Pyydä tarjous

Mikä ihmeen Alkio-opisto?

Biljardipöytä saa opiskelun unohtumaan toisinaan turhankin tehokkaasti, mutta joskus se on tarpeen. Kuvassa Eetu Väänänen ja Mark Härö. Kuva: Samuel Similä.
Biljardipöytä saa opiskelun unohtumaan toisinaan turhankin tehokkaasti, mutta joskus se on tarpeen. Kuvassa Eetu Väänänen ja Mark Härö. Kuva: Samuel Similä.
05.12.2022 | Koulutus ja opiskelu

Otsikon lausahdus pyörii varmasti monen opiskelupaikan hakemista miettivän, ja jo hakeneen ihmisen mielessä. Alkio-opisto on kansanopisto, jossa voi opiskella kokoaikaisesti jatko-opiskelupaikkaan valmistautuen. Itse opiskelen Lääketiede-opintolinjalla ja tavoitteenani on ehjä ja tasainen lukuvuosi. Ennen ensimmäistä Alkio-vuottani olin hakenut lääkikseen jo pari kertaa pääsemättä lähellekään sisäänpääsyrajaa. Aika lukiossa meni kaikkeen muuhun, kuin opiskeluun, vaikka ajatus lääkiksestä oli ollut selkeä jo pienestä pojasta lähtien. Opistolla se ei kuitenkaan haitannut, sillä jo alusta asti oli selvää, että tarvittavalla työmäärällä koulun tuottama tuki olisi enemmän kuin tarpeeksi.

Valmennusta pääsykokeisiin

Opiskelua pääsykokeisiin valmentavalla Lääketiede-linjalla Alkiolla voisi kuvailla lukion ja pääsykoevalmenuksen hybridimalliksi, johon näistä on valittu parhaat puolet. Opinnoissa keskitytään olennaisiin asioihin pääsykokeita ajatellen läsnäolo-opetuksena, eikä opiskelijaa jätetä oman onnensa nojaan. Yksittäisiin kysymyksiin opettajalta saa tyhjentävän vastauksen yleensä saman päivän aikana. Tämän lisäksi opettajat varmistavat, että kysyjä varmasti ymmärtää, mitä vastattiin. Lukuvuosi on jaettu aihealueittain loogisesti, jolloin kovasti töitä tekevä opiskelija saavuttaa huonostakin lähtötasosta hyviä tuloksia kovalla työllä. Oppimista myös mitataan kokeilla, jotka sisältävät pääsykoetyyppisiä tehtäviä.

Opiskeluelämää kavereiden kanssa

Sosiaalista elämää Alkiolla löytää niin oman linjan sisältä, kuin sen ulkopuolelta. Koululla näkyvät kasvot tulevat nopeasti tutuksi vaikkapa rantasaunalta, lautapeli-illoista tai liikuntatunnilta, jolloin arjessa ongelmaksi tuskin muodostuu yksinäisyys tai liika vapaa-aika.

Eläminen tapahtuu opiskelijasta riippuen opiston alueella olevissa asuntoloissa tai muulla itse parhaakseen valitsemalla muulla tavalla. Asuntolan huoneissa on oma WC ja suihku ja käytettävissä on yhteinen keittiö- ja oleskelutila. Osa asunnoista on jaettu kahdelle hengelle, mutta myös yhden hengen huoneita on saatavilla.

Laaja tarjonta eri alojen yliopisto- ja amk-opintoja

Alkio-opistossa voi suorittaa useiden eri alojen avoimia yliopisto- ja amk-opintoja. Opinnoista on hyötyä niin väylän kuin todistusvalinnan kautta opiskelupaikkaa hakeville. Vaikka väyläopintoja tarjoavat linjat ovat kuitenkin jääneet minulta kokematta, ovat ne silti vaikuttaneet hyvinkin toimivilta, sillä näkyväthän opintosuoritukset heti opintopisteinä ja opettajilla on alustava käsitys arvosanarajoista. Tämä on varmasti merkittävä tekijä helpottamaan hakemisesta aiheutuvaa stressiä pääsykoeopiskeluun verrattuna.

Hyödyllinen välivuosi

Toivon, että tämä kirjoitus madaltaa juuri sinun kynnystäsi kokeilla Alkio-opistoa tyhjän välivuoden sijaan. Opisto tarjoaa myös hyvän lähtökohdan tutustua vapaasti monen eri alan opintoihin. Parhaimmillaan saat Alkio-vuoden jälkeen jatko-opiskelupaikan lisäksi elinikäisiä ihmissuhteita, sekä muistoja, jotka säilyvät läpi elämän.

Mark Härö, Lääketiede 2022–2023
Opiskelijoiden blogin päätoimittaja

alkio.fi
Instagram
Facebook
YouTube

[email protected]
050 409 3004

Muita uutisia