohjanmaan kansanopisto sijaitsee luonnon läheisellä paikalla joen rannalla Kälviällä. Opisto tarjoaa turvallisen ja tasa-arvoisen ympäristön, jossa voi tuetusti kokeilla itsenäistä asumista ja opiskelua, tai pohtia rauhassa elämänsä suuntaa. Asuntolaohjaaja on paikalla iltayhdeksään asti ja ruokalasta saa valmiin ruuan kolme kertaa päivässä.

– Opinnot ovat laadukasta taideopetusta ja teknisten taitojen harjoittelun lisäksi meiltä saa paljon käytännön kokemusta oman ilmaisun laajentamiseen. Opettajat ovat oman taiteenlajinsa tekeviä taiteilijoita, joten meillä taiteen kentälle pääsee verkostoitumaan jo opintojen aikana. 

Opiskelijat haastatellaan opintoihin

– Vapaan sivistystyön opinnot ovat kaikille avoimia opintoja. Opinnot eivät myöskään vaadi aiempaa osaamista, vaan kiinnostus taiteen opiskeluun riittää. Opiskelijat haastatellaan ennen opintoja ja varmistetaan, että hakijalla on elämäntilanne, joka mahdollistaa 4-6 tunnin päivittäisen opiskelun. Nikula toivottaa kiinnostuneet lämpimästi tervetulleiksi Kälviä Artsin opintoihin. – Koululle voi tulla tutustumaan tai minulle voi soittaa tai laittaa sähköpostia, jos jotain kysyttävää tulee mieleen. Kannattaa myös tutustua Kälviä Artsin kotisivuihin, blogiin, instaan ja faceen, joiden kautta löytyy paljon kuvia ja tietoa linjasta. www.kpedu.fi/kalvia_arts

Artikkeli on julkaistu Opintomaailma 2020–2021 -lehdessä (Länsi-Suomi).

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia