Pyydä tarjous

Raseko – amiksesta töihin tai jatko-opintoihin

Facebook
15.12.2020 | Koulutus ja opiskelu

Epäröitkö amiksen ja lukion välillä? Tiedätkö jo nyt haluavasi toisen asteen jälkeen korkeakouluopintoihin? Etkö ole vielä varma, mitä haluat peruskoulun jälkeen tehdä? Insinöörin, sairaanhoitajan tai restonomin ura ehkä kiinnostaisi, toisaalta haluaisit muutamassa vuodessa töihin ja ansaitsemaan? Ammatillinen perustutkintokoulutus on hyvä valinta kummassakin tapauksessa, sillä se on nopea väylä töihin, mutta myös jatko-opintoihin. Rasekossa valittavanasi on lisäksi erilaisia polkuja, jotka tukevat mahdollisia jatko-opintohaaveitasi.

Opiskele kaksoistutkinto, jos haluat sekä ammatin että ylioppilastutkinnon

Kaksoistutkinto tarkoittaa sitä, että suoritat ammatillisen tutkinnon, esimerkiksi merkonomin, lähihoitajan tai automaatioasentajan koulutuksen, ja sen ohella myös ylioppilastutkinnon. Rasekon mallissa opinnot on järjestetty niin, että aamupäivisin opiskellaan ammatillisia aineita omassa toimipisteessä ja iltapäivisin klo 14 – 16 lukioaineita Raision lukiossa. Lisäksi kolmannella vuosiluokalla syksyn ensimmäinen jakso opiskellaan kokonaan lukiossa. Lukiossa suoritettavat opinnot korvaavat ammatillisen koulutuksen yhteisten aineiden opintoja eli jos esimerkiksi suoritat lukiossa matematiikan, ei sitä tarvitse opiskella enää ammattikoulussa. Kaksoistutkinto-opintojen tavoitteena on jatko-opintovalmiuksien vahvistaminen ja opinnoista on hyötyä korkeakoulujen valintakokeissa. Rasekossa kaksoistutkintoa opiskelee vuosittain 20 – 30 opiskelijaa. Opiskelijoiden mielestä järjestelyt ovat niin hyvät, ettei kahden tutkinnon opiskeleminen tunnu liian raskaalta. Viime keväänä valmistuneet kaksoistutkintolaiset kuvasivat jaksamistaan mm. seuraavilla tavoilla: ”Luulin, että tämä olisi raskaampaa kuin mitä se sitten loppupelissä oli.” ”Opinnot oli järjestetty hyvin, kun opiskeltavia lukioaineita oli vain kaksi joka jaksossa, neljä päivää viikossa ja aina samaan aikaan iltapäivällä.” ”Helpotti, kun pääsin rytmiin kiinni.”

Jatkajan polkuopinnot – väylä ammattikorkeakouluun

Jatkajan polku on Rasekon yksilöllinen valinnan mahdollisuus ammattikorkeakouluopintoihin tähtääville. AMK-väylä paitsi vahvistaa jatko-opintovalmiuksia, voi sisältää myös suoran väylän näihin opintoihin! Tällä hetkellä Raseko tekee yhteistyötä kahden ammattikorkeakoulun kanssa. Voit valita Turun ammattikorkeakoulun polkuopinnot, jotka sisältävät äidinkieltä, englantia ja matematiikkaa sekä alakohtaisia opintoja kuten Johdatus tekniikan ammattikorkeakouluopintoihin. Opinnot suoritetaan kahtena iltapäivänä viikossa Turun ammattikorkeakoulun tiloissa. Suoritetut opinnot hyväksiluetaan Turun ammattikorkeakoulussa, jos opiskelija hakee ja pääsee sinne opiskelemaan. Voit valita myös Satakunnan ammattikorkeakoulun Nopsa-polun. Tällöin opiskelet kahtena iltapäivänä ammattikorkeakouluopettajan opettamana matematiikkaa, ruotsia, englantia, ammatillista viestintää sekä alakohtaisia opintoja Rasekon tiloissa. Paikalla on aina myös Rasekon oma opettaja ohjaamassa ja neuvomassa. Suorittamalla hyväksytysti Nopsa-opinnot ja oman ammatillisen tutkintosi, saat varman opiskelupaikan Satakunnan ammattikorkeakoulusta. Voit valita Nopsa-opinnot minkä tahansa Rasekon ammatillisen perustutkintokoulutuksen yhteyteen. Koneistajaksi kolmatta vuotta opiskeleva Karol Bizewski tiesi jo ennen amikseen hakemistaan haluavansa jatko-opintoihin. Karolin tähtäimessä ovat koneinsinöörin opinnot. Nyt viimeisen ammattikouluvuoden syksyllä hän on aloittanut johtamisen opinnot ammattikorkeakoulussa. Ajatuksena oli valita aihe, josta on hyötyä myöhemmin paitsi työelämässä myös varsinaisissa AMK-opinnoissa. Hyväksytysti suoritetut opinnot voidaankin tunnustaa osaksi AMK-tutkintoa.

– Opinnoissa joutuu kyllä tekemään töitä, ei niissä helpolla pääse. Mutta kun on hyvä motivaatio, niin kyllä niistä selviää, Karol sanoo. – Olen tänä syksynä myös suorittanut uudelleen pari tutkinnon osaa, jotta sain niiden arvosanat nousemaan. Aion hakea sekä Turun että Tampereen ammattikorkeakouluihin ensi keväänä todistusvalinnan kautta.

Tekijän polku, kansainvälisyyden polku, yrittäjän polku – valinnan varaa riittää

Jatko-opiskelu ei ole kaikkien haaveissa. Voit siis yhtä hyvin opiskella ammatillisen tutkinnon tähtäimessäsi ”pelkästään” töihin pääseminen. Monilla aloilla tekijöistä onkin pulaa. Varsinais-Suomessa töitä riittää mm. laivanrakennuksessa ja muussa konepajateollisuudessa, sosiaali- ja terveysalalla sekä palvelualoilla. Ysiluokan jälkeinen valinta ei määrittele loppuelämääsi ja samanlaisiin työtehtäviin voit päätyä montaa eri reittiä pitkin. Ammatillinen tutkinto ilman mitään lisäpolkujakin antaa muuten jatko-opintokelpoisuuden, eli jos muutaman työelämävuoden jälkeen lisäkoulutus kuitenkin kutkuttaa, voit hakea amistutkinnolla niin korkeakouluun kuin ammatilliseen lisäkoulutukseenkin.

Artikkeli on julkaistu Opintomaailma 2020–2021 -lehdessä (Länsi-Suomi).

Muita uutisia